Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 48 29.04.2010 8

3281-2010 (532)

Lausunto Lausteen nuorisotaloa koskevaan vetoomukseen.

Tiivistelmä: -

Nlk § 48

Osastopäällikkö Kerstin Paananen ja toiminnanjohtaja Anne-Marie Rautiainen:

 

Kaupunginhallitus on kokouksessa 15.3.2010 § 166 päättänyt että Lausteen yhdyskuntatyöryhmän vetoomus lähetetään nuorisolautakunnalle lausunnon antamista varten 30.4.2010 mennessä.

 

Varissuon - Lausteen yhdyskuntatyöryhmän vetoomus:

 

VETOOMUS TURUN KAUPUNGINHALLITUKSELLE

 

Turun kaupunginhallitus

 

Varissuon- Lausteen yhdyskuntatyöryhmä

 

Asia: Lausteen nuorisotalon toimintojen siirtäminen Lausteen koulun tiloihin

 

Turun kaupungin nuorisolautakunta on kokouksessaan 26.11.2009 tehnyt päätöksen (§ 136) Lausteen nuorisotalon toimintojen siirtämisestä Lausteen koulun tiloihin. Päätös syntyi äänestyksessä luvuin 7-5.

 

Lausteen lähiön asukkaat, erityisesti alueen nuoret eivät pidä ratkaisua hyvänä. Nuorisotaloa käyttävät nuoret ovat vastustaneet siirtohanketta alusta alkaen.

 

Varissuon- Lausteen yhdyskuntaryhmä käsitteli asiaa erillisessä kokouksessaan 9.2.2010. Kokoukseen osallistui kutsuttuna nuorisotoimen johtaja Anniina Lehtiö-Vainio, tilaliikelaitoksen johtaja Martti Kuitunen sekä osastopäällikkö Kerstin Paananen.

 

Asiasta käytiin syvälle luotaavaa keskustelua. Esille nousi useita näkökulmia joiden perusteella hanketta ei tule lautakunnan päätöksen mukaisesti toteuttaa.

 

Lähiöissä (jotka ovat eläneet vaikeita aikoja kuten esim. Varissuo ja Lauste) tehtävät ratkaisut edellyttävät aina erityisharkintaa ja niissä on otettava huomioon lähiön kokonaistilanne.

 

Todettiin muun muassa, että lyhytnäköisillä säästötavoitteilla ei voida vaarantaa lähiön nuorison

asemaa sekä toimintakulttuuria.

 

Koulun tiloihin siirtyminen nähdään lähiön kehityksen sekä nuorten aseman heikentämisenä.Lisäksi huomioitiin nuorisotalon muut toiminnot, Yhdessä yhdistys, Turun Seudun työttömät sekä monet muut aktiiviset tahot.

 

Nuorisotalo on toimintansa -, sijaintinsa - ja tilojensa puolesta sekä edellä mainittujen toimijoiden ansiosta kehittynyt merkittäväksi maahanmuuttajien koulutustoiminnan paikaksi. On riski purkaa tämä.Lausteen nuorisotalo on nuorten käyttöön suunniteltu. Se on siinä tehtävässä rakentamisvuodestaan 1982 lähtien erittäin hyvin ja ansiokkaasti toiminut.

 

Ei ole esitetty riittävän painavia syitä Lausteen lähiölle kuuluvan tärkeän nuorten harrastus- ja tapaamispaikan lopettamiseksi.

 

Nuorisolautakunnan 26.11.2010 tekemä päätös tuleekin kumota ja asiassa on löydettävä ratkaisu joka turvaa lausteen nuorisotalon toiminnan nykyisissä tiloissa. Tästä johtuen Varissuon- Lausteen yhdyskuntatyöryhmä esittää yksimielisesti Turun kaupunginhallitukselle, että se ottaa Lausteen nuorisotaloasian käsiteltäväkseen. Kaupunginhallituksen tulee tarkastella asiaa laaja-alaisesti ottaen huomioon erityisesti lähiön kestävän kehittämisen näkökulmia.

Lähiön nuorten omaa Nuorisotaloa tarvitaan tämän päivän ja varmasti myös tulevaisuuden Lausteella.

 

Turku 3.3.2010

 

Varissuon- Lausteen yhdyskuntatyöryhmä psta.

 

Alpo Lähteenmäki”

 

Turun nuorisolautakunta on tehnyt 26.11.2009 päätöksen § 136 Lausteen nuorisotalon toimintojen siirtämisestä Lausteen koulun tiloihin. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen luvuin 7-5. Viisi (5) nuorisolautakunnan jäsentä jätti eriävän mielipiteensä.

 

Nuorisolautakunnan kokouksen jälkeen on Lausteen koulun monitoimitilan suunnittelu lähtenyt liikkeelle Tilaliikelaitoksen rakennuttajainsinööri Jouni Anttilan johdolla ja esiin on tullut seuraavaa:

 

30.3.2010 suunnittelukokouksessa tuli ilmi, alkuperäiseen suunnitelmaan poiketen, että ilmanvaihto mahdollistaa nuorisotilan enimmäishenkilömääräksi 100 henkilöä. Nykyisessä kiinteistössä ( Pormestarinkatu 12) enimmäishenkilömäärä on koko talon osalta 800 henkilöä ja nuorisotoimen hallinnassa olevissa tiloissa 350 henkilöä.

 

Lausteen koulun yhteyteen piirretyn nuorisotilan kokoontumiseen tarkoitettu pinta-ala on 209,5 m2 ( kokonaispinta-ala 384 m2) josta vuokraa tullaan maksamaan 11,53€/ m2 ( vuositasolla 53 129, 76€) ja nykyisen tilan kokoontumiseen tarkoitettuja tiloja on 331 m2 ( kokonaispinta-ala 429 m2) , josta maksetaan vuokraa10,16 €/ m2 ( vuositasolla 52 320 €).

Käsityksemme mukaan kaupunki voi mahdollisesti säästää tällä tilaratkaisulla vain siinä tapauksessa, että Lausteen nykyinen nuorisotalo myydään tai vuokrataan sellaiselle taholle, joka ei saa vuokraan kaupungin subventaatiota; Nuorisotoimi on ratkaisullaan toiminut kaupungin konserniedun nimissä sillä ajatuksella, että Lausteen nuorisotalon myynnillä kaupunki säästä tilakustannuksissa.

Taloudellisesti uusi tilaratkaisu ei tuo säästöä nuorisotoimelle. Käyttöön tuleva neliömäärä pienenee ja vuokrataso nousee. Nuorisotoimen vuokran pitäisi oleellisesti pienentyä, jotta näin saavutettu säästö voitaisiin suunnata toimintarahoihin ja voitaisiin lisätä ja monipuolistaa nuorille tarjottavia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Nykyisen tilan tontti ja rakennus täyttävät nuorten käyttötarpeet, uuden tilan suunnittelussa nuorisotoimi on joutunut tinkimään olemassa olevista nuorten tarpeista.

 

Nuorisotoimi ei päätöstä tehdessään ole huomioinut nuorisotalon nykyisistä käyttäjistä järjestöjä:Tällä hetkellä tiloja käyttävät Turun Seudun Työttömät ry, Varsinais-Suomen merieläkeläiset ry, Lausteen eläkekerholaiset, Huhkolan päivähoitoyksikkö, Turun Vesaiset ry, Yhdessä yhdistys, Turun tiepiirin eläkeläiset, Lausteen perhepäivähoitotoimisto, Turun iranilaisten kulttuuriseura ja yksittäiset yhdistykset erilaisiin juhliin. Pienempi neliömäärä rajoittaa tilan kävijämääriä. Järjestökäyttö ei ole mahdollista nykyisessä laajuudessaan. Maahanmuuttajajärjestöjen tilan- ja kokoontumistarve tullee jatkossa olemaan haaste, koska koulukiinteistön tiloissa ei ole heidän tarkoitukseensa soveltuvia tiloja.

Vähäisempi järjestökäyttö vähentää nuorisotoimen tuloja ja tätä kautta nuorisotoimen budjettiin saadaan toimintarahoja vähemmän.

 

Nuoria on kuultu ennen nuorisolautakunnan päätöstä kuulemistilaisuudessa 22.10.2009. Tilaisuuteen osallistui n. 20 nuorta ja siellä tuli ilmi, etteivät nuoret ole innostuneita siirtymään Lausteen kouluun yhteyteen valmistuviin nuorisotiloihin. Jatkossa nuoria pyritään osallistamaan tilan toiminnan suunnitteluun ja sisustamiseen.

 

Opetusministeriö jakaa vuosittain valtionavustusta nuorisotilojen rakentamiseen ja peruskorjaukseen. Hakuajan loppuun mennessä kaupungin suunnitelmat olivat keskeneräisiä ja tästä johtuen Opetusministeriöltä ei saatu avustusta kyseiseen peruskorjaukseen.

Mikäli kaupunki aidosti haluaa tehostaa tilojen käyttöä, tulisi aina toimia niin, että ns. monitoimitilaratkaisussa jokainen osapuoli hyötyy ratkaisusta, myös taloudellisesti. Nuorisotoimi suhtautuu positiivisesti monitoimitalojen suunnitteluun ja niissä eri hallintokuntien yhteiskäyttöön. Erityisen haastava tilanne on Lausteella, jossa väestörakenne on maahanmuuttajapainotteinen. Koulurakennus on vanha eikä mahdollista radikaaleja muutoksia. Lisähaasteena ovat piha- ja liikennesuunnittelu ja miten saada teini-ikäiset nuoret tulemaan takaisin vapaa-aikanaan koulun yhteydessä olevaan nuorisotilaan.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon tiedoksi kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus