Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 12 28.01.2010 12

15532-2009 (101)

Nuorisotoimen henkilöstömitoitussuunnitelma 2010 - 2012

Tiivistelmä: -

Nlk § 12

Kehittämissuunnittelija Virpi Sandvik:

 

Kaupunginhallituksen hallintojaosto päätti 15.12.2009 § 329 mm., että hallintokuntien on 5.2.2010 mennessä arvioitava toiminnan/palvelun muutokset ja niiden vaikutukset työvoiman käyttöön ja menoihin em. päätöksen liitteenä olleella lomakkeella. Toiminnan/palvelun muutosten arviointi liittyy kaupunginhallituksen talousarvion täytäntöönpanon yhteydessä 7.12.2009 § 649 tekemään päätökseen hallintokuntakohtaisten henkilöstömitoitussuunnitelmien tuomisesta kaupunginhallituksen käsittelyyn 28.2.2010 mennessä.

 

Keskushallinnon henkilöstöasioiden vastuualueelle toimitettavien lomakkeiden pohjalta laaditaan kaupunginhallituksen hallintojaoston ja edelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn vietävä kaupunkitasoinen henkilöstömitoitussuunnitelma ja määritellään hallintokuntakohtaiset työvoimankäytön tavoitetasot vuosille 2010 – 2012.

 

Liitteenä olevalla lomakkeella hallintokunnat ilmoittavat kaikki palvelujen/toiminnan tehostamiseen liittyvät suunnitelmat, toimintojen/palveluiden suunnitellut lisäykset ja vähennykset ja palvelujen tuotantotavassa tapahtuvat muutokset (ulkoistaminen, yhtiöittäminen jne.). Kaikkien edellä lueteltujen muutosten osalta ilmoitetaan toimenpiteen vaikutus työvoiman käyttöön ja kustannuksiin.

 

Lomakkeet tulee käsitellä lauta- / johtokunnissa ja tämän jälkeen palauttaa henkilöstön vastuualueelle. Lomakkeet on palautettava 5.2.2010 mennessä, jotta työvoiman käytön tavoitetasojen määrittely ja henkilöstömitoitussuunnitelmat voidaan viedä kaupunginhallituksen hallintojaoston ja edelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn 28.2.2010 mennessä.

 

Suunnitelma

 

Nuorisotoimen henkilötyövuodet lisääntyvät vuodesta 2010 eteenpäin 1,5.llä Kaupunginhallituksen hallintojaosto päätti kaupunginjohtaja Mikko Pukkisen esityksestä 15.12.2009 § 325, että käsityöneuvojan vakanssi siirretään keskushallinnon yksityistalouden neuvontapalvelukeskuksesta nuorisotoimeen 1.1.2010 lukien. Lisäksi kaupunginjohtajan esitys Khhal 19.1.2009 asia 6 on, että yksityistalouden neuvontapalvelukeskuksen siivoojan toimi (vak.nro 402303) siirretään haltijoineen sekä määrärahoineen nuorisotoimeen 1.1.2010 lukien. Kyseessä on siis kaupunkikonsernin sisäinen muutos, joka laskee keskushallinnon palkkamenoja ja henkilötyövuosia, mutta nostaa nuorisotoimen vastaavia lukuja.

 

Nuorisoasiainkeskuksessa käydyissä, henkilöstömitoitussuunnitelmaa koskevissa johdon sisäisissä keskusteluissa on pidetty ongelmallisena lähtökohtaa, jossa kaikkia hallintokuntia käsitellään samalla tavoin huomioimatta niiden erilaisia lähtökohtia. Nuorisoasiainkeskuksessa pidettäisiin hedelmällisempänä sitä, että hallintokunnassa voitaisiin itse päättää, kuinka sille asetetut säästötavoitteet saavutetaan. Nuorisotoimessa säästöt tulisi hakea muualta kuin henkilökunnasta, sillä nuorille (eli asiakkaille) tehtävästä työstä ei voida säästää enempää. Toisaalta myös nuorisotoimen nk. hallinto-organisaatio on hyvin matala eikä päällekkäisiä tai samaa tehtäviä hoitavia henkilöitä ole; toiminnan tehostaminen hallinnostakin on hyvin vaikeaa, etenkin kun hallintokunnalle on viime vuosina siirtynyt uusia tehtäviä esim. talousasioiden palvelukeskuksen perustamisen myötä.

 

Nuorisotoimessa jatketaan vuonna 2009 henkilöstön palkkaamisessa sovellettua linjaa, joka oli säästötoimenpiteisiin liittyvistä määräyksistä johtuen erittäin pidättyväistä. Tiukasta linjasta kertovat vuoden 2009 työvoimaseurantaraportit. Esimerkiksi tammi-marraskuun tilanteen mukaan (huomioiden siirtymät ja talkoovapaat) nuorisoasiainkeskuksen henkilötyövuodet vähentyivät 14,8:lla vuoteen 2008 verrattuna. Henkilökuntamäärän vähentäminen vielä tästä on lähestulkoon mahdotonta ja nuorisotoimen osuutta kaupungin henkilöstötyövuosien vähentämisessä voidaan pitää jo varsin suurena. Periaatteina ovat kuitenkin, että: tuntityöntekijöitä (ostopalvelut) palkataan mahdollisimman vähän, sijaisia otetaan vain aivan välttämättömissä tapauksissa ja henkilökunnalle suositellaan talkoovapaiden käyttämistä.

 

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan vakinaistettiin vuoden 2010 alusta alkaen 10 määräaikaista ohjaajaa. Määräaikaisia ohjaajien työsuhteita on edelleen jäljellä 36 henkilöä. Määräaikaisille tehdään 10 kuukauden työsopimus elokuusta toukokuun loppuun. Määräaikaisia vakinaistettaessa esim. 10 per vuosi, olisi lisämäärärahan tarve ympärivuotiseen kokopäiväiseen työsuhteeseen n.45.000 € vuodessa.

 

Liite                                    Nuorisotoimen henkilöstömitoitussuunnitelma 2010-2012

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää merkitä liitteen 1 henkilöstömitoitussuunnitelman vuosille 2010 – 2012 tiedoksi ja lähettää sen edelleen kaupunginkanslian henkilöstöasioiden vastuualueelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat


Liitteet:

Nlk § 12
Liite 1:Nuorisotoimen henkilöstömitoitussuunnitelma 2010 - 2012