Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 139 25.11.2010 7

12860-2010 (539)

Turun kaupungin nuorisoasiainkeskuksen nuorten työpaja Fendarin toimintasuunnitelma vuodeksi 2011

Tiivistelmä:

Nuorten työpaja Fendarin toiminnan tavoitteena on nuoren suunnitelmallinen ja tarkoituksenmukainen siirtyminen koulutukseen, työhön tai muuhun toimenpiteeseen sekä nuoren valmiuksien vahvistaminen. Pajajaksoja voi alkaa vuodessa Fendarissa n. 140, joista n. 110 pajoilla ja n. 30 muualla nuorisotoimessa. Kaikkiaan nuoria vuoden aikana sijoittuu n. 150-160. Ohjaamoon uusia asiakkaita tulee vuodessa n. 100 ja heistä n. 20 pääsee työharjoitteluun kaupungille. Turun ammatti-instituutin kanssa ollaan mukana MAST-hankkeessa.

Nlk § 139

Toiminnanjohtaja Hannele Norkooli:

 

Nuorten työpaja Fendarin toimintaa kehitettiin vuonna 2010 suuntaan, joka mahdollistaa jatkossa yhä useammalle nuorelle työpajan palvelut. MAST-hankkeen kautta on ohjaajille tarjottu koulutuksia ja koko Varsinais-Suomen verkostolle saatiin työpajakoordinaattori. Lisäksi rahoitusta saatiin yhden uuden työpajan perustamiseen. Fendari lähtee vuoteen 2011 tilanteessa, jossa on perustettu yksi uusi paja, saatu kolmas nuorisotyöntekijä, joka mahdollistaa Fendarin palvelut myös muualla nuorisotoimessa oleville nuorille sekä saatu Varsinais-Suomen verkostolle työpajakoordinaattori, joka vastaa kaikkien alueen pajojen toiminnan kehittämisestä yhdessä pajojen kanssa.

 

Fendarin toiminta-ajatus ja arvot eivät muutosten myötä ole muuttuneet eli Fendari on edelleen nopeasti ja yksilöllisesti toimiva palvelujärjestelmä, joka kunnioittaa asiakkaan yksilöllisyyttä. Nuorten vahvuudet ja voimavarat pyritään saamaan esille tukemalla nuoren tekemällä oppimista, elämänhallintaa ja omatahtista yksilöllistä ja yhteisöllistä kasvua. Toiminta on suunnattu työttömille 15–25-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat tukea elämänhallinnassa ja koulutukseen tai työelämään hakeutumisessa. Toiminta-ajatus on muokattu nuorisotoimen strategiseen kehykseen sopivaksi ja sen mukaan tavoitteena on ” nuoren suunnitelmallinen ja tarkoituksenmukainen siirtyminen koulutukseen, työhön tai muuhun toimenpiteeseen sekä nuoren valmiuksien vahvistaminen.”

 

Fendarin toimintaa ohjaa kaksi ydinprosessia, jotka ilmentävät samanaikaisesti sitä miten organisaatio toimii (kumppanuusprosessi) ja miksi organisaatio on olemassa (nuoren elämänhallinnallinen osallistamisprosessi). Molempien prosessien tavoite on toiminta-ajatuksen mukainen siirtyminen työhön tai koulutukseen.

 

TOIMINTA VUONNA 2011

 

Työpajajaksot v. 2011 ja pajajakson sisältö

 

Nuorisotoimen työpajoilla toimii kahdeksan työpajaa seitsemällä eri ammattialalla: puu-, ompelu-, tekstiili-, kädentaito-, maalaus- ja korjauspaja, retkipaja (sis. kuljetus) sekä Forum Marinumin kanssa yhteistyössä toteutettava venepaja. Fendariin perustettiin marraskuussa 2010 uutena pajana tekstiilipaja. Aikaisempi tekstiilipaja otti nimekseen ompelupaja, joka kuvaa paremmin siellä tehtävää työtä. Suurin osa töistä on ollut tilaustöinä tehtävää ompelua. Uudeksi pajaksi päätettiin ottaa tekstiilipaja, koska kädentaitopaja on ollut Fendarin suosituin paja ja kädentaitopajalle on myös voitu ottaa muita pajoja enemmän niitä nuoria, jotka tarvitsevat enemmän tukea. Kädentaitopajan toimintaa ei muuteta. Tekstiilipaja sijoittuu ompelu- ja kädentaitopajan välimaastoon. Tekstiilipajalla työskentelee yksi ohjaaja ja 4-5 nuorta.

 

Vuoden 2011 alusta Fendarin kautta työllistetään nuoria myös muualle nuorisotoimeen. Kolmas nuorisotyöntekijä aloitti marraskuussa 2010 tehtävässään ja hänen tehtävänään on tarjota samat yksilöohjauspalvelut Fendarin ulkopuolella nuorisotoimessa työskenteleville nuorille. Koska tehtävä on uusi, lähdetään liikkeelle siitä, että kartoitetaan harjoittelijoiden tarve ja määrä, ja vasta sen jälkeen alkaa varsinainen asiakastyö. Ensimmäiset harjoittelijat nuorisotyöntekijällä tulee olemaan taide- ja toimintatalo Vimmassa sekä Seikkailupuistossa. Kun nuorisotoimen sisäinen palvelu on saatu käyntiin, nuorisotyöntekijä selvittää mahdollisuudet yritysyhteistyöhön harjoittelupaikkojen löytämiseksi nuorille. Vuositasolla tämä lisää nuorten määrää Fendarissa n. 30–40:lla. Vuoden aikana työpajajaksoja Fendarin pajoilla voi alkaa 105–115. Yhteensä uusia jaksoja voi vuoden aikana alkaa vuonna 2011 n. 140–170.

 

Pajalle tulevat nuoret ovat kaikki samanarvoisessa asemassa sukupuoleen, ikään, kansallisuuteen, asemaan tms. katsomatta ja kaikilla pajalla työskentelevillä on samat säännöt ja mahdollisuudet pajan palveluihin lähtökohdista ja osaamistasosta riippumatta.

 

Varsinainen pajajakson aikainen työskentely koostuu kunkin pajan ammattialakohtaisista töistä. Pajalla järjestetään vuosittain muutamia erilaisia lyhytkursseja tai teemapäiviä (1-2 päivää). Osan kursseista ja teemapäivistä pitävät pajojen omat työpajaohjaajat.

 

Elämänhallintaa tuetaan viriketoiminnalla. Nuorille tarjotaan mahdollisuus tutustua sellaisiin liikuntalajeihin, joita nuoret voivat omien resurssiensa ja varojensa puitteissa harrastaa myös pajajakson ulkopuolella, ja jotka lisäävät nuoren psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia.

 

Viron ja Suomen opetusministeriöiden, Viron nuorisotyökeskuksen ENTK:n ja Turun kaupungin nuorisoasiainkeskuksen yhteistyösuunnitelmien pohjalta on vuodesta 2000 järjestetty työpajanuorille talkooleiri Viron Kloogaan. Leirille on osallistunut nuoria eri pajoilta ja 2-3 työpajaohjaajaa. Leirin aikana on kunnostettu ja kohennettu Kloogarannan leirikeskuksen ulkoasua ja käyttömukavuutta. Vuoden 2010 osalta neuvottelut ovat vielä kesken, alustavien suunnitelmien mukaan leiri järjestetään.

 

Ohjaamon toiminta

 

Fendarin toimintoihin kytkeytyy myös Ohjaamo, joka on v. 2003 projektina alkanut matalan kynnyksen ohjauspiste koulutuspaikatta jääneille 15-20 –vuotiaille turkulaisille nuorille. Ohjaamoon tuleminen on nuorelle vapaaehtoista. Ohjaamon toimintaan voi vuoden 2011 aikana tulla uusia asiakkaita 90–110. Ohjaamon rahalla n. 20 nuorta pääsee työharjoitteluun Turun kaupungille 1-4 kuukaudeksi.

 

Työharjoittelujaksojen järjestämisen lisäksi Ohjaamon toimintaan kuuluvat Ohjaamoinfot peruskouluissa päättäville luokille, yhteishaku keväällä ja syksyllä sekä täydennys- ja jälkihaku koulutuksiin. Yhteishaun Ohjaamossa tekevät sellaiset nuoret, jotka eivät kuulu enää perusopetuksen tai lisäopetuksen piiriin, esim. opintonsa keskeyttäneet nuoret. Täydennys- ja jälkihakuun voivat osallistua kaikki nuoret, joilla ei ole opiskelupaikkaa. Ohjaamon toiminta painottuu yksilöohjaukseen. Vuonna 2009 kokeiltiin ensimmäisen kerran kesätyöhakutapahtumia ja kesätyöhakupajaa yhdessä Nuorisoasiainkeskuksen nuorten tiedotus- ja neuvontapisteen sekä työ- ja elinkeinotoimiston kanssa. Vastaavat kesätyöhakutapahtumat on tarkoitus järjestää myös vuonna 2011.

 

TYÖPAJOJEN TOIMINNAN JA TAVOITTEIDEN TOTEUTUMISEN SEURANTA

 

Työpajojen toiminnassa käytettyjä seurantamittareita ovat yhteistyötahoille tehtävä asiakastyytyväisyyskysely kerran vuodessa (tavoite ka 4.0), asiakastyytyväisyyskysely kaikille pajajakson päättäville nuorille (tavoite ka 4.2), pajajakson lopettavien nuorten onnistumisprosentti (tavoite 70 %) ja välitön sijoittuminen pajajakson jälkeen (tavoite 50 %).

 

Fendarissa on myös käytössä suurten kaupunkien (Kanuuna) yhteiset mittarit: pajajakson aloittaneet (tavoite 110), pajalle koko vuoden aikana sijoittuneet 16–24-vuotiaat (tavoite 130) sekä sijoittumisprosentti 12 kuukautta pajajakson jälkeen (tavoite 40 % ). Sijoittuminen tarkoittaa 1) positiivista sijoittumista eli nuori on siirtynyt pajalta joko tutkintoon johtavaan koulutukseen tai työhön tai 2) muuta positiivista sijoittumista eli työhallinnon toimenpidettä tai hoitosuunnitelmaa. Sijoittumisen seuranta 12 kk jakson jälkeen on hankalaa, koska vain murto-osasta nuoria saadaan seurantatieto.

 

Fendarissa seurataan myös pajojen täyttöastetta. Täyttöasteen osalta tavoite on 75 %.

 

Ohjaamon toimintaa seurataan uusien asiakkaiden määrällä (tavoite 90) ja asiakastyytyväisyyskyselyl (tavoite 3.9).

 

Nuorisotoimen muun toiminnan osalta tavoitetasot ja mittarit mietitään ensi vuoden aikana, jos kolmannen nuorisotyöntekijän määräaikainen vakanssi perustetaan.

 

 

FENDARIN TOIMINNAN KEHITTÄMINEN

 

Turun ammatti-instituutin kanssa ollaan mukana yhteisessä hankkeessa MAST (Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa). MAST:n toteuttamisaika on 1.1.2009–31.8.2011 ja hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto, Länsi-Suomen lääninhallitus ja hankkeen toteuttajaorganisaatiot. Turun ammatti-instituutti hallinnoi projektia.

 

Turun kaupungin nuorisotoimesta MAST-projektissa on mukana nuorten työpaja Fendari ja Ohjaamo-palvelu. Nuorten työpaja Fendari osallistuu oppilaitosten ja työpajojen välisen yhteistyön kehittämiseen, jossa suunnitellaan ja toteutetaan ammatillisten opintojen suorittamisia pajalla eli pajatyön opinnollistamista siten, että ammatillisten oppilaitoksen oppilaat voivat suorittaa opintojaan pajalla. Vastaavasti tavoitteena on Fendarin työtoimintojen avaaminen opetussuunnitelmien pohjalta siten, että pajan työt tulevat näkyviksi ja selkeiksi kokonaisuuksiksi, jotka oppilaitos voi puolestaan tunnistaa ja tunnustaa opituiksi kokonaisuuksiksi nuoren siirtyessä oppilaitokseen opiskelemaan Varsinais-Suomessa. Fendarista opetussuunnitelmia on avattu tekstiili- ja puupajalla. Ohjaamon suunnittelija on mukana MAST-hankkeen ensimmäinen nivelvaihetiimissä ja maahanmuuttajien Vaskoolihankkeen suunnitteluryhmässä sekä nivelvaihe- ja tiedonsiirtotiimissä.

 

Fendariin palkattiin marraskuussa 2010 Varsinais-Suomen alueen pajojen työpajakoordinaattori. Työpajakoordinaattorin tehtävät määräytyvät alueen pajatoiminnan tarpeiden mukaan. Varsinais-Suomen pajaverkoston tavoitteena on saada laadukas pajatoiminta näkyväksi ja vakuuttavaksi kumppaniksi muiden palvelutoimijoiden rinnalle. Työpajakoordinaattorin tehtävinä ovat alueen pajojen koulutus, tiedotus, tapahtumat, toiminnan kehittäminen yhdessä pajojen kanssa sekä pajatoiminnan vaikuttavuuden lisääminen. Vuonna 2010 on oltu mukana sosiaalisen tilinpidon ja vaikuttavuuden arvioinnin koulutuksissa ja kehittelyssä ja tätä työtä jatketaan vuonna 2011.

 

YHTEISTYÖTAHOT

 

Paja toimii moniammatillisessa yhteistyössä paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti yhdessä eri tahojen kanssa tavoitteiden saavuttamiseksi. Moniammatillinen yhteistyöverkosto takaa, että nuorta tuetaan myös työpajajakson jälkeen. Pajoilla on oma ohjausryhmä ja Fendari on jäsen Turun alueen pajojen yhteisessä ohjausryhmässä. Fendarin ohjausryhmässä ovat edustettuina työvoimatoimiston nuorten tiimi, työvoiman palvelukeskuksen työvoimatoimiston nuorten tiimi ja Koho-toiminta, Forum Marinum, Turun ammatti-instituutti sekä opetustoimi. Fendarin ohjausryhmä toimii myös etsivän työn ja jatkossa myös Ohjaamon ohjausryhmänä. Ohjausryhmässä käsitellään Fendarin toimintasuunnitelma, toimintaraportit ja sovitaan yhteistyökuvioista.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä asian tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.