Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 95 01.09.2010 3

9143-2010 (539)

Sosiaalisen vahvistamisen ja etsivän nuorisotyön esittely

Tiivistelmä: -

Nlk § 95

Toiminnanjohtajat Hannele Norkooli ja Anne-Marie Rautiainen:

Sosiaalinen vahvistaminen

Sosiaalisen nuorisotyön alkutaivalta on vaikeaa määritellä, mutta voidaan ajatella, että sen juuret ulottuvat 1990 luvulle. Turussa sosiaalinen nuorisotyö yhdistyi 2000 – luvun alkupuolella Leijan, Myrskylyhdyn ja Mamu-työn kanssa. Kaksi vuotta sitten sosiaalinen nuorisotyö nimettiin sosiaaliseksi vahvistamiseksi.

Sosiaalisessa vahvistamisessa on tällä hetkellä 7 vakanssia, työntekijöitä kaikkiaan 6. Työtä tehdään pääsääntöisesti työpareina ja moni ammatillisena verkostotyönä yhdessä muiden alueellisten viranomaisten sekä järjestöjen kanssa. Pääyhteistyökumppaneina ovat sosiaalitoimi, terveystoimi, koulutoimi, liikuntatoimi, nuorisoasema, poliisi, seurakunnat, Suomen punainen risti, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Johanniitat, Lazarus, palveluoperaatio Saapas ja etsivät.

Sosiaalisen vahvistamisen kohderyhmänä ovat 15-18-vuotiaat nuoret jotka kohdataan heidän omassa elinympäristössään. Nuoren tarpeet tunnistetaan, häntä tuetaan ja vahvistetaan sosiaalisesti esimerkiksi pienryhmätoiminnalla ja tarpeen mukaan ohjataan muiden palvelujen tuottajille.

Työmuotoina ovat etsivä työ (katutyö), terveysneuvontapiste Milli, yksilötyö, Toteemi-kouluyhteistyömalli, kohdennettu pienryhmätoiminta, harrastustoiminnan tukeminen, ennaltaehkäisevä päihdetyö. Lisäksi yksi työntekijä on mukana JOPO:ssa (Joustava Perusopetus) kolmena päivänä viikossa toukokuun 2011 loppuun asti.

Etsivä nuorisotyö

Nuorten työpajatoimintaan liittyvän etsivän nuorisotyön projekti alkoi elokuussa 2008. Projekti on Opetusministeriön rahoittama ja Turussa avustuksella on palkattu 4 etsivän työn ohjaajaa vakituisen henkilökunnan työpareiksi. Heistä kaksi on sosiaalisesta nuorisotyöstä, yksi Ohjaamosta ja yksi Fendarista. Vuodelle 2010 avustusta saatiin 107.000 euroa ja elokuussa tuli päätös lisämäärärahasta 13.000 euroa.

Etsivän työn kohderyhmänä ovat 15 -25 –vuotiaat nuoret, jotka ovat palveluiden ulkopuolella tai riittämättömästi palveluiden parissa. Etsivää työtä tehdään mm. kaduilla ja kouluissa. Etsivän työn ohjaajalta nuori saa apua hänelle sopivien palveluiden etsimiseen, arjen hallintaan, työ- tai opiskelupaikan etsimiseen ja virastoissa asioimiseen.  Etsivän työn tarkoituksena ei ole korvata olemassa olevia auttamisjärjestelmiä vaan löytää yhteistyössä eri tahojen kanssa ne nuoret, jotka eivät osaa, kykene tai halua käyttää olemassa olevia palveluita, ja ohjata heidät heille sopivien palvelujen pariin.

Etsivän työn sisältöjä ovat yksilöohjaus, ohjaaminen harraste- ja viriketoimintaan, palveluohjaus ja verkostotyöt. Yksilöohjauksella pyritään madaltamaan olemassa olevien palvelujen kynnystä nuorille. Tämä tapahtuu tarvittaessa menemällä yhdessä nuoren kanssa eri palveluihin ja saattaen vaihdetaan nuori hänelle sopivan palvelun pariin. Usein nuorella on vaikeuksia monella eri elämänhallinnan alueella, jolloin hänen asiansa pitää hoitaa monella eri taholla kuntoon ennen kuin häntä voidaan motivoida kiinnittymään opiskeluun tai työelämään.

Kokouksessa esitellään sosiaalisen vahvistamisen ja etsivän nuorisotyön työmuotoja

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi

PäätösEhdotus hyväksyttiin.