Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 136 26.11.2009 1

14254-2009 (653)

Lausteen koulukiinteistö - lausunto

Tiivistelmä: -

Nlk § 136

Osastopäällikkö Kerstin Paananen ja toiminnanjohtaja Anne-Marie Rautiainen:

 

Tilaliikelaitos on pyytänyt nuorisolautakunnan lausuntoa Lausteen koulukiinteistön käyttösuunnitelmasta 27.11.2009 mennessä.

 

Opetuspalvelukeskus kutsui toukokuussa tilaliikelaitoksen, kirjaston, nuorisotoimen sekä varhaiskasvatuksen edustajat Lausteen koulukiinteistön tilojen käyttöä koskevaan neuvotteluun ja ilmoitti, että osa Lausteen koulun tiloista ( n. 1000 neliötä) voidaan luovuttaa muuhun käyttöön 1.8.2010 lukien ja osa 1.8.2011 lukien.

 

Tämän pohjalta on yhteistyössä tilaliikelaitoksen kanssa laadittu Lausteen koulun käyttösuunnitelma, joka sisältää varhaiskasvatuksen, nuorisotoimen, kirjaston, terveydenhuollon ja opetustoimen tilat. Näiden toimijoiden työskentely rinnakkaisissa tiloissa avaa lukuisia mahdollisuuksia toiminnalliseen yhteistyöhön ja tilojen tehokkaaseen yhteiskäyttöön. Suunnitelman mukaan koulun tiloja tullaan käyttämään joustavasti eri hallintokuntien kesken. Tilojen joustavaa käyttöä tuetaan yhteisvastuullisilla yhteisillä pelisäännöillä.

 

Lausteen nuorisotalon kokonaispinta-ala on ollut 772,5 neliötä. Nuorisolautakunta on 18.5.2000 § 82 päättänyt keventää tilaverkkoa luopumalla 1.7.2000 alkaen osasta Lausteen nuorisotaloa, jonka jälkeen jäi 429 neliötä nuorisotoimelle.

 

Alueen väestörakenne (Huhkola, Teollisuus Lauste, Lauste ja Vaala) on 31.12.2008 5056 henkeä. Tällä alueella asuu 0-24 v. 1568, joista 1167 on 7-18 v.

 

Nuorisotoimen tämän hetkiset tilat

 

Nuorisotoimella on tällä hetkellä tilat Pormestarinkatu 12. Nuorisotalo on rakennettu vuonna 1982 ja se on suunniteltu nuorisotyön vaatimusten mukaisesti. Tilassa voi moni käyttäjä toimia samanaikaisesti. Tilan koko on 429 neliötä ja nuorisotoimi maksaa tänä vuonna sisäisiä vuokria vuodessa yhteensä 52 320,29 € (sisältäen ylläpitovuokran, maavuokran, korjausvuokran ja pääoman). Tilassa on sali, kerhohuone, kerhokahvila, keittiö, pelihuone, tv-huone, toimisto, pieni toimistohuone, pieni varasto, henkilökunnan sosiaaliset tilat sekä talon päädyssä oleva varastotila.

 

Toiminta

 

Tilassa on avoimien ovien toimintaa 12-18 –vuotiaille nuorille maanantaisin, keskiviikosta perjantaihin ja sunnuntaisin. Nuorisotalolta voi lainata liikuntavälineitä talon aukioloaikoina.


Tilassa toimii
myös ma-pe Turun Seudun työttömät ry.n ruokailu, eri eläkeläisjärjestöjä, Turun Vesaiset sekä erilaisia maahanmuuttojärjestöjä.

 

Tilassa työskentelee kaksi ohjaajaa iltaisin. Lisäksi kahdella sosiaalista nuorisotyötä tekevällä ohjaajalla on toimistohuone talolla. Myös osalle Etsivien työntekijöistä on osoitettu työpiste Lausteen nuorisotalolta.

 

Nuorisotalolla oli kävijöitä vuonna 2008 yhteensä 13 529 ja vuonna 2009 ajalla tammi - lokakuu yhteensä 10 006.

 

Tilan piha-alueella on minigolf, pallokenttä, keinuja ja amfiteatteri.

 

Nuorisotoimen käyttöön suunnitellut tilat koulukiinteistössä

 

Vuonna 1976 valmistuneessa koulun kiinteistössä nuorisotoimen tilat olisivat ilman aamu- ja iltapäivätoiminnan tiloja 384 m2, joista käytävien osuus on 125,5 m2. Hyötykäyttöä olisi näin ollen noin 258,5 m2. Tämän lisäksi olisi mahdollista käyttää joustavasti rakennuksen muita tiloja yhteisvastuullisilla, yhteisillä pelisäännöillä.

 

Nuorisotoimelle ei tarvitse rakentaa uudessa tilassa omaa keittiötä, vaan nuorisotoimen on mahdollista käyttää varhaiskasvatuksen keittiötä. Näin saadaan keittiötila tehokkaaseen yhteiskäyttöön.

 

Koulun kiinteistössä kirjasto sijaitsee nuorisotilojen vieressä. Tämä mahdollistaa nuorisotoimen ja kirjaston tiiviin yhteistyön.

 

Rakennuksen ylläpitokustannukset vuositasolla olisi 53129,76 € (sisältäen ylläpitovuokran, maavuokran, korjausvuokran ja pääoman). Lopullinen kustannusten jako yleisten tilojen osalta eri hallintokuntien kesken tehdään, kun suunnitelmat ovat tarkentuneet.

 

Opetusministeriöltä on mahdollista saada avustusta peruskorjaukseen nuorisotiloja varten. Nuorisoasiainkeskus on hakenut avustusta. Hakuaika oli 31.10.2009 mennessä. Jos nuorisotoimi saa avustusta, alentaa se jonkin verran vuokraa.

 

Lausteen koulun yhteyteen on tekeillä pihasuunnitelma, jossa nuorisotoimi on ollut mukana. Suunnitelmassa on tarkoitus huomioida nuorten toiveet. Nuorten kuuleminen pihasuunnitelman osalta järjestettiin Lausteen nuorisotalolla 22.10.2009. Tilaisuuteen osallistui noin 20 nuorta. Nuoret toivoivat pihalle skeittiramppia.

 

Lausteen koulun suunnittelusta järjestettiin nuorten kuulemistilaisuus 18.11.2009 Lausteen nuorisotalolla. Kuulemistilaisuuteen osallistui 15 nuorisotalon vakituista kävijää, jotka suhtautuivat muuttoon kielteisesti.

 

Rakennussuunnittelu on tarkoitus käynnistää heti käyttösuunnitelman ja rahoituksen hyväksymisen jälkeen. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kesällä 2010. Tällöin koululta vapautuneet tilat voidaan ottaa uuteen käyttöön viimeistään vuoden 2011 alussa. Tarkempi aikataulu määräytyy käyttäjien ja tilaliikelaitoksen kesken käytävien neuvottelujen pohjalta. Piha-alueiden suunnittelu on käynnissä ja piha-alueet saneerataan kesällä 2010.

 

Vaihtoehto a) Nykyisessä nuorisotalossa pystymme palvelemaan tämän hetkisiä käyttäjäryhmiä ja järjestöjä. Liikenteellisesti molemmat vaihtoehdot ovat sijainniltaan hyvät. Nykyinen tila on asutuksen lähellä, kuitenkin omassa rauhassa aiheuttamatta välitöntä häiriötä. Nykyinen tila on lähempänä palvelemaan myös tulevia Skanssin alueen asukkaita. Nykyinen nuorisotalo on varta vasten rakennettu nuorisotilaksi ja nuorisotyön vaatimukset huomioon ottavaksi kokoontumispaikaksi.

 

Vaihtoehto b) Jos siirrytään koulun kiinteistöön, niin tilat tulevat jäämään pienemmiksi ja epäsopivimmiksi. Tilaan suunnitellut muutostyöt eivät täysin vastaa nuorisotoimen toiveita. Tilan sijainti on liikenteellisesti hyvien kulkuyhteyksien varrella, lähellä asutusta. Nuorisotilan siirtäminen uusiin tiloihin vaatii hyvää markkinointia. Nuorille saattaa tulla iso kynnys palata alakoulun tiloihin.

 

Iltapäivätoiminta

 

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta toimii tällä hetkellä Lausteen koulun tiloissa. Koulu on antanut toiminnan käyttöön oman huoneen sekä pienen varastotilan, joiden yhteinen pinta-ala on 90 neliötä. Tila on hyvä ja on tarkoituksenmukaista jatkaa toimintaa koulun tiloissa. Opetuspalvelukeskus on ilmoittanut luopuvansa iltapäivätoiminnan käytössä olevista tiloista, mutta maksavansa vuokran vielä vuonna 2010. Aamu- ja iltapäivätoiminta ei ole maksanut vuokraa toimiessaan koulun tiloissa. Jos koulun tiloissa toimivasta nuorisotoimen järjestämästä aamu- ja iltapäivätoiminnasta peritään tulevaisuudessa vuokraa, täytyy asiasta tehdä kokonaisvaltainen periaatepäätös ja siihen palataan myöhemmin.

 

Osastopäällikkö Kerstin Paananen ja toiminnanjohtaja Anne- Mari Rautiainen:

 

Esitämme, että nuorisopalvelut jäävät nykyiseen Lausteen nuorisotaloon emmekä näin ollen siirry koulun tiloihin.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Lausteen koulukiinteistön tilojen käytön tehostaminen on perusteltua. Nuorisotoimen, kirjaston, varhaiskasvatuksen, terveydenhuollon ja opetustoimen työskentely rinnakkaisissa tiloissa samassa rakennuksessa avaa monia mahdollisuuksia toiminnalliseen yhteistyöhön ja tilojen tehokkaaseen ja monimuotoiseen yhteiskäyttöön. Tämä on otettava huomioon tilojen suunnittelussa ja kalustamisessa.

 

Rakennuksessa tulisivat toimimaan sekä nuorisotilat että ykkös- ja kakkosluokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan tilat, joita molempia hallinnoi nuorisotoimi. Tarvittaessa aamu- ja iltapäivätoiminnan käyttäjät voivat hyödyntää nuorten tilaa päivisin, silloin kun nuorisotilassa ei ole muita käyttäjiä (kuten järjestöt). Samoin iltakäyttäjät eli nuoret tai järjestöt voivat käyttää klo 17 jälkeen aamu- ja iltapäivätoiminnan tiloja.

 

Rakennuksen nuorisotilat on toteutettava ja sisustettava nuorten toivomuksia ja tarpeita huomioiden. Nuoret on otettava alusta asti mukaan sekä tilan että toiminnan suunnitteluun.

 

Monitoimikeskuksessa esikoulu, koulu ja aamu- ja iltapäivätoiminta ja nuorisopalvelut muodostavat luonnollisen palveluiden jatkumon lapsen ja nuoren kannalta, samassa tutussa rakennuksessa. Koulupiha on tällä hetkellä karu ja virikkeetön. Se on suunniteltava ja toteutettava lasten ja nuorten ehdoilla, nuorisolain 8 § hengen mukaisesti.

 

Koulukiinteistöön siirryttäessä nuorisotoimen ja kirjaston yhteistyötä voidaan toteuttaa tiiviisti. Jos nuorisopalvelut jäävät nykyiseen tilaan, kirjaston ja nuorisotoimen yhteistyö ei toteudu siten kuin nuorisolautakunnassa esitettiin 26.3.2009 § 28.

 

Jatkossa voidaan puhua Lausteen monitoimikeskuksesta, joka on 2010-luvun hengessä alueen julkisten palvelujen keskeinen palvelutuottaja.

 

Esitän, että lautakunta puoltaa nuorisotoimen toimintojen siirtämistä Lausteen koulukiinteistöön kuitenkin niin, etteivät nuorisotoimen vuokrakustannukset nouse.

 

Liite 1                                 Lausteen koulun käyttösuunnitelma

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää hyväksyä nuorisotoimen osalta liitteen mukaisen Lausteen koulukiinteistön käyttösuunnitelman sekä lähettää yllä olevan lausunnon tilaliikelaitokselle.

 

 

 

 

 

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Niskala, Hellgren, Kekkonen, Raho, Schauman, Kattelus ja Kosonen.

Kapasen Karvosen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta, että nuorisolautakunta esittäisi lausuntonaan osastopäällikkö Kerstin Paanasen ja toiminnanjohtaja Anne-Marie Rautiaisen ehdotuksen, että nuorisopalvelut jäävät nykyiseen Lausteen nuorisotaloon, äänestivät lisäksi Al Chibib, Lundahn ja Siitonen.

Al chibib, Kapanen, Karvonen, Lundahn ja Siitonen pyysivät merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiasta.

Salonoja oli poissa kokouksesta.

 

Jakelu

lausTilaliikelaitos


Liitteet:

Nlk § 136
Liite 1:Lausteen koulun käyttösuunnitelma