Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 71 27.05.2010 13

5983-2010 (655)

Lausuntopyyntö Seikkailupuiston monitoimitalohankkeen uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Nlk § 71

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Tilaliikelaitos pyytää lausuntoa Seikkailupuiston monitoimitalohankkeen uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta.

 

Tilaliikelaitos on yhdessä opetuspalvelukeskuksen, sosiaalitoimen päivähoito-osaston, nuorisotoimen ja ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimiston kanssa valmistellut Seikkailupuiston monitoimitalon uudisrakennuksen hankesuunnitelmaa.

 

Hankesuunnitelman mukaan Seikkailupuistoon rakennetaan uusi monitoimirakennus, jossa on koulu 46 oppilaalle sekä esiopetustilat 21 lapselle. Rakennukseen sijoittuu myös nuorisotoimen nykyisen toimintakeskuksen korvaavat tilat, johon sijoittuu myös iltapäiväkerhon toiminnot. Valmistuessaan vuonna 2012 monitoimitalo korvaa nykyisen nuorisotoimen toimintakeskuksen ja Kerttulin 1ja 2 suomenkielisten luokkien ja esiopetuksen tilat, jotka hyväksytyn lukioverkkosuunnitelman mukaan otetaan Kerttulin lukion käyttöön vuoden 2013 syksystä alkaen.

 

Seikkailupuisto on asemakaavassa merkitty viihdetoimintojen alueeksi, mutta ympäristö- ja kaavoitusviraston kanssa käytyjen neuvottelujen mukaan tontille voidaan rakentaa ko. rakennus vähäisenä poikkeuksena. Rakennusoikeutta tontilla on riittävästi uuden rakennuksen toteuttamiseksi.

 

Hankkeen kokonaiskustannusarvio 2. 400.000 € (alv 0 %) (kustannustaso 3 /10). Hanketta on rahoitettu kaupungin taloussuunnitelmassa vuosina 2011 – 2012 1.000.000 €:lla (alv 0 %). Loppurahoitus 1.400.000 € tulee sisällyttää vuoden 2011 talousarviossa vuosille 2011 – 2012.

 

Hankesuunnitelma on valmistunut ja Tilaliikelaitos pyytää hallintokunnilta ja talouskeskukselta lausuntoa hankesuunnitelmasta 28.5.2010 mennessä, jotta hankesuunnitelma saataisiin kaupunginhallituksen käsittelyyn ennen kesätaukoa 2010.

 

Hallintokuntien lausuntojen jälkeen Tilaliikelaitos saattaa hankesuunnitelman tilaliikelaitoksen johtokunnan kautta hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen.

 

Lausunto:

 

Seikkailupuiston toimintakeskus on valmistunut 1982 ja tila on mitoitettu 40 hengelle. Tilaa käyttävät mm. viikonloppuisin kuitenkin jopa sadat ihmiset avoimessa ohjatussa toiminnassa. Tämän hankesuunnitelman mukaan vanhat tilat puretaan ja tilalle rakennetaan uudisrakennus kahden hallintokunnan yhteiskäyttöön. Seikkailupuiston lähes 30 vuotta vanha rakennus ei vastaa enää toiminnallisesti 2000 – luvun tarpeita, ei tiloiltaan eikä kävijämääriltään. Tilaohjelma perustuu toiminnan nykyiseen mitoitukseen ja siinä ei ole tarkoitus laajentaa toimintaa. Vanha rakennus puretaan ja tilalle rakennetaan uusi yhteistoiminnallinen rakennus palvelemaan koulua, varhaiskasvatusta ja vapaa – ajantoimintaa.

 

Nuorisoasiainkeskus on ollut mukana tekemässä hankesuunnitelmaa yhdessä muiden hallintokuntien kanssa. Seikkailupuistoon rakennettava koulu ja varhaiskasvatuksen tilat ovat tervetullut lisä Seikkailupuiston oman toiminnan arkeen. Päivisin koulupäivän jälkeen tilaa käyttävät jo koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, alle kouluikäisten lasten ja perheiden lisäksi.

 

Nuorisotoimen järjestämässä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnassa on Seikkailupuistossa kolme ryhmää, kaksi suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen erityislasten ryhmä, yhteensä 60 lasta.

 

Toiminnan peruslähtökohta pitää olla toiminnan ja tilojen yhteisessä suunnittelussa, jossa voidaan vihdoinkin toteuttaa Ruotsissa jo kauan käytössä ollutta kokonaiskoulupäivää tai eheytettyä koulupäivää, mitä nimeä siitä halutaankaan käyttää. Ideana on koulutoiminnan ja vapaa – ajantoiminnan yhteinen suunnittelu ja toteuttaminen limittäin ja samaan aikaan. Toiminta parantaa lasten motivaatiota sekä oppimisen tuloksia toteuttamalla tekemällä oppimisen menetelmiä. Luovan toiminnan käyttöä koulupäivien aikana ja koulun jälkeisessä vapaa- ajan toiminnassa on lisäarvo kokonaiskoulupäivälle ja koulutyölle. Varhaiskasvatuksen mukaantulo esiopetuksen myötä Seikkailupuistoon tuo luontevan jatkuvuuden lasten elämään heidän oppiessaan käyttämään Seikkailupuiston tarjoamia vapaa – ajan palveluja sekä monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.

 

Uudisrakennus vie nykyisen ateljeepajan tilan, joka on ollut kovassa käytössä kesätoiminnassa. Tämän takia uudisrakennuksen suunnittelussa tulee huomioida kesätoiminnan suuri kävijämäärä ja talon mahdollisuudet kesällä toisenlaiseen käyttöön kuin koulupäivien aikana koulun toiminnassa.

 

Rakennusvaiheessa Seikkailupuiston toiminta pitää siirtää osittain muualle lähinnä syyskaudella 2011 ja kevätkaudella2012 ja mahdollisesti vielä kesä – ja heinäkuussa 2012. Tämä on järjestelykysymys, mutta tuona aikana Seikkailupuiston tulotavoitteet ja kävijämäärät voivat jäädä osittain saavuttamatta. Seikkailupuiston toiminnan kannalta on tärkeätä järjestää työmaa – alue siten, että ruotsinkielinen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta (Eftis, vihreän talon päädyssä) ja Timantin toiminta voidaan rajata rakennusalueen ulkopuolelle, jotta toiminnot näissä tiloissa voisivat jatkua häiriintymättä.

 

Hankintasuunnitelman mukaan Seikkailupuiston vuokrakustannukset nousevat noin 70.000 € vuositasolla uudisrakennuksen valmistuttua. Tähän tarkoitukseen nuorisotoimella ei ole taloussuunnitelmassa varattuna määrärahaa, joten se pitää huomioida vuoden 2012 talousarviota laadittaessa.

 

Kokonaisuudessaan hankesuunnitelma on hieno tulos hallintokuntien yhteistyöstä ja asiakaslähtöisestä suhtautumisesta palveluita suunniteltaessa. Seikkailupuiston monitoimitilasta tulee ainutlaatuinen kokonaisuus ja varmasti kiinnostusta herättävä nähtävyys.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon tiedoksi tilaliikelaitokselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilaliikelaitos