Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 142 26.11.2009 10

11206-2006 (015)

Kanuuna -verkosto

Tiivistelmä:

Vuonna 2006 Turussa käynnistetyssä kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämishankkeessa valmisteltuun Kanuuna -verkostoon kuuluu 24 kuntaa. Toiminnan tavoitteena on kehittää edelleen suurimpien kaupunkien verkostoa ja luoda mahdollisuuksia kokemusten vaihdolle, hyvien käytäntöjen jakamiselle sekä kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämiselle.

Nlk § 142

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Alkuvaiheet

 

Kanuuna –verkosto, johon kutsutaan mukaan yli 40 000 asukkaan kunnat (24 vuonna 2009), on syntynyt kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämishankkeen tuloksena. Kymmenen suurimman kaupungin nuorisotoimenjohtajat ideoivat hankkeen ja valitsivat keskuudestaan neljän hengen työryhmän koordinoimaan hanketta. Työryhmään kuuluivat Jouni Kivilahti (Lahti), Lasse Siurala (Helsinki), Kaisu Haapala (Oulu) ja Ritva Jykelä (Turku). Ensimmäinen kehittämisseminaari, jossa hanketta valmisteltiin, järjestettiin Turussa marraskuussa 2006. Seminaariin kutsuttiin 19 suurimman kunnan nuorisotoimesta vastaavat viranhaltijat sekä Opetusministeriön nuorisoyksikön, Kuntaliiton, lääninhallituksen, nuorisotutkimusverkoston ja Allianssin edustajat.

 

Mukana olevat kunnat

 

Kanuunan ulkopuolella olevien kuntien väestömäärien kehitystä seurataan ja jokainen kunta, jonka asukasmäärä ylittää 40 000, kutsutaan mukaan. Tähän mennessä mukaan kutsutut ovat kaikki päättäneet osallistua verkoston toimintaan. Kuluvana vuonna yhteistyössä on mukana 24 kuntaa (asukasluvun mukaisessa suuruusjärjestyksessä): Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku, Oulu, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Pori, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Rovaniemi, Vaasa, Seinäjoki, Kotka, Salo, Mikkeli, Porvoo, Kokkola, Hyvinkää ja Rauma.

 

Koordinointi ja rahoitus

 

Vuonna 2006 valittu edellä mainittu työryhmä on jatkanut toimintaansa ja sitä täydennetään tarvittaessa vuosiseminaari –paikkakunnan edustajalla esim. tänä vuonna lisäjäsenenä on Hämeenlinnan kaupungin nuorisotyön johtaja Martti Hurskainen. Vetovastuussa on Lahden kaupungin nuorisopalvelut, jossa työskentelee verkoston koordinaattori Ira Custódio. Toimintaan saadaan opetusministeriön rahoitusta (n. 75 % menoista). Seminaareissa ja muissa tilaisuuksissa osanottajia lähettävät kaupungit vastaavat matka- ja majoituskuluista (n.25 % menoista).

 

Tavoitteet

 

Kanuuna –verkoston perustavoitteena on kaupunkimaisen nuorisotyön kehittäminen, edellytysten ylläpitäminen, kokemusten vaihdon mahdollistaminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen. Kanuunassa käynnistettävien kuntarajat ylittävien kehittämis- ja tutkimushankkeiden tulee vastata arjen nuorisotyön tarpeisiin. Kanuunan nettisivuille www.nuorisokanuuna.fi kerätään vertailutietoja kunnista. Sivuilta löytyvät Kanuuna –verkoston yhteystiedot ja tapahtumat, uutiset, kehittämishankkeet, materiaalipankki, projektit ja käytännöt sekä linkit. Kanuunakuntien asiantuntemusta tarjotaan nuorisotyön kehittämiseen eri tasoilla esim. opetusministeriön ja Kuntaliiton kanssa. Lisäksi Kanuunan edustajat osallistuvat aktiivisesti nuorista, nuorisotyöstä ja –politiikasta käytävään keskusteluun.

 

Saavutettuja tuloksia

 

Yhteistyö on kehittynyt ja tiivistynyt suunnitelmien mukaisesti. Kanuuna –verkosto on löytänyt uusia kehittämiskohteita ja luonut mahdollisuuksia vertaistukeen. Vuosittain järjestetään varsinainen Kanuuna –seminaari (2006 Turku, 2007 Lahti, 2008 Mikkeli ja 2009 Hämeenlinna) ja vähintään yksi teemaseminaari. Seminaarien yhteydessä on mahdollisuus tutustua järjestämispaikkakunnan ajankohtaisiin asioihin. Osanotto niihin on ollut erittäin aktiivista. Vuonna 2009 on lisäksi käynnistetty kaksi kehittämis- ja tutkimushanketta (monikulttuurinen nuorisotyö ja nuorisotalotyö). Kuluva vuosi on myös kokeilujakso yhteisesti sovituille tunnusluvuille: 1) Nuorten käyntikerrat, 2) Yksilöllisesti ja ryhmätoiminnassa tavoitetut nuoret, 3) Suunnitelmallisesti tuetut nuoret, 4) Avustettujen toimintaryhmien ja nuorisoyhdistysten toimijoiden lukumäärä ja 5) Tuettujen nuorisoyhdistysten ja toimintaryhmien osallistumiskerrat sekä työpajatoiminnan luvut: 1) Toimintaan osallistuneiden määrä, 2) Aloittaneiden määrä, 3) Sijoittumisprosentti ja 4) Muu positiivinen sijoittuminen.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää merkitä Kanuuna -verkoston tietoonsa saatetuksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.