Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 23 18.02.2010 6

10701-2008 (041)

Kestävän kehityksen toteuttaminen nuorisotoimessa vuonna 2009

Tiivistelmä: -

Nlk § 23

 

 

Kehittämissuunnittelija Virpi Sandvik:

 

Kestävän kehityksen suunnitelmallinen toteuttaminen nuorisoasiainkeskuksen toiminnoissa jatkui vuonna 2009:

 

 

Tavoite: Kasvihuonekaasujen vähentäminen

 

Keino

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

Taloissa ja tiloissa jatketaan sisälämpötilojen seurantaa ja kirjaamista päivittäin lämmityskuukausien aikana. Lämpötilat säädetään siten, että sisälämpötila pysyy 21 asteessa. Nuoret ovat seurannassa mukana.

 

Jatkuvasti, seurantaraportit tiloilta kuukausittain.

Talojen ja tilojen työntekijät.

 

 

Huomioidaan valtakunnallinen energiansäästöviikko.

 

Viikko 41.

 

Suunnittelu: keke-työryhmä.

 

Toteuttaminen:

Lämpötilaseurantaa tehtiin osassa tiloja, ja sisälämpötila onnistuttiin myös pitämään optimaalisella tasolla. Kaikissa tiloissa ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia juurikaan vaikuttaa lämpötilaan, joten seurantaa ei koettu mielekkääksi.

 

Energiansäästöviikolla julistettiin nuorisotiloille sekä aamu- ja iltapäiväkerhoille avoin ESV-kilpailu. Osallistujille annettiin mahdollisimman vapaat kädet ottaa haaste vastaan joko ESV-viikolla, tai tehdä suunnitelma tuolloin ja toteuttaa sitä koko marraskuun ajan. Kilpailuun osallistui seitsemän eri aamu- ja iltapäiväkerhoa. Kestävän kehityksen työryhmä valitsi voittajaksi Pallivahan kerhon, jonka toteutus oli monipuolisin, ja joka aktivoi lapset mukaan niin kerhossa kuin kotonakin. Voittaneen kerhon ohjaajat ja lapset palkittiin kestävään kehitykseen sopivasti elokuvalipuin ja kestokäyttöisin ”avainrengaskassein”.

 

Oheismateriaali 1              Yhteenveto Energiansäästöviikkoon osallistuneiden aamu- ja iltapäiväkerhojen toteutuksista.

 

Energiankäyttöön on eri nuorisotiloista ja aamu- ja iltapäiväkerhoista saatujen raporttien mukaan kiinnitetty huomiota kautta linjan. Valoja ja laitteita ei ole pidetty turhaan päällä.

 

Pansion moottorihallista toimitetaan autonosat, -renkaat ja metallit asianmukaisesti edelleen jatkokäsiteltäviksi. Akut, suodattimet, öljyt, nesteet ja paristot toimitetaan Riihimäen ongelmajätelaitokselle.

 

Tavoite: Kuntalaisten osallistumisen, omaehtoisen toiminnan ja kumppanuuden sekä aluetyön vahvistaminen

 

 

Keino

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

13-17-vuotiaiden nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia ylläpidetään yhteistyössä muiden hallintokuntien ja aluekumppanuuden kanssa.

Syyskausittain alkava projekti.

Nuorten osallisuusasioiden koordinaattori nuorisotoimessa sekä koordinointityöryhmä.

 

Toteuttaminen:

NuortenTurku-foorumiin osallistui 12 eri hanketta.

 

Nuorten vaikuttamismahdollisuudet parantuivat Aloitekanavan käyttöönoton myötä. Nuorisotoimella on kuusi moderaattoria, jotka hoitavat asiaa. Aloitteita on tullut ja niitä on käsitelty.

 

Nuorten mielipiteitä kysytään myös asiakaskyselyissä, joita tehdään nuorisotoimen eri toimipisteissä.

Vertti-toiminnan (vertaistiedotus) lähtökohtana on nuorten syrjäytymisen ehkäisy, nuorten oikeus saada tietoa asuinpaikasta riippumatta ja nuorten osallisuuden vahvistaminen. Nuoret tiedottavat kouluillaan koulun omista tapahtumista, kunnan ja järjestöjen nuorille tarjoamista palveluista, tapahtumista, retkistä ja harrastusmahdollisuuksista. Nuoret ovat kampanjoineet myös hyväntekeväisyyden puolesta ja tiedottaneet kotibileiden vaaroista tiedottavasta kampanjasta. Toiminnan lähtökohtana on, että tiedotustoiminta on nuorten itsensä näköistä toimintaa.

Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa nuorisotilojen toimintarahan käyttöön.

 

Lasten ja nuorten kuulemiseen ja osallistumiseen liittyvien asioiden eteenpäinviemiseksi johtoryhmä muodosti kolmihenkisen koordinoivan tiimin.

 

Tavoite: Kokonaisvaltainen elämänhallinnan tukeminen

 

 

Keino

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

Nuorisotoimi tarjoaa turvallista ja virikkeellistä toimintaa 7 -12-vuotiaille ja kehittää nuorten 13-25-vuotiaiden sosiaalisia valmiuksia kuin myös heidän opiskelu- ja työelämävalmiuksiaan harraste- ja työtoiminnan sekä nuorisotiedotuksen kautta.

 

Jatkuva toiminta.

Resurssi-, alue- ja projektitoiminnan tulosalueiden ko. toiminnasta vastaavat työntekijät.

 

Toteuttaminen:

Nuorisotoimi toteutti perustehtäväänsä toimintasuunnitelmiensa mukaan, resurssien puitteissa.

 

Nuorten opiskelu- ja työelämävalmiuksia on tuettu myös ottamalla töihin työelämääntutustujia, harjoittelijoita, opiskelijoita ja työkokeilijoita.

 

Tavoite: Asuinalueiden monipuolisuuden, esteettömyyden ja viihtyvyyden parantaminen

 

 

Keino

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

Jatketaan esteettömän liikkumisen mahdollistamista nuorisotiloissa ja – alueilla, mikäli havaitaan puutteita.

 

Toimenpiteiden systemaattinen toteuttaminen resurssien puitteissa.

Kunnossapitovastaava.

 

 

 

 

Toteuttaminen:

Vimmassa tehtiin esteettömyyskartoitus. Kartoituksen tulokset ovat nähtävissä osoitteessa:

http://www.turkukaikille.info/cgi-bin/kartoitus.php?id=3007-002

 

Työsuojelu käsitteli esteettömyyttä kokouksissaan.

 

Tavoite: oppimis- ja kehittämisprosessien vahvistaminen lisäämään kykyä kohdata kestävän kehityksen mukanaan tuomia muutoksia

 

 

Keino

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

Jatketaan ympäristökasvatukseen ja -tiedotukseen panostamista sekä erilaisiin tempauksiin osallistumista lasten aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Erilaista ympäristökasvatusmateriaalia hyödynnetään kattavasti.

Jatkuvasti.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajat.

Jatketaan kierrätysmateriaalien käyttämistä askartelussa Seikkailupuistossa sekä aamu- ja iltapäiväkerhoissa.

Jatketaan kierrätysmateriaalien käyttöä työpajatuotteiden ja -töiden tekemisessä.

Vimman pajatyöskentelyssä käytetään kierrätysmateriaalia mahdollisuuksien mukaan.

Jatkuvasti.

 

 

 

Jatkuvasti.

Jatkuvasti.

Seikkailupuiston sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajat.

 

 

Työpajaohjaajat.

Vimman ohjaajat

Henkilökunnalle järjestetään koulutusta kestävää kehitystä koskevista aiheista.

Joustavasti tarpeen mukaan.

 

Kestävän kehityksen työryhmä.

 

 

 

Vimman henkilökuntaa kannustetaan toimimaan kestävän kehityksen toimintamallien mukaisesti mm. tietoiskuilla ja neuvonnalla.

Jatkuvasti.

Vimman yksikkövastaava.

Nuorisotiloissa sekä aamu- ja iltapäiväkerhoissa sovelletaan aktiivisesti ”Kestävän kehityksen kasvatusmalleja kuntien nuorisotyöhön ”- käsikirjaa. Käsikirja kokoaa OPM:n vv.2007 - 2008 rahoittaman hankkeen yhteydessä koottuja malleja.

Jatkuvasti.

Kaikki lasten ja nuorten kanssa toimivat työntekijät.

Nuorisoasiainkeskuksen verkkoasemalle (i:) tallennetaan seurantataulukko, johon työntekijät voivat käydä täydentämässä toteutuneita, kestävää kehitystä tukevia toimintoja säännöllisesti. Helpottaa ideoiden levittämistä ja toteutuksen seurantaa.

Jatkuvasti.

Kaikki työntekijät.

Aluetoiminnassa sitoudutaan kestävän kehityksen toteutukseen aiempaa ponnekkaammin eri toimenpitein, jotka tukevat kestävää kehitystä kattavasti, mm.:

·kierrätystä tehostetaan

·energiansäästöön kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota (laitteet sammutetaan kokonaan eikä jätetä lepotilaan, hankitaan energiansäästölamppuja, turhat laitteet ja valaisimet sammutetaan jne.)

·hankinnoissa huomioidaan kestävä kehitys mahdollisuuksien mukaan (tuotteiden kestävyys ja laatu, suuret hankintaerät/yhteishankinnat kuljetuskustannusten ja kasvihuonekaasujen vähentämiseksi jne.)

·Maarian nuorisotila tekee yhteistyötä Valonian ja Turun Seudun Jätehuollon kanssa toteutettavien teemojen mukaan, esim. TSJ:n sponsoroima kompostori otetaan käyttöön syksyllä 2008

·Maariassa kalibroidaan vesihanat vastaamaan optimivirtaamia

·luomu- ja reilun kaupan tuotteita sekä lähiruokaa pyritään käyttämään esim. Zabadakin kokkikerhossa ja Maariassa

Jatkuvasti

Kaikki aluetoiminnan työntekijät

 

Toteuttaminen:

Aamu- ja iltapäiväkerhoissa on nivottu ympäristökasvatus toiminnan sisään.

 

Kierrätysmateriaaleja on hyödynnetty jatkuvasti eri toimipisteissä eri töiden ja askarteluiden toteutuksissa. Ne kierrätykseen kelpaavat materiaalit, joita ei ole voitu hyödyntää toiminnassa, on toimitettu niille kuuluviin kierrätyspisteisiin.

 

Nuorisotiloista saatujen vuosiraporttien perusteella kierrätystä on toteutettu aiempaa määrätietoisemmin; työntekijät ovat itse omaksuneet kierrätysajattelun ja ohjanneet myös lapsia ja nuoria samaan suuntaan. Myös jätteidensynnynehkäisyyn on kiinnitetty huomiota. Esimerkiksi Maarian nuorisotalon ja iltapäiväkerhon raportissa mainitaan toimenpiteinä: ”suosimme vähemmän pakattuja tuotteita myös muiden kuin karamellien ostoissa; suosimme tuotteita, joiden pakkaukset ovat helposti kierrätettävissä; vältämme tekemästä turhia hankintoja; otimme jätteidensynnynehkäisyn huomioon kaikessa toiminnassa”. Haritun nuorisotilan työntekijät mainitsevat lisäksi mahdollisuuden talojen väliseen materiaalinvaihtoon.

 

Vimmassa muistutettiin henkilökuntaa mm. kierrätyksestä, valojenkäytöstä. Lisäksi henkilökunta haastettiin energiansäästön nimissä käyttämään portaita hissin sijaan.

 

Maarian nuorisotalo/iltapäiväkerho jatkoi yhteistyötä Valonian ja Turun Seudun Jätehuollon kanssa.

Niin nuorisotalon kuin iltapäiväkerhonkin kävijät ovat jo tottuneita kompostorin käyttäjiä.

 

Maariassa on suosittu paikallisia ja kotimaisia tuotteita, luomutuotteita sekä ympäristömerkittyjä ja reilun kaupan tuotteita. Hankinnoissa on lisäksi pyritty yhteisiin ja suurempiin kertahankintoihin ja hyödyntämään tukun kuljetuspalvelua. Ilpoisten kerhokahvila käyttää vain kotimaisia tuotteita.

 

Maarian vesihanojen virtaamien mittaus siirtyi aikataulusyistä vuodelle 2010. Kiinteistönhoitajan kanssa asiasta on kuitenkin jo keskusteltu.

 

Kaikkien työntekijöiden käytettävissä olevalle o:asemalle (ent. i:asema) perustettiin seurantataulukko kestävän kehityksen toimenpiteiden kirjaamista varten, mutta taulukkoon ei tehty tallennuksia toimenpiteistä.

 

Muuta:

Kierrätysteeman puitteissa Maarian nuorisotalo sai lahjoituksena Maarian kirjastolta noin 40 nuortenkirjaa. Nuorisotila lahjoitti noin puolet eteenpäin Hirvensalon ja Teräsrautelan nuorisotaloille.

 

Maarian nuorisotalo järjesti pihatalkoot nuorten kanssa lähiympäristön siistimiseksi. Lisäksi talo järjesti toukokuussa nuorille ympäristö- ja taidetapahtuman nuorisotalon ja kirjaston lähialueella. Tapahtumaan liittyi mm. siivous- ja haravointitalkoot ”omille nuorille” sekä kenelle tahansa kiinnostuneelle ohikulkijalle hyvää mieltä, grillimakkaraa ja juomaa vastaan.

 

Eteläisen sosnun työntekijät ovat panostaneet esimerkillä opettamiseen luontevasti toiminnan yhteydessä. Esimerkiksi ryhmän kanssa on liikuttu kaupungissa jalkaisin eikä linja-autolla, kadulla on puututtu nuorten roskaamiseen ja keskusteltu siitä. Nuorten kanssa on keskusteltu myös kestävästä kehityksestä ja opastettu nuoria tekemään ostoksiaan kestävää kehitystä tukevalla tavalla.

 

Kirkkoaukion aamu- ja iltapäiväkerhossa toteutettiin ympäristökasvatusta luontoaihein. Luonnosta löytyviä materiaaleja käytettiin niin ulko- kuin sisäleikeissä.

 

Turun kaupungin tarkastuslautakunnan toukokuussa 2009 julkaistussa arviointikertomuksessa ”Turun kaupungin toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2008” nuorisotoimi on esillä positiivisella tavalla. Arviointikertomuksessa todetaan mm., että nuorisotoimi on integroinut kiinteästi kestävän kehityksen tavoitteet osaksi hallintokunnan tavoitteenasettelua ja että kestävälle kehitykselle on asetettu tavoitteita monipuolisesti. Kertomuksessa todetaan myös, että kaupunginhallitus päätti kesäkuussa 2002 asettaa toimikunnan ympäristöraportoinnin kehittämistyöhön ja kestävän kehityksen ohjelman päivitystyöhön. Toimikunta korosti hallintokuntien roolia päivitystyössä paremman sitouttamisen aikaansaamiseksi, missä tarkoituksessa hallintokuntiin perustettiin työryhmiä. Näiden työryhmien toiminta on suurelta osin jo päättynyt, mutta nuorisotoimen työryhmä on jatkanut aktiivisesti toimintaansa.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.