Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 155 16.12.2010 10

11206-2006 (015)

Kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämisverkoston (Kanuuna) toimintasuunnitelma vuodelle 2011

Tiivistelmä:

Kanuuna on 24.suurimman kunnan nuorisotoimien kehittämisverkosto. Toimintamuotoja ovat mm. ajankohtaisen vertailutiedon kerääminen sekä työseminaarien ja koulutustilaisuuksien järjestäminen. Vuonna 2009 alkaneet hankkeet, nuorisotalotyön ja monikulttuurisen nuorisotyön kehittämiseksi, jatku-vat: Lisäksi käynnistetään uusi hanke kouluyhteistyön kehittämiseksi.

Nlk § 155

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

Verkoston tausta

Kanuuna –verkoston toiminta käynnistyi vuonna 2006 Turussa. Verkoston toimintaan voivat osallistua yli 40 000 asukkaan kunnat, joita tällä hetkellä on 24. Ko. kunnissa asuu noin 54 %:ia Suomen alle 29 –vuotiaista. Toimintaan osallistuvat ensisijaisesti nuorisotoimenjohtajat (vuosiseminaari, teemaseminaarit) sekä muut esimiehet ja suunnittelijat (teemaseminaarit). Seminaareihin ja koulutuksiin kunnat lähettävät teeman mukaisesti vastuuhenkilöitä ja asiantuntijoita.

Verkoston toiminnan ohjaus ja koordinointi

Ohjausryhmän puheenjohtaja on Jouni Kivilahti Lahdesta. Muut jäsenet ovat Kaisu Haapala Oulusta, Lasse Siurala Helsingistä, Ritva Jykelä Turusta ja kunakin vuonna vuosiseminaarin järjestäjäkaupungin edustaja, joka vuonna 2011 on Nella Lehtosalo Rovaniemeltä. Verkoston koordinaattorina ja ohjausryhmän sihteerinä toimii Ira Custódio Lahdesta.

Kehittämis- ja tutkimushankkeita koordinoivat hankkeiden tutkijat. He toimivat yhteistyössä kaupunkien hankkeisiin nimeämien yhteyshenkilöiden kanssa.

Verkoston tavoitteet

Verkostolle on yhdessä määritelty seuraavat tavoitteet:

Kehittämishankkeet

Talotyön kehittämishanke, jossa on mukana 16 kuntaa, käynnistyi vuonna 2009. Hankkeessa on tarkasteltu sekä toimintaa nuorisotalon sisällä että nuorisotaloa alueellisessa ja moniammatillisessa verkostossa. Kehittämishankkeen ohella on järjestetty pääkaupunkiseudulla laaditun talotyön itsearvioinnin ja auditoinnin koulutusta.

Monikulttuurisen nuorisotyön kehittämishanke, jossa mukana on 13 kuntaa, alkoi vuonna 2009.  Hankkeen aikana on järjestetty kahdeksan seminaari- tai kehittämispäivää.  Seminaareissa on jaettu ajankohtaista tutkimustietoa, mahdollistettu monikulttuurisen nuorisotyöntekijöiden verkostoituminen ja kokemusten jakaminen. Kehittämispäivät ovat olleet sisäisiä kokoontumisia, joissa on tuettu paikallisten hankkeiden etenemistä ja tiedotettu niistä.

Edellä mainituissa hankkeissa aktiivinen kenttävaihe päättyy vuoden 2010 lopussa. Niistä järjestetään tammikuussa 2011 yhteinen arviointiseminaari. Sen jälkeen niistä laaditaan yhteinen tutkimusraportti.

Tulevana vuonna on tarkoitus käynnistää Oppimisympäristöt yhteistyöhön  -  nuorisotyön ja koulun kumppanuutta rakentamaan –kehittämis- ja tutkimushanke.

Talousarvio

Kokonaismenoiksi on arvioitu 184 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä on anottu 148 000 euron avustusta. Loppuosan, 36 000 euroa, kattavat kunnat.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä Kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämisverkoston toimintasuunnitelman vuodelle 2011 tietoonsa saatetuksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.