Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 14 28.01.2010 14

646-2010 (539)

Nuorisokeskus Ahtelan toimintasuunnitelma vuonna 2010

Tiivistelmä:

Nuorisokeskus Ahtela on Opetusministeriön hyväksymä valtakunnallinen nuorisokeskus. Ahtela on pääasiallisesti tarkoitettu alle 29 -vuotiaiden nuorten ryhmien retki- ja leiritoimintaan. Nuorten ryhmille, muille ryhmille sekä yksityisille henkilöille tarjotaan majoitustilat mukavuuksineen sekä leirialueen maasto, pelikentät ja toimintavälineet edulliseen hintaan. Leiriläiset itse vastaavat leirin sisällöstä ja huollosta, kuten ruokailuista. Kesälle 2010 on tulossa useampi suurleiri ja kesä on pitkälle varattu. Viron nuorisotyökeskuksen Kloogarannan leirikeskuksen kanssa toivotaan yhteistyön jatkuvan "työleirien" muodossa. Uuden huoltorakennuksen rakentaminen käynnistyy heti kun tarvittavat rakentamiseen liittyvät luvat on saatu.

Nlk § 14

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

Yleistä

 

Ahtelan nuorisokeskus on Opetusministeriön hyväksymä valtakunnallinen nuorisokeskus. Turun kaupungin nuorisotoimi hallinnoi nuorisokeskusta. Alueen pinta-ala on 45 hehtaaria. Nuorisokeskus Ahtelan majoituskapasiteetti on n.120:lle hengelle. Ahtela on erittäin tunnettu suurleirien pitopaikka. Tuolloin leiriläisiä voi olla kerralla jopa 2.500 -3.000 henkeä. Ahtelassa on panostettu suurleireihin mm. erillisin huoltorakennuksin (wc- ja suihkutilat) ja kesävesipistein sekä ulkokeittiö- ja ruokailukatoksin.

 

Nuorisokeskus Ahtelan käyttäjät/ asiakkaat

 

Nuorisokeskuksen asiakkaat ovat pääsääntöisesti nuorisoryhmiä kuten partiolippukuntia, opiskelijajärjestöjä, poliittisia nuorisojärjestöjä ja liikuntajärjestöjä. Koulujen leirikoulutoiminta on varsin mittavaa. Nykyisen nuorisokäytön tasoon ollaan tyytyväisiä. Loppusyksyn ja alkukevään arkipäivien (ma - pe) käyttöasteen lisääminen on edelleen haasteena. Uusia käyttäjäryhmiä ja asiakkaita tulisi löytää kyseiseen ajankohtaan. Tavoite on ylläpitää käyttöpäivien määrä nykyisellä vuositasolla. Yleinen markkinointi hoituu pääasiallisesti Suomen Nuorisokeskukset yhdistyksen kautta.

 

Suurleiritoiminta ja kansainvälinen toiminta

 

Ahtelan kesäkaudelle 2010 on tiedossa Lounais - Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n suurleiri ”Kesis” n. 700 hlöä 6.6.-12.6.2010. Kesäkuussa 15.6.-20.6 on partiolippukunnan suurleiri, johon odotetaan n. 200 -300 osallistujaa ja heinäkuussa 12.-16.7. on toinen partiolaisten suurempi 100:n osallistujan leiri. Maahanmuuttayhdistysten järjestämää leiritoimintaa on mm. Timanttipolu –Buddhalaisuus ry:n pidenpikestoinen leiri 21.6.-4.7. Varsinaisuomen Kesäleiriyhdistys järjestää avoimen alakouluikäisille suunnatun kesäleirin 5.-9.7.2010. Kesän varaustilanne näyttää hyvältä.

 

Viron nuorisotyökeskuksen Kloogarannan leirikeskuksen kanssa toivotaan yhteistyön jatkuvan ”työleirien” muodossa.

 

Projektit

 

Viron nuorisotyökeskuksen Kloogarannan leirikeskuksen kanssa tehtyä yhteistyötä rakentamishankkeiden muodossa Opetusministeriön avustuksen turvin jatketaan vuonan 2010.

 

Toiminnallinen kehittäminen

 

Nuorisokeskus Ahtela on ympärivuotisessa käytössä. Laaja maa-alue mahdollistaa erilaisten aktiviteettinen harrastamisen. Merellinen sijainti, ranta ja vesialue ovat kesäaikaan ehdottomia valtteja. Metsäinen maasto suo mahdollisuuden luonnon ja eläinten tutkimiseen. Asiakkaan voivat omaehtoisesti käyttää kaikkia toimintavälineitä ja -tiloja, joita nuorisokeskus tarjoaa, kuten kanootteja, pelikenttiä, kiipeilytelineitä, liitokiekkorataa jne.

 

Nuorisokeskus Ahtelassa työskentelee ohjaaja, jonka tehtävänä on mm. suunnitella ja toteuttaa ohjelmapalveluja esim. luonto- ja erätaitoihin liittyen. Ohjattuja tuokioita on järjestetty muutaman testiryhmän kanssa. Ohjelmapalvelujen hinnoittelu ja markkinointi kaipaa panostamista. Paikallisten yrittäjien kanssa on tarkoitus kartoittaa palveluita, joita he voisivat tuottaa nuorisokeskuksen asiakkaille mm. pitopalvelua. Ns. yrittäjien palveluhakemisto toisi etua sekä paikalliselle elinkeinoelämälle ja nuorisokeskuksen asiakkaille laajentuneena palvelutarjontana.

 

Kehittämissuunnitelmat/ investoinnit

 

Nuorisokeskus Ahtelan hirsimökkien yhteyteen on suunniteltu huoltorakennus (uudisrakennus). Huoltorakennus tulee sisältämään keittiö- ja ruokailutilat sekä wc- ja saunatilat. Huoltorakennus mahdollistaa hirsimökkien vuokraamisen omana yksikkönä. Hirsimökit tarjoavat pienryhmille kuten leirikouluille ja nuorisomatkailijoille oivan majoitusvaihtoehdon. Huoltorakennus on Turun kaupungin rakentamissuunnitelmissa ja hankkeen suunnittelu on tehty. Hanke on valmis aloitettavaksi, kunhan tarvittavat rakentamiseen liittyvät luvat on saatu. Hankkeelle on haettu investointiavustusta Opetusministeriöltä.

 

Oheismateriaali 1              Turun kaupungin nuorisotoimen nuorisokeskus Ahtelan vuosikatsaus 2009

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.