Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 118 15.09.2010 4

9972-2010 (011)

Nuorten osallisuuden ja kuulemisen kehittäminen Turun kaupungissa

Tiivistelmä: -

Nlk § 118

Vs. nuorisosihteeri Minna Saarinen, toiminnanjohtajat Pirjo Lehtinen ja Annika Sabell, nuorisosihteeri Leena Aho, vs. viestinnänsuunnittelija Emmi Pulli ja projektikoordinaattori Ann-Mari Lehti

 

Osallisuudella tarkoitetaan kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämiseen ja päätöksentekoon. Käytännössä osallisuus voi ilmetä monin eri tavoin, kuten vastuunottona omassa asuinympäristössä, mahdollisuutena aktiivisesti vaikuttaa elinpiirinsä asioihin ja osallistua yhteiskunnan toimintaan haluamallaan tavalla. Osallisuus- ja vaikuttamistoiminnalla pyritään nuoren kasvun tukemiseen siten, että nuori kasvaa aktiiviseksi, yhteisistä asioista ja niiden hoitamisesta kiinnostuneeksi kansalaiseksi. Perustus-, kunta- ja nuorisolaki velvoittavat kunnat osallistamiseen ja kuulemiseen.

 

Taustaa

 

Vuonna 2006 voimaan tulleen nuorisolain (72/2006) 8§:n mukaan nuorille tulee järjestää mahdollisuus osallistua paikallista ja alueellista nuorisotyötä ja -politiikkaa koskevien asioiden käsittelyyn. Lisäksi nuoria on kuultava heitä koskevissa asioissa. Lain toimeenpano on jokaisella kunnan asioita käsittelevällä viranhaltijalla ja lautakunnalla sekä kunnanhallituksella ja -valtuustolla. Valtioneuvoston 13.2.2007 hyväksymän lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman 2007–2011 yhtenä tavoitteena on, että vuoden 2010 loppuun mennessä jokaisessa kunnassa on aktiivisessa käytössä 5–17-vuotiaiden vaikuttamis- ja kuulemisjärjestelmä, joka toimii lasten ja nuorten eri ikäkausien ja edellytysten mukaisesti. Turun väestöstä n. 20 000 kuuluu edellä mainittuun ikäryhmään. Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointiohjelmassa 2009–2012 on lasten ja nuorten kuuleminen keskeisessä osassa.

 

Kaupunginhallitus päätti 16.10.2006 § 667, että nuorten osallistumisen ja kuulemisen koordinointitehtävä kuuluu nuorisolautakunnan tehtäviin ja nuorisotoimen tulee valmistella esitys siitä, miten nuorten kuuleminen ja osallistuminen toteutetaan jatkossa Turun kaupungissa.

 

Nuorisolautakunta on tehnyt esityksen 22.11.2007 § 135 (10863-2006). Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän ja nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainion kesken on sovittu, että nuorisotoimi valmistelee uuden päivitetyn esityksen.

 

Nuorisolain määritelmän mukaan kaikki alle 29-vuotiaat luokitellaan nuoriksi, Turussa asui 31.12.2009 väestötilastojen mukaan 62.717 alle 29-vuotiasta henkilöä. Ikäryhmä 18–28-vuotiaat kuuluvat kuntalain mukaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien piiriin ja ovat esim. äänioikeutettuja valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissa. 5–17-vuotiaita turkulaisia oli 19 771 31.12.2009.

 

Kuluvan vuoden aikana on nuorisotoimen osallisuustyöryhmä uudelleen valmistellut nuorten osallisuuden ja kuulemisen kehittämistä Turun kaupungissa. Työryhmä on tutustunut muun muassa Espoon nuorisovaltuustomalliin ja muiden kaupunkien osallisuuskäytäntöihin. Työryhmän jäsenet ovat myös toteuttaneet nuorten kuulemistilaisuuksia ja nuorille suunnattuja vaikuttamiskyselyjä.

 

Asian valmistelun tueksi on järjestetty seminaareja ja kuulemistilaisuuksia.

Nuorten osallisuudesta ja vaikuttamismahdollisuuksista on keskusteltu nuorten kanssa Turun päivänä 2009 järjestetyssä nuorisoteemaisessa Haloo…kuuleko Turku? -kuntalaiskeskustelussa sekä 23.3.2010 pidetyssä seutukunnallisessa Turku nuorten silmin -kuulemistilaisuudessa. Molemmissa tilaisuuksissa kuultiin nuorten mielipiteitä siitä, minkälaisin menetelmin nuoria tulisi kuulla.

 

Vimmassa järjestettiin 5.5.2010 nuorisolautakunnan osallisuusseminaari. Seminaariin osallistui politiikkoja ja edustajia eri hallintokunnista. Seminaarin tarkoituksena oli lisätä tietoa muun muassa osallisuusasioista ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksista Turussa.

 

Lautakunnan kehittämisseminaarissa 3.–4.6. kuultiin lautakunnan näkemyksiä nuorten osallisuuden ja kuulemisen kehittämisestä Turun kaupungissa.

 

Nuorten kuulemis- ja vaikuttamismallit nuorisotoimessa

 

Nuorisoasiainkeskuksen toiminnoissa painotetaan 13–17-vuotiaiden nuorten kuulemista. Tähän ikäryhmään kuuluu 8 241 nuorta.

 

Nuortenturku foorumi

 

Turussa tehtiin vuosina 1998–2001 useita kuntalaisaloitteita nuorisovaltuuston perustamisesta. Aloitteita käsiteltiin kaupunginhallituksessa 29.4.2002 § 5. Tällöin kaupunginhallitus päätti, että aloitteissa esitetyn nuorisovaltuuston perustamista tarkoituksenmukaisempaa on ryhtyä valmistelemaan nuorisofoorumeiden kokeilemista. Kaupunginhallitus päätti 17.3.2003 § 277 Nuortenturku foorumin järjestämisestä ja kokeiluvaiheesta. Koordinointivastuu osoitettiin nuorisotoimelle. Nuorisotoimessa on toteutettu Nuortenturku foorumin hankerahoitusmallia. Nuorisotoimella on talousarviossa vuosittain 11.000 euroa jaettavaksi hankerahana. Nuorisoasiainkeskuksen Nuortenturku foorumiin osoitettu henkilöstöresurssi on 20 prosenttia yhden työntekijän työajasta.

 

Nuorisotalot

 

Turussa on 13 nuorisotaloa. Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa nuorisotalojen toimintaan ja hankintoihin. Useissa nuorisotaloissa järjestetään kerran kuukaudessa talokokouksia, joissa nuoret yhdessä keskustelevat ja päättävät nuorisotilan toimintaan liittyvistä asioista sekä talokohtaisesta nuorten toimintarahasta. Nuorisotiloilla tapahtuvasta nuorten vaikuttamisesta tehtiin kartoitus huhtikuussa 2010. Kartoituksessa todettiin, että talokokouksia toteutetaan seitsemällä talolla. Kaikilla nuorisotaloilla nuoria kuitenkin osallistetaan ottamalla heitä mukaan toimintaan. Nuorten omaa toimintarahaa on varattu 50 euroa kuukaudessa / nuorisotalo.

 

Nuorten tiedotus- ja neuvontapiste NuortenTurku

 

Vimmassa sijaitseva NuortenTurku on kaikille alle 29-vuotiaille nuorille tarkoitettu tietoa, neuvontaa ja ohjausta tarjoava palvelupiste. NuortenTurusta saa muun muassa tietoa erilaisista nuorten vaikuttamismahdollisuuksista ja neuvoja esim. kuntalais- ja nuorisoaloitteiden teossa. Nuorille tärkeistä aihealueista on kerätty tietoa myös neuvontapisteen nettisivuille www.pointti.info/turku.

 

Turun nuorisotoimi koordinoi seutukunnallista Vertti-vertaistiedotusmallia. Vertti-toiminta kouluttaa Turun seutukunnan yläkouluista 2–5 oppilasta toimimaan oman koulunsa vertaistiedottajina. Tiedotustoimintaa kehitetään yhdessä alueen nuorisotyöntekijöiden kanssa. Nuoret tiedottavat kouluillaan koulun omista tapahtumista, kunnan nuorille tarjoamista palveluista, tapahtumista, retkistä ja harrastusmahdollisuuksista.

 

Vertti-toiminnan lähtökohtina ovat nuorten syrjäytymisen ehkäisy, nuorten oikeus saada tietoa asuinpaikasta riippumatta ja nuorten osallisuuden vahvistaminen. Turussa Vertti-nuoria toimii kolmessa koulussa.

 

Verkkopalvelut

 

Verkkopalvelut mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman mahdollisuuden saada tietoa. Kaupungin Turku.fi-verkkosivuilla on Palveluja nuorille -osio, jossa esitellään kattavasti kaupungin tarjoamia palveluja nuorille.

 

Turku on mukana myös maakunnallisessa Pointti.info-verkkopalvelussa ja valtakunnallisessa verkkodemokratiapalvelu Aloitekanava.fi:ssä, joka otettiin käyttöön syksyllä 2009. Turun kaupungin nuortenpalvelut, useat nuorisotalot ja Seikkailupuisto hyödyntävät sosiaalista mediaa, Facebookia ja IRC-galleriaa.

 

Keskustelu- ja kuulemistilaisuudet

 

Nuorten suoran vaikuttamisen mahdollisuuksia on kehitetty järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia, joissa ovat kohdanneet nuoret, päättäjät ja virkamiehet. Keskustelutilaisuudet ovat voineet koskettaa yksittäistä nuorisotaloa, uusia tilaratkaisuja tai nuorilta on kysytty näkökulmia toimintojen laajempaan kehittämiseen, kuten nuorten osallisuuden ja kuulemisen järjestämiseen.

 

Lasten ja nuorten kuuleminen muissa hallintokunnissa

 

Opetustoimi tavoittaa kaikki ikäluokat varhaiskasvatuksesta toisen asteen oppilaitoksiin. Opetustoimella on useita toimivia lasten ja nuorten kuulemis- ja osallistumiskäytäntöjä. Alakouluissa lapsia kuullaan oppilasparlamenttien kautta. Oppilaskuntatoimintaa on yläkouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksissa ja lisäksi yläkouluissa on tukioppilastoimintaa

 

Turun kaupungille on tehty aloite 9–13-vuotiaiden vaikuttamiskanavan Lasten Parlamentin perustamisesta. Asiaa valmistellaan työryhmässä, jossa on edustajia opetus- ja nuorisotoimesta sekä keskushallinnosta. Toimikunta selvittää ja tekee esityksen siitä, miten lapsia kuullaan Turussa

 

Varhaiskasvatuksessa toteutettava lasten kuuleminen tehdään lapsen varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelman mukaisesti; lapsi voi osallistua ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti suunnitelman laatimiseen ja arviointiin vanhempien ja henkilöstön sopimalla tavalla. Varhaiskasvatuksessa toiminnan suunnittelu pohjautuu niin sanottuun lapsilähtöiseen toimintaan, jossa lasten kanssa käydään dialogia. Lasta rohkaistaan ilmaisemaan aloitteitaan ja niihin vastataan. Lasten oikeuksia, tarpeita, ideoita, toiveita, ajatuksia ja mielipiteitä kuullaan, pohditaan yhdessä ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Yhdessä etsitään erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja -malleja.

 

Hallintokuntien yhteistyö

 

Nuorisolain mukaan nuorten kuulemisvastuu ja osallistumisen järjestäminen on jokaisella nuorten asioita käsittelevällä viranhaltijalla ja lautakunnalla sekä erityisesti kaupunginvaltuustolla ja -hallituksella. Turun lasten ja nuorten hyvinvointiohjelmassa määritellään, että Turun kaupungin tulisi kaikilla tasoilla ja kaikessa päätöksenteossa kehittää keinoja nuorten kuulemiseen. Hallintokuntien tulee pystyä ennakoimaan, missä asioissa nuorten mielipide pitää kuulla ja nuoria tulee kuulla jo asioiden valmisteluvaiheessa.

 

Hallintokunnista on esitetty toive, että nuorisotoimessa kehitettäisiin malli ja toimintaohjeet, miten nuoria tulisi kuulla ja lähestyä kysyttäessä heilmielipiteitä erilaisiin asioihin.

 

Lasten parlamentti -aloitetta käsittelevä työryhmä tulee tekemään esityksen hallintokuntien yhteistyöstä. Tarkoituksenmukaista olisi perustaa lasten ja nuorten osallisuuden yhteistyöryhmä, jossa olisi mukana virkamiehiä niistä hallintokunnista, joissa käsitellään lasten ja nuorten arkeen liittyviä asioita. Työryhmän nimeää kaupunginhallitus ja esitys työryhmän perustamisesta valmistellaan nuoriso- ja opetuslautakunnan käsittelyyn myöhemmin syyskaudella 2010.

 

Nuorten mielipidettä kysytty

 

Kuulemistilaisuuksien lisäksi työryhmä on kysynyt nuorten vaikuttamisesta ja kuulemisen kehittämisestä nuorten mielipiteitä vuoden 2010 aikana kahdella verkkokyselyllä.

Vuoden alussa toteutettiin seutukunnallinen Mihin nuoret haluavat vaikuttaa -kysely. Kyselyn kohderyhmänä olivat alle 29-vuotiaat nuoret. Kyselyyn vastasi noin 500 nuorta. Turusta saatiin vastauksia 160. Kysely toteutettiin Aloitekanava.fi-verkkodemokratiapalvelun kautta ja yhteistyössä nuorten Vertti-vertaistiedotustoiminnan kanssa. Tämän kyselyn tuloksena saimme selkeänä viestinä, että nuoret haluavat vaikuttaa äänestämällä.

Nuorten kuulemista valmisteleva työryhmä halusi kuulla myös turkulaisten nuorten mielipiteitä valmisteilla olevasta nuorten kuulemisasiasta. Ajalla 10.8.–1.9.2010 turkulaisilta nuorilta selvitettiin kyselyn avulla, miten nuoret suhtautuvat kansalaisvaikuttamiseen, minkälaisia vaikuttamiskanavia he haluavat käyttää ja millaisissa asioissa myös nuorten mielipiteitä pitäisi kuulla. Esittelemme kyselyn tulokset nuorisolautakunnalle kokouksessa jaettavassa oheismateriaalissa.

 

Ehdotuksia miten nuorten kuuleminen ja osallistuminen toteutetaan jatkossa turussa

 

Nuorisoasiainkeskuksessa on toiminut osallisuustyöryhmä, joka on kehittänyt ja koordinoinut nuorten kuulemistoimintaa. Työryhmä esittää, että nuorisolautakunta päättää valita seuraavista esityksistä toimintamallin, miten nuorten kuuleminen ja osallistuminen toteutetaan Turussa.

 

Vaihtoehto 1

 

Turussa on monipuoliset menetelmät kuulla nuoria. Nykyisiä toimintamenetelmiä ja -malleja voidaan kehittää tämänhetkisten resurssien puitteissa.

 

Ehdotuksia nykyisten menetelmien kehittämiseksi:

 

Nuorisotiloilla kehitetään nuorisotilojen toimintaraha- ja talokokousmallia. Talokokousmallille luodaan selkeät ohjeet ja talokohtaisia käytäntöjä yhtenäistetään. Talokokoukset vakinaistetaan osaksi nuorisotalotoiminnan vuosisuunnitelmaa. Nuorille toteutetaan laatukartoitus nuorisotoimen palveluista nuorisotalojen ja -tilojen kautta.

 

Vertti-vertaistiedotusta laajennetaan ja vahvistetaan nuorisotalojen toimintamallina. Tavoitteena on Vertti-toiminnan levittäminen kaikkiin Turun yläkouluihin.

 

Pointti-sivusto toimii nuorten tieto- ja neuvontasivustona. Verkkopalveluissa panostetaan verkkodemokratiaan ja sosiaaliseen mediaan. Koska verkkovaikuttamiskanavia ja -sivustoja on paljon, tulee yhdeltä sivulta löytyä reitit kaikille vaikuttamissivuille.

 

Aloitekanava.fi on vuorovaikutteinen verkkodemokratiapalvelu, joka toimii nuorten omana vaikuttamiskanavana sekä kunnan toimijoiden välineenä kuulla nuoria. Aloitekanavan Kunta kysyy -osio mahdollistaa nuorten kuulemisen heitä koskevissa asioissa ja tekee kunnan ja nuorten välisestä keskustelusta vuorovaikutteista. Kunnan kaikki toimijat voivat asettaa nuorille kuultavaksi ajankohtaisia asioita. Kysyjinä voivat olla mm. valtuusto, hallitus, lautakunnat tai hallintokunnat.

 

Nuorisotoimen ja muiden hallintokuntien työntekijöille tiedotetaan mahdollisuudesta kysyä nuorten mielipiteitä nuoria koskevista asioista ja järjestetään Aloitekanava-koulutusta.

 

Keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia järjestetään teema- ja tarvelähtöisesti. Turussa kokeillaan 7§-arviointimenetelmää, jonka avulla myös nuorilla on tilaisuus arvioida kunnallisia peruspalveluita.

 

Nuorilla ja muilla käyttäjillä on mahdollisuus antaa asiakaspalautetta ja kehittämisideoita nuorisoasiainkeskuksen palveluista. Palveluja nuorille -verkkosivuille lisätään palautelinkki. Palautteeseen vastataan ja toimintoja kehitetään palautteen pohjalta.

 

Nuorten osallisuusasiat ja kuuleminen vastuutetaan yhden työntekijän tehtäväksi ja hänelle annetaan riittävästi työaikaa tehtävään. Nuorisotoimessa jatkaa osallisuustyöryhmä, jossa on edustus kaikilta tulosalueilta.

Vaihtoehto 2

 

Nuorten vaikuttajaryhmän perustaminen

 

Nuorten vaikuttajaryhmän perustaminen Turkuun vaatii resursointia. Vaikuttajaryhmän tueksi ja toiminnan koordinoijaksi tarvitaan kokopäivätoiminen työntekijä. Tämä henkilöstöresursointi hoidetaan nuorisotoimen omin sisäisin järjestelyin. Osallisuuteen osoitettuja toimintamäärärahoja tulee budjetoida toiminnan käynnistämiseen, markkinointiin, koulutukseen, tapahtumiin, vaaleihin ja muuhun yhteistyöhön 18 000 euroa.

 

Nuorten vaikuttajaryhmälle annetaan läsnäolo- ja puheoikeus lautakuntien kokouksiin. Kaupungin hallintosäännön (1.4.2010) mukaan muiden henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta määrätään toimielimen johtosäännössä tai siitä päättää asianomainen toimielin.

 

Vaikuttajaryhmän perustaminen voidaan toteuttaa malli A:n tai B:n mukaisesti.

 

Malli A

 

Kehitetään vuonna 2003 käynnistynyttä Nuortenturku foorumi -toimintaa lasten ja nuorten hyvinvointipoliittisen ohjelman 2009–2012 suuntaviivojen mukaisesti. Vakiintuneen Nuortenturku foorumi -hanketoiminnan rinnalle luodaan 10–15 nuoren vaikuttajaryhmä, joka kokoontuu säännöllisin väliajoin. Nuortenturku foorumin vaikuttajaryhmä valitaan vaaleilla jokasyksyisen hankekokouksen yhteydessä. Valitsijoina ovat turkulaisten oppilaitosten; yläkoulujen, toisen asteen oppilaitosten ja turkulaisten nuorisotalojen nuoret. Vaikuttajaryhmä on turkulaisten nuorten virallinen edustaja, kun nuoria kuullaan heitä koskevissa asioissa. Ryhmän nuorilla läsnäolo- ja puheoikeus lautakunnissa, silloin kun niissä käsitellään nuorten asioita.

 

Malli B

 

Turkuun perustetaan nuorisovaltuusto. Valtuustoon valitaan vaaleilla 30 nuorta kaksivuotiseksi toimikaudeksi. Nuori ilmoittautuu ehdokkaaksi. Äänestys toteutetaan oppilaitoksissa ja nuorisotiloissa. Turun nuorisovaltuusto (Tuva) on 13–18-vuotiaiden turkulaisten vaaleilla valittu Turun kaupungin luottamuselin. Nuorisovaltuustovaaleista, toimikaudesta ja ikärajoista päättää kaupunginhallitus. Nuorisovaltuuston tehtävänä on ajaa nuorten asioita ja etuja kaupungin organisaatiossa, seurata tekemiensä aloitteiden ja projektien etenemistä ja toimia kunnallisena vaikuttajana.

 

Nuorisovaltuusto on turkulaisten nuorten virallinen edustaja, kun nuoria kuullaan heitä koskevissa asioissa. Ryhmän edustajilla on läsnäolo- ja puheoikeus lautakunnissa silloin, kun niissä käsitellään nuorten asioita. Tämä malli on demokraattinen, koska kaikki 13–18-vuotiaat nuoret saavat äänestää.

Nuorisovaltuusto korvaa Nuortenturku foorumi –toiminnan.

 

Työryhmä esittää:

että, nuorisolautakunta päättää vaihtoehto 1:n mukaisesti kehittää nuorisotoimen omia lasten ja nuorten osallisuus- ja kuulemismenetelmiä

lisäksi nuorisolautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle

- vaihtoehto 2 B mukaisen nuorisovaltuuston perustamista

- nuorisovaltuuston jäsenille läsnäolo- ja puheoikeutta lautakuntien kokouksiin silloin, kun niissä käsitellään nuorten asioita.

- lisämäärärahan osalta esityksen tekemistä kaupunginvaltuustolle, että nuorisotoimelle osoitetaan nuorisovaltuuston toteuttamiseen vuoden 2011 talousarvioon 18.000 euroa

 

Oheismateriaali 1              Nuorten osallisuuden ja kuulemisen kehittäminen Turun kaupungissa, Nuorisolautakunnan esitys 27.11.2007 § 135

 

Oheismateriaali 2              Muistio Turku nuorten silmin kuulemistilaisuus 23.3.2010

 

Oheismateriaali 3              Muistio nuorisolautakunnan osallisuusseminaari 5.5.2010

 

Oheismateriaali 4              Muistio nuorisolautakunnan talous- ja suunnitteluseminaari 4.6.2010

 

Oheismateriaali 5              Suurimpien kaupunkien kokemuksia nuorisovaltuustoista. Kanuuna-seminaari 2009. Siurala, Lasse

 

Tiivistelmä Miten nuoret haluavat vaikuttaa? -kyselyn tulokset (jaetaan kokouksessa)

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää vaihtoehto 1:n mukaisesti kehittää nuorisotoimen omia lasten ja nuorten osallisuus- ja kuulemismenetelmiä.

Lisäksi nuorisolautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle

 

- vaihtoehto 2 B mukaisen nuorisovaltuuston perustamista

- nuorisovaltuuston jäsenille läsnäolo- ja puheoikeutta lautakuntien kokouksiin silloin, kun niissä käsitellään nuorten asioita.

- lisämäärärahan osalta esityksen tekemistä kaupunginvaltuustolle, että nuorisotoimelle osoitetaan nuorisovaltuuston toteuttamiseen vuoden 2011 talousarvioon 18.000 euroa.

 

PäätösNuorisolautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi esityksen viimeistelyä varten, ja täydentää asiaa valmistellutta työryhmää seuraavilla lautakunnan jäsenillä: Maija Niskala, Annika Karvonen, Vilja Siitonen, Aapo Rantanen, Petri Ahola ja Beata Björkvall.