Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 119 15.09.2010 5

9684-2010 (113)

Määräaikaisen nuorisotyöntekijän vakanssin perustaminen

Tiivistelmä: -

Nlk § 119

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Nuorisolautakunta teki 29.4.2010 § 45 kaupunginhallitukselle esityksen lisämäärärahan saamiseksi nuorisotoimen työpajatoimintaan. Esitys sisälsi ehdotukset neljän työpajaohjaajan ja yhden nuorisotyöntekijän vakanssin perustamisesta. Esitystä perusteltiin mm. sillä, että opetusministeriön päättämien Nuorten työpajatoiminnan perusteet ja suositukset (Opetusministeriö Dnro 17/600/2006) mukaisesti nuorten työpajojen henkilöstöstä on vakinaistettu valtionavustuksen kriteeriksi määritelty vähimmäistaso, 2/3. Kaupunginhallitus päätti 21.6.2010 § 369 todeta, että vuonna 2010 neljän työpajaohjaajan palkkakustannukset voidaan maksaa sosiaali- ja terveystoimen työllisyysmäärärahoista, ja että vakinaistaminen ja siihen liittyvät toimenpiteet valmistellaan vuoden 2011 talousarvion valmistelun yhteydessä. Apulaiskaupunginjohtajan kanssa 26.8.2010 käydyissä talousarvioneuvotteluissa sovittiin, että nuorisoasiankeskus valmistelee nuorisolautakunnan esityksen kahden vuoden määräaikaisen nuorisotyöntekijän vakanssin perustamisesta 1.1.2011 alkaen ja että, nuorisolautakunta tekee esityksen vakanssin määrärahoista vuoden 2011 talousarvioesityksen yhteydessä. Lisäksi sovittiin, että vakanssiesitykseen pyydetään sosiaali-ja terveystoimen peruspalvelujohtajan lausunto.

 

Päätöksen tekeminen toimien perustamisesta kuuluu kaupunginhallituksen hallintojaoston toimivaltaan.

 

Nuorisotoimen työpajatoiminnassa on kaksi nuorisotyöntekijää, joiden tehtävänä on vastuulleen nimettyjen uusien ”nimikkonuorten” vastaanottaminen ja perehdytys, nuorten yksilöohjaus ja elämänhallinnan tukeminen, asiakasasioiden verkostotyö, palveluohjaus muihin toimenpiteisiin, harrastus- ja vapaa-ajan toimintojen suunnittelu ja toteutus, leiri- ja retkitoiminta sekä asiakasseuranta pajajakson jälkeen. Nuorten työllisyystilanteen huonontumisen vuoksi vuoden 2009 syksyllä oli ensimmäisen kerran sellainen tilanne, että vaikka urasuunnittelijan esihaastatteluissa todettiin nuoren tarvitsevan pajapaikkaa, joutui nuori jonoon odottamaan työpajapaikan vapautumista. Tämä tilanne jatkuu edelleen. Kolmannen nuorisotyöntekijän tärkeäksi tehtäväksi tulisi yhteistyömallin kehittäminen nuorten työpajojen ja yritysten välille. Lisäksi toimi mahdollistaisi pajatoiminnan laajentamisen käsittämään koko nuorisotoimen nuorten työllistämisen. Tällöin yhteistyöyrityksiin ja nuorisotoimen muihin yksiköihin työllistettävät nuoret ja työharjoittelijat tulisivat Fendarin kautta ja heillä kaikilla olisi sama oikeus saada Fendarin urasuunnittelijan ja nuorisotyöntekijöiden yksilöohjauspalvelut kuin varsinaisiin työpajoihin sijoitetuilla nuorilla. Työpajatoiminnassa kohdataan entistä useammin nuoria, joiden ongelmat ovat moninaiset ja elämänhallinta vaatii voimakasta tukea. Tällöin tarve oikea-aikaiseen ja asiakaslähtöiseen yksilöohjaukseen korostuu.

 

Nuorisotyöntekijän vakanssille vahvistettu kelpoisuusehto: Soveltuva ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteen tutkinto taikka ammattitutkinto sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus.

 

Tehtäväkokonaisuudet koko nuorisotoimen osalta:

·uusien nuorten vastaanotto ja perehdytys

·nuorten yksilöohjaus, elämänhallinnan tukeminen, asiakasasioiden verkostotyö sekä pajajakson arviointi

·nuorten palveluohjaus muihin toimenpiteisiin

·pajojen ja yritysten välisen yhteistyömallin kehittäminen

·yhteistyö muiden kaupungin hallintokuntien harjoittelupaikoista ko. työtä tekevän Kohon urasuunnittelijan kanssa.

 

Kustannukset vuonna 2011

 

Nuorisotyöntekijän tämänhetkinen tehtäväkohtainen palkka on 2047, 51€/kk. Palkkakustannukset (palkka, lomakorvaus, sivukulut) ensi vuodelle ovat 36 090 euroa.

 

Liite 1                                 Peruspalvelujohtajan lausunto


Liite 2                                 Lomake määräaikaisen nuorisotyöntekijän toimen perustamisesta

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina-Lehtiö Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle liitteen mukaisen kahden vuoden määräaikaisen nuorisotyöntekijän vakanssin perustamista 1.1.2011 alkaen.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lausunto nuorisoasiainkeskuksen esitykseen määräaikaisen nuorisotyöntekijän vakanssin perustamisesta

Nuorisolautakunta on esittänyt nuorten työpajojen henkilöstön vakinaistamista vuoden 2011 talousarvioon opetusministeriön päättämien Nuorten työpajatoiminnan perusteiden ja suositusten (Opetusministeriö Dnro 17/600/2006) mukaisesti (Nlk 29.4.2010 § 45). Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti (Kh 21.6.2010 § 369) vuonna 2010 neljän työpajaohjaajan palkkakustannukset maksetaan sosiaali- ja terveystoimen hallinnoimista työllisyysmäärärahoista ja työpajatoiminnan vakinaistaminen sekä siihen liittyvät toimenpiteet valmistellaan vuoden 2011 talousarvion valmistelun yhteydessä.  Tähän liittyen nuorisoasiainkeskus esittää kahden vuoden määräaikaisen nuorisotyöntekijän vakanssin perustamista 1.1.2011 alkaen. Nuorisoasiainkeskus on pyytänyt vakanssiesitykseen peruspalvelujohtajan lausuntoa.

Nuorten työllistymistä tukevaa toimintaa on Turun kaupungilla sosiaali- ja terveystoimen työelämäkuntoutuksessa, joka vastaa kaupungin työllistämistoiminnasta ja työllisyysmäärärahan hallinnoinnista, nuorisotoimessa Ohjaamossa ja nuorten työpajoilla sekä opintoja tukevana Turun ammatti-instituutissa. Työelämäkuntoutus ja nuorisoasiainkeskus ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ja työllisyysmäärärahaa on osoitettu pajatyöntekijöiden palkkaukseen.

Nuorisotyöttömyys on Turussa lisääntynyt nopeasti. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää käyttää kaupungin käytettävissä olevia resursseja mahdollisimman tehokkaasti, jotta toiminnasta hyötyisi mahdollisimman moni nuori. Nuorisotoimen pajoilla asiakasmäärää tulisi voida merkittävästi kasvattaa. Mikäli tämä mahdollistuu henkilöstölisäyksellä, sosiaali- ja terveystoimella ei ole siihen huomautettavaa. Päällekkäisen työn välttämiseksi yhteistyön työelämäkuntoutuksen ja nuorten työpajojen välillä on oltava saumatonta ja asiakasrajausten selkeitä. Mikäli asiakasmäärän kasvu toteutuu, sosiaali- ja terveystoimi ei näe estettä työllisyysmäärärahan käyttämiselle määräaikaisen nuorisotyöntekijän palkkaamiseen.

8.9.2010 

Riitta Liuksa 

peruspalvelujohtaja

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Nlk § 119
Liite 1:Määräaikaisen nuorisotyöntekijän vakanssin perustaminen peruspalvelujohtajan lausunto
Liite 2:Lomake määräaikaisen nuorisotyöntekijän toimen perustamisesta