Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 147 17.12.2009 13

6293-2008 (015)

Vertti-vertaistiedotustoiminta Turussa ja Turun seutukunnassa

Tiivistelmä: -

Nlk § 147

Projektikoordinaattori Asta Väänänen-Kohonen:

 

Vertti-vertaistiedotustoiminta on nuorisolakisääteistä nuorten kuulemista ja osallisuutta kehittävää toimintaa (Nuorisolaki 2006 7§, 8§). Vertti-toiminta on toiminut hankerahoituksella jo vuodesta 2007 ja sitä hallinnoi Turun nuorisoasiainkeskus.

 

Vertti-toiminnan lähtökohtana on nuorten syrjäytymisen ehkäisy, nuorten oikeus saada tietoa asuinpaikasta riippumatta ja nuorten osallisuuden vahvistaminen.

 

Vertti-toiminta kouluttaa Turun seutukunnan yläkouluista 2-5 oppilasta toimimaan oman koulun vertaistiedottajana. Tiedotustoimintaa kehitetään yhdessä alueen nuorisotyöntekijöiden kanssa.

 

Oppilaat saavat päivän mittaisen vertaistiedotus-koulutuksen, jonka yhteydessä he laativat oman alueensa nuorisotyöntekijöiden kanssa heille sopivan tiedotus- ja toimintasuunnitelman. Vertti-toiminnassa pyritään hyödyntämään jo valmiina kouluissa olevia tiedotuskanavia, kuten koulujen omat netti-sivut, ilmoitustaulut, koulun oma lehti sekä kokeillaan uusia nuorien itse ideoimia tapoja tavoittaa oman ikäiset nuoret.

 

Nuoret tiedottavat kouluillaan koulun omista tapahtumista, kunnan nuorille tarjoamista palveluista, tapahtumista, retkistä ja harrastusmahdollisuuksista. Nuoret ovat kampanjoineet myös hyväntekeväisyyden puolesta ja tiedottaneet kotibileiden vaaroista tiedottavasta kampanjasta. Toiminnan lähtökohtana on, että tiedotustoiminta on nuorten itsensä näköistä toimintaa.

 

Vertti-nuorille tarjotaan toimintakauden aikana myös mahdollisuutta osallistua lisäkoulutuksiin, joita esimerkiksi tänä vuonna on Turun Tyttöjen Talon tarjoama esiintymiskoulutus sekä Turun Sanomien koululinkin järjestämä Toimittajakoulu. Tämän lisäksi nuoret voivat osallistua toimintakauden aikana järjestettävien tapahtumien tiedottamiseen ja markkinointiin.

 

Viime vuonna kauden päätapahtuma oli Liedon verttien ideoima ja järjestämä hyväntekeväisyyskonsertti, jolla kerättiin rahaa Sykerön eli lapsisyöpäpotilasperheiden vanhempain kerhon hyväksi. Pääesiintyjänä konsertissa oli rap-artisti Cheek. Verttien tiedotuskampanja toimi hyvin, sillä konserttiin myytiin yli 700 kpl lippuja.

 

Tänä vuonna vertti-toiminnassa on mukana kahdeksan kuntaa ja kymmenen yläkoulua. Vertti-toimintaan osallistuminen on kouluille ja kunnille maksutonta.

 

VERTTI-toiminta pähkinänkuoressa:

 

- Vuosina 2007-2008 kehitettiin uusi nuorisotiedotusmalli Turun seutukuntaan.

- Hankkeen vakinaistaminen Turun seutukuntaan tapahtuu lukuvuosina 2008-2010.

- Toiminta jatkuu kunnissa ja kouluissa itsenäisenä toimintana syksyllä 2009-.

- Vakinaistamisen (1.5.2007-30.4.2010) aikana hankkeen rahoittajana toimii Opetusministeriö sekä Lääni. Tämän jälkeen Vertti-toiminnan tavoitteena on integroitua osaksi perusnuorisotyötä.

- Alueena koko Turun seutukunta

- Hanketta hallinnoi ja Vertaisnuorisotiedottajien koulutuksesta vastaa Turun nuorisoasiankeskus.

 

Vertti-toiminta tekee yhteistyötä:

 

- Mannerheimin lastensuojeluliitto Varsinais-Suomen piiri/tukioppilastoiminta

- Turun Sanomien koululinkki

- Myrkytys- ja yliannostustiloja ennaltaehkäisevän työryhmä

- Etsivä nuorisotyö

- Oppilaanohjauksen kehittämistoiminta OKE

- Turun Tyttöjen Talo

- www.Pointti.info-sivusto

- Aloitekanava

- Turun seutukunnan nuorisotyöntekijät

- Turun seutukunnan yläkoulut

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää merkitä tietoonsa saatetuksi Vertti –vertaistiedostoiminnan Turussa ja Turun seutukunnassa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa oli kokouksessa esittelemässä projektikoordinaattori Asta Väänänen-Kohonen.