Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 87 16.06.2010 9

7294-2010 (539)

Nuorisolautakunnan avustusjärjestelmän muutos ja avustusohjeen päivittäminen

Tiivistelmä: -

Nlk § 87

Osastopäällikkö Ritva Jykelä ja toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

Nuorisolautakunta jakaa avustuksia paikallisille nuorisojärjestöille ja toimintaryhmille. Avustusmuotoja ovat toiminta-avustus ja projektiavustus. Nuorisolautakunnan tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua sekä aktiivista kansalaisuutta, edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä nuorisoryhmien tasa-arvoisuutta, tukea lasten ja nuorten vapaa-aikana tapahtuvaa harrastustoimintaa ja herättää lasten ja nuorten kiinnostusta järjestötoimintaan.

Nuorisolain (72/2006 § 7) mukaan kunnan nuorisotyöhön ja -politiikkaan kuuluvat nuorisoyhdistysten ja muiden nuorisoryhmien tuki. Nuorisolautakunnalla on käytössään avustusohje joka määrittää avustustoimintaa sekä antaa nuorisojärjestöille ja nuorten toimintaryhmille yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista ja myöntämisen edellytyksistä sekä hakuajoista.

Nuorisotoimen avustusohje on hyväksytty 13.12.1995 § 226 ja sitä on muutettu 23.1.2003 § 7 koskien 10, 12 ja 22 kohtia. Nuorisotoimen avustuksien jakamista ohjeistavat myös kaupunginhallituksen avustuksia koskevat yleisohjeet (kh 21.12.1998 § 1380).

 

Nuorisolautakunnan avustustoimintaan liittyviä seminaareja on pidetty kaksi: ensimmäinen edellisen lautakuntakauden aikana 26.3.2006 ja toinen 30.10.2009. Turkulaisten nuorisojärjestöjen edustajien kanssa avustusten uudistamisesta on keskusteltu 11.2.2010.

 

Seminaareissa on tutustuttu muiden kaupunkien avustusohjeisiin sekä keskusteltu sitä, miten Turun avustusjärjestelmää tulisi muuttaa. On pohdittu mm. sitä, että voisiko Turussa ottaa käyttöön Espoon mallin mukaisesti ns. sopimuspohjaisen avustuksen. Oulussa on käytössä vuosiavustus ja projektiavustus. Vantaan avustusmuodot ovat toiminta-avustus sekä kohde- ja kumppanuusavustus. Turussa on vuonna 1995 hyväksytyn avustusohjeen (nlk 13.12.1995 § 226, muutettu 23.1.2003 § 7) mukaisesti toiminta-avustus (nuorisoyhdistyksen sääntömääräiseen toimintaan) ja kolme kertaa vuodessa haettava projektiavustus (leiritoimintaan, kv -toimintaan ja muuhun kertaluonteiseen toimintaan).

 

Liite 1                                Avustusohje -luonnos

 

Lautakunnan seminaarien ja järjestöjen edustajien kanssa pidetyn palaverin jälkeen avustuskäytäntöä on selkiytetty siten, että toiminta-avustuksen jakamisen kriteerit täyttävät, nuorisotoimintaa Turussa toteuttavat alue- tai paikallisyhdistykset saavat koko vuoden, sääntömääräiseen toimintaansa toiminta-avustuksen. Projektiavustukset jaetaan muiden yhteisöjen ja toimintaryhmien nuorisotoimintaan, ensisijaisesti projekteihin. Uudistetussa avustusohjeessa on kolmanneksi avustusmuodoksi kirjattu sopimuspohjainen avustus, joka tulisi nuorisoyhdistysten haettavaksi syksyllä 2011 ja tuloksellisten sopimusneuvottelujen toteutuessa tulisi käyttöön vuoden 2012 alusta. Toinen oleellinen ero nykykäytäntöön olisi se, että jatkossa projektiavustuksia jaettaisiin kaksi kertaa vuodessa. Nuorisotoimen avustuslomakkeet päivitetään ja täydennetään vastaamaan uudistettua avustusohjetta.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä avustusjärjestelmän muutoksen sekä liitteen mukaisen avustusohjeen. Uusi avustusohje tulee voimaan 1.11.2010 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKyttä Maija


Liitteet:

Nlk § 87
Liite 1:Nuorisolautakunnan avustusohje luonnos