Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 83 16.06.2010 5

7205-2010 (539)

Nuori Kulttuuri valtakunnallisen tanssitapahtuman järjestäminen Turussa

Tiivistelmä: -

Nlk § 83

Nuorisosihteeri Leena Aho:

 

Nuori Kulttuuri – toimikunta julistaa valtakunnalliset tapahtumat haettaviksi vuosiksi 2011–2013. Tapahtumanjärjestäjiksi haetaan kaupunkeja ja/tai organisaatioita, jotka voivat taloudellisesti ottaa vastuun tapahtumasta. Tapahtuman toinen rahoittaja on opetusministeriö. Tapahtumaa koordinoi opetusministeriön asettama Nuori Kulttuuri – toimikunta.

 

Tapahtumien lajit vaihtelevat seuraavasti: 2011 MUSIIKKI, 2012 TANSSI ja 2013 TEATTERI. Tapahtumaa haettaessa hakijatahon on esitettävä toiminta- ja taloussuunnitelma.

 

Haku vuoden 2011 musiikkitapahtumaan päättyy 21.5.2010, 2012–2013 tapahtumiin 1.9.2010.

 

Nuorisoasiankeskuksessa nuorisosihteeri Leena Aho on valmistellut tanssitapahtuman toiminta- ja taloussuunnitelmaa. Tapahtumapaikoiksi on tiedusteltu Turun konserttisalia ja Turun kaupunginteatteria sekä Nuorison taide- ja toimintakeskus Vimmaa. Tapahtuman ajankohdaksi esitetään 25.–27.5.2012.

 

Oheismateriaali 1              Alustava talousarvio. Laadittu tämän hetkisten hintatietojen pohjalta.

 

Tapahtuman tavoitteena on tarjota nuorille tanssinharrastajille mahdollisuus taitojensa esittämiseen ja vertaamiseen muiden harrastajien kanssa. Tapahtuma on koulutuksellinen kokonaisuus, jossa esiintyjät saavat arviot esityksestään. Tanssilajeina nähtäisiin katutanssit (street, break yms.), nykytanssi, baletti, jazz/soul, etniset tanssit (kansantanssi, flamenco, karakteri yms.).

 

Nuorisoasiainkeskus on halukas järjestämään valtakunnallisen Nuori Kulttuuri Tanssi 2012 -tapahtuman. Nuorisoasiainkeskus katsoo, että Turku voisi ylläpitää näkyvää kulttuuriteemaa vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkihankkeen hengessä. Taustalla on hyvät kokemukset vuonna 2007 Turussa järjestetystä valtakunnallisesta Nuori Kulttuuri Musiikki -tapahtumasta.

 

Nuori Kulttuuri-tapahtuma

 

Nuori kulttuuri -tapahtuman tarkoituksena on tarjota nuorille taiteenharrastajille mahdollisuus taitojensa esittämiseen ja vertaamiseen muiden harrastajien kanssa alueellisesti ja valtakunnallisesti. Nuori Kulttuuri -tapahtuma on jokavuotinen koulutuksellinen tapahtumakokonaisuus, jossa esiintyjät saavat arvion esityksestään tai työstään ja jossa on kattavasti edustettuina nuoren kulttuurin eri alueet.

 

Nuori Kulttuuri -tapahtumassa kukin osallistuja kilvoittelee itsensä kanssa. Nuoren saama arviointi perustuu harrastajan omaan tasoon. Nuorille tarjotaan yhteisiä kokemuksia ja mahdollisuus toistensa tapaamiseen ja esitysten seuraamiseen. Mukaan pyritään saamaan nuoret mahdollisimman laajasti, mukaan lukien vähemmistöt ja maahanmuuttajat

 

Valtakunnallisia tapahtumia järjestetään vuosittain kaksi

 

– kevättapahtuma, johon osanottajat valitaan kuntatapahtumista

 

– syystapahtuma, johon osanottajat ilmoittautuvat suoraan

 

Tapahtumaan voivat osallistua 10–20-vuotiaat. Ikäsarjoista voidaan erityisistä syistä poiketa kaksi vuotta kumpaankin suuntaan. Tapahtuman teemat vaihtelevat vuosittain.

Turun kaupungin nuorisoasiainkeskus on viimeksi vastannut valtakunnallisen Nuori Kulttuuri Musiikki tapahtumasta 2007 ja sitä ennen "Outo Hohto" tapahtuman järjestelyistä vuonna 1992. Nuori Kulttuuri valtakunnallisen tapahtuman toteuttava kaupunki vastaa itsenäisesti tapahtuman järjestämisestä hyväksytyn suunnitelman puitteissa ja hoitaa järjestelyyn liittyvät tehtävät. Valtakunnallinen toimisto keskittyy suunnitteluun, ohjaukseen ja tiedotukseen. Nuorisoasiainkeskus on kiinnostunut toimimaan vuoden 2012 tapahtuman järjestäjänä. Opetusministeriö avustaa valtakunnallisen tapahtuman järjestämisessä. Järjestävän tahon tulee myös varata määrärahaa tapahtumaan noin puolet kuluista. Osanottajilta peritään osanottomaksu sekä erikseen ruokailu- ja majoitusmaksut.

 

Valtakunnalliseen tapahtumaan osallistuu vuosittain 600–2000 nuorta. Tapahtuma kerää myös opettajia, ohjaajia ja huoltajia sekä yleisöä. Tanssitapahtuma on aina ollut iso tapahtuma, jossa on runsaasti osallistujia.

 

Tanssi 2012 tapahtuman toimintasuunnitelma

 

Tavoite

 

Nuori Kulttuuri 2012 Tanssi-tapahtuman tavoitteena on tuoda avoimesti ja laajasti esille nuorten harrastustoimintaa. Tavoitteena luoda mahdollisimman hyvät puitteet nuorten taitojen esittämiseen ja antaa nuorille tilaisuus asiantuntevan palautteen saamiseen omasta esiintymisestä. Haluamme tarjota nuorille tanssillisia kokemuksia, virikkeitä ja mahdollisuuden toisten harrastajien esitysten seuraamiseen.

 

Toteutus

 

Turun kaupunki sitoutuu tapahtuman järjestämiseen.

 

Myönteisen päätöksen jälkeen laaditaan säännöt.

 

Valitaan valmistava työryhmä.

 

Varataan määräraha vuoden 2012 talousarvioon

 

Tehdään yhteistyötä kulttuuri-, liikunta ja opetustoimen kassa

 

Pyydetään tanssialan oppilaitoksia yhteistyökumppaneiksi.

 

Tehdään yhteistyötä Turun seutukuntien nuorisotoimien kanssa.

Taloussuunnitelma liitteenä

 

Turun Nuorisoasiainkeskus esittää nuorisolautakunnalle, että esitetään Turkua valtakunnallisen Nuori Kulttuuri Tanssi – tapahtuman järjestäjäksi vuonna 2012.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää esittää Nuori Kulttuuri toimikunnalle, että Turku valittaisiin valtakunnalisen Nuori Kulttuuri Tanssii - tapahtuman järjestäjäksi vuonna 2012.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKyttä Maija