Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 68 27.05.2010 10

6096-2010 (539)

Graffitiparkki-hanke

Tiivistelmä: -

Nlk § 68

Nuorisosihteeri Leena Aho, toiminnanjohtaja Hannele Norkooli, ohjaaja Marja Hietala:

 

Nuorisotoimessa on toteutettu Nuorten Turku Elää – projektin toimesta Eskelin parkkitalon graffitiseinä vuonna 1997. Nuorten Turku Elää – projekti toteutettiin vuosina 1996–1999. Projektin yhtenä osana oli ”Art by youth”, minkä tarkoituksena oli hankkia sallittuja graffitimaalauspaikkoja nuorille ja samalla saada aikaan nuorten taidokkaat työt esille. Ehdottomien kieltojen rinnalle on rakennettava vuoropuhelua viranomaisten ja nuorten välille. Töhrimisen ja luvattomien graffitien tekemisen ehkäisy tapahtuu vaihtoehtoja tarjoamalla siten, että nuorten tekemää taidetta tuodaan hyväksytysti esille kaikkien ihailtavaksi, jolloin tarve laittomien graffitien tekemiseen vähenee.

 

Ohjaaja Marja Hietala on tehnyt esityksen graffitiparkkihankkeesta keväällä 2009:

Graffitit voidaan nähdä kamppailuna kaupunkitilan hallinnasta: nuoret haluavat äänensä kuuluviin. Turussa ei ole tällä hetkellä tarjolla kaupunkitilaa graffitien maalaamiseen. Tämän kaltainen tila olisi helposti luotavissa jo olemassa olevia puitteita käyttäen. Tila mahdollistaisi tervehenkisen harrastamisen rikollisen toiminnan sijaan. Kriminaalitöhriminen on seurausta harrastusmahdollisuuden tarjoamisen puuttumisesta. Tällä hetkellä sakotetaan luovuudesta ja halusta vaikuttaa omaan ympäristöön. Syrjäytyminen harrastuksen takia on turhaa. Kaupunki voi puuttua epäkohtaan helposti. Kaupunkimme kärsii toistaiseksi töhrimisestä, koska tekniikoita ei pääse harjoittelemaan eikä töitä pääse saattamaan loppuun toiminnan laittomuuden takia.

”Töhrintä vaihtui taiteeseen Philadelphiassa” TS 3.5.2008 artikkeli kertoo myönteisistä kokemuksista katutaiteen laillistamisen vaikutuksista. Tämä on vain yhtenä esimerkkinä maailmalta.

 

Marja Hietala on esittänyt, että rakennetaan graffitiparkki, missä on laillista ja vapaata seinätilaa katutaiteen; graffiti- ja stensillien maalaamisen ja bommauksen harrastamiseen.

Kupittaan puiston skeittiparkin lähiympäristössä jo olemassa olevia seiniä ja aitoja voitaisiin hyödyntää. Aitoihin kiinnitetään vanerilevyjä ja ”joutomaalle” pystytettäisiin betoni elementeistä seiniä. Aitoihin kiinnitettyjä vanerilevyjä uusittaisiin tarpeen mukaan. Myös vanhan velodromin aidat levytettäisiin. Pesäpallokentän päädyssä Lemminkäisenkadun suuntaisesti voisi olla pitkä betoniseinä. Petanque kenttien ympäristö kaipaa kohennusta ja on suotuisa pienempien seinien pystyttämiseen. Tila tarjoaisi puitteet myös sukupolvien väliseen kohtaamiseen.

 

Graffiti parkki tehtäisiin nuorisolle. Pintojen käyttö olisi täysin vapaata ja nuorten oman harkinnan varassa. Myös ohjattua toimintaa voisi järjestää esim. seikkailupuiston kävijöille. Graffitiparkki tarjoisi puitteet monenlaiselle toiminnalle ja harrastusmahdollisuuden tervehenkisessä ympäristössä. Parkki tarjoaa tilan kohtaamisille ja edesauttaisi nuorten tutustumista eri harrastuksiin.

 

Nuorisoasiainkeskuksessa on aloitetta valmisteltu yhdessä liikuntapalvelukeskuksen ja talotoimiliikelaitoksen kanssa. Talotoimiliikelaitos on tehnyt vaadittavat rakennuspiirustukset ja hakenut toimenpideluvan hankkeelle. Turun kaupungin rakennusvalvontatoimisto on antanut luvan 12.4.2010 § 49 graffitimaalausseinän rakentamiseen. Viherliikelaitoksen arvio aidan rakentamiskustannuksista on noin 30.000 €.

 

Tavoitteena on, että lautakunta – käsittelyjen jälkeen käynnistettäisiin seinän rakentaminen esim. Nuorten työpaja Fendarin ja/tai Ammatti-instituutin sekä muiden yhteistyökumppanien kanssa. Hankkeelle määritellään nuorisotoimesta vastuuhenkilöt. Jatkossa nuorisotoimen etsivän nuorisotyön ohjaajat yhdessä nuorten kanssa kantavat vastuuta paikan siisteydestä sekä koordinoivat toimintaa. Koska alue sijaitsee lähellä liikuntatoimen alueita ja kenttiä, olisi toivottavaa, että liikuntalautakunta tulisi mukaan yhteistyökumppaniksi.

 

Graffitiseinän materiaaleja ja rakentaminen voidaan maksaa nuorisotoimen alueiden kunnossapitoon vastatuista määrärahoista tililtä 154091113.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää osallistua graffitiparkin toteuttamiseen, maksaa rakennustöistä ja materiaaleista aiheutuvia kustannuksia kunnossapidon määrärahoista sekä esittää liikuntalautakunnalle, että liikuntalautakunta päättäisi tulla yhteistyökumppaniksi graffitiparkki - hankkeen toteuttamiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiLiikuntalautakunta