Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 84 16.06.2010 6
Nuorisolautakunta 121 15.09.2010 7

1502-2010 (642)

Nukkumajoen leirikämpän vuokrasopimuksen jatko 2011 - 2015

Tiivistelmä: -

Nlk § 84

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

Nukkumajoen leirikämppä sijaitsee Inarissa. Leirialueen koko on 1 hehtaari ja kämppä on kooltaan 160 m2 (4 majoitushuonetta, tupa ja keittiö). Majoitustilaa on 40 henkilölle. Pihapiirissä on erillinen saunarakennus. Saunan edessä on Lompolo, jossa on mahdollisuus uida ja alueella on lainattavissa kaksi kanoottia. Nukkumajoen leirikämppä on ollut nuorisotoimen käytössä vuodesta 1970.

Turun kaupungin tilaliikelaitos on vuokrannut Metsähallitukselta/ Villi Pohjola Inarissa sijaitsevan Nukkumajoen leirikämpän vuokra-ajalla 1.1.2006 – 31.12.2010. Nukkumajoen leirikämppää on hallinnoinut nuorisotoimi tarjoten sitä leiri- ja retkeilytarkoitukseen ensisijaisesti nuorisoryhmille ja järjestöille.

Nuorisotoimen v. 2010 määrärahoissa on Nukkumajoen kämpän kustannuksiin varattu 18.168 euroa ja tuloja on kaavailtu saatavan 1.000 euroa. Kämpän vuokra on 2.439 euroa/ vuodessa. Leirikämpän valvojalle maksetaan korvausta 2.400 euroa/ vuodessa. Muita kuluja tulee sähköstä, polttopuista, jätehuollosta, tien aurauksesta, puhdistustarvikkeista ja pienistä materiaalihankinnoista.

 

Nukkumajoen kämpän vilkkain käyttö ajoittuu kevättalveen ja syksyyn. Viime vuosina (2005–2009) käyttöpäiviä on ollut 78–130 /vuosi ja käyttäjiä 124–320/ vuosi.

 

Oheismateriaali 1              Tilasto käyttöpäivistä ja henkilömääristä  2001–2009

 

Turun Vesaiset ry ja Turun Luonnonystävät ry ovat osoittaneet nuorisolautakunnalle kirjelmän jossa he esittävät, että ”Turun nuorisotoimi ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta Nukkumajoen leirikämpän vuokrasopimusta voidaan jatkaa vuoden 2010 jälkeen”.

 

Nukkumajoen leirikämppää käyttävät järjestöt arvostavat rauhallista ja luonnonläheistä majoituspaikkaa. Nuorisotoimen intresseissä on tarjota nuorisojärjestöille sekä hyödyntää myös omassa leiritoiminnassaan Nukkumajoen kämpän kaltaista leiripaikkaa.

 

Pidän erittäin perusteltuna jatkaa vuokrasopimusta vuoden 2010 jälkeen samankaltaisin ehdoin kuin on nykyinen sopimus.

Nuorisotoimenjohtaja Anninan Lehtiö-vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää, että on edelleen perusteltua vuokrata Nukkumajoen leirikämppä ja esittää Turun kaupungin tilaliikelaitokselle valmisteltavaksi Nukkumajoen kämpän vuokrasopimuksen jatko ajalle 2011 - 2015 samoin ehdoin kuin voimassa olevassa sopimuksessa.

PäätösAsia palautettiin esittäjälle Rantasen ehdotuksesta yksimielisesti seuraavien lisäselvitysten hankkimiseksi:

Kuinka paljon Nukkumajoen kämppään on tehty investointeja Turun kaupungin toimesta?

Miten samat toiminnat olisi mahdollista järjestää "omissa tiloissa ja leirialueilla?

Olisiko Villi Pohjola mahdollisesti kiinnostunut tekemään yhteistyötä Turun kaupungin nuorisotoimen kanssa?

Onko Nukkumajoen kämpän vuokra-aikaa mahdollista muuttaa lyhyemmäksi?

Millaisia matkoja Turkulaiset nuoret ovat ennen tehneet Nukkumajoelle ja miksi niitä ei enää tehdä?

Nlk § 121

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

Talousarviossa v.2010 Nukkumajoen kämpän kustannukset perustuivat arvioon. Nukkumajoen kämpän menoista ja tuloista on vuoden 2010 aikana tehty tarkka seuranta. Taloustilanne tammi-elokuulta on, että menojen toteutuma on 7.135 € (39 %) ja tulojen toteutuma on 2.213 € (221 %). Menojen ennuste on n. 11. 000 € ja tulojen 3.600 €, netto 7.400 €. Nukkumajoen kämpän vuokra ajalla 1.5.–31.1. on maksuluokka I:ssa 18,50 €/ vrk ja maksuluokka II:ssa 37 €/ vrk. Ajalla 1.2.–30.4. vuokra on maksuluokka I:ssa 27,50 €/ vrk ja maksuluokka II:ssa 55 €/ vrk. Leiritoiminnan suunnittelu vaatii pitkäjänteisyyttä ja varaukset tehdään yleensä vähintään vuotta ennen leiriajankohtaa.

 

Turun kaupunki on tehnyt vuonna 1984 päätöksen Nukkumajoen kämpän sähkö- ja puhelinlinjojen investoinneista. Kämpän varustaminen puhelimella maksoi n. 10.000 markkaa ja sähköistyskustannukset olivat n. 300.000 markkaa. Nukkumajoelle on ajanjaksolla v. 2005 – v. 2009 tehty kunnostus- ja korjaustöitä yhteensä n.22.000 €. Tälle vuodelle on varattu 10.000 € (majoitustilojen lattiamatot, maalaukset), mikäli uusi vuokrasopimus tehdään.

 

Nuorisotoimella on nuorisoleirialueita Sauvossa, Taivassalossa ja Rymättylässä. Nämä kaikki leirialueet tarjoavat oivallisen toimintaympäristön leiri- ja retkitoimintaan. Nukkumajoen kämpän ehdoton valtti on laaja vaeltamiseen ja talvella hiihtämiseen soveltuva maasto. Leirielämää vietetään erämaisissa tunnelmissa vaatimattomissa olosuhteissa, jolloin leiriläisten omatoimisuus ja sopeutumiskyky harjaantuvat. Nukkumajoen kämppä soveltuu einomaisesti erityisnuorten ryhmäyttämis- ja toimintaleiripaikaksi syrjäisen sijaintinsa vuoksi. Lapin luontoa ja rauhaa eivät muut leirialueet tarjoa.

 

Villi Pohjola vastaa Metsähallituksen maksullisista luontomatkailupalveluista. Villi Pohjola toimii ympäri Suomen. Villin Pohjolan asiakkaita ovat yksityis- ja yritysasiakkaat, joille tarjotaan kalastus-, metsästys- ja muita luontopalveluja. Pelkästään Lapin läänissä on Villin Pohjolan isojen kämppien luettelossa 24 kohdetta. Inarissa sijaitseva Köysivaaran Isommus on 161 m2 ja majoituskapasiteetti on 34 henkeä (verrattavissa Nukkumajoen kämppään) hinta on 90 € / vrk tai 540 €/ viikko.

 

Oheismateriaali 1                                    Villi Pohjolan vastaus yhteistyöstä

 

Villi Pohjolalta saadun tiedon mukaan vuokrasopimuksen pituus voidaan neuvotella.

 

Nuorisotilat ovat järjestäneet Inarin Nukkumajoen kämpässä leiritoimintaa mm. tänä vuonna on syyslomalla leiri 13 – 17 – vuotiaille nuorille.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää, että on edelleen perusteltua vuokrata Nukkumajoen leirikämppää ja esittää Turun kaupungin tilaliikelaitokselle valmisteltavaksi kämpän vuokrasopimuksen jatko ajalle 2011 - 2015 samoin ehdoin kuin voimassa olevassa sopimuksessa.

PäätösNuorisolautakunta päätti esittää Turun kaupungin tilaliikelaitokselle, että Nukkumajoen kämpän vuokrasopimusta jatketaan ajalle 2011 - 2012, ja että kaupunki ei näiden kahden vuoden aikana investoi Nukkumajoen kämppään. Lisäksi markkinointia tehostetaan esim. sosiaalista mediaa käyttämällä, maksuluokka 2:n käyttökorvauksia korotetaan ja, että lautakunnalle raportoidaan puolivuosittain.

Päätös tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

Ensimmäisessä äänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Al Chibib, Kapanen, Karvonen, Kekkonen, Rantanen, Siitonen, Korhonen ja Ahola. Katteluksen Ruohosen kannattamana tekemän esityksen "vuokrasopimusta ei jatketa" puolesta äänestivät lisäksi Niskala ja Salonoja.

Toisessa äänestyksessä annettiin yksimielinen kannatus päätökseksi tulleelle Kekkosen Rantasen kannattamana tekemälle ehdotukselle.

Jakelu

esiTilaliikelaitos