Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 129 29.10.2009 15

13123-2009 (530)

Lasten oikeudet 20-vuotta ja Kättä päälle -haaste

Tiivistelmä: -

Nlk § 129

Toiminnanjohtaja Anne-Marie Rautiainen:

Vuosi 2010 on Lasten oikeuksien juhlavuosi. Kättä päälle on YK:n Lapsen oikeuksien 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ideoitu haastekampanja lapsiystävällisemmän Suomen rakentamiseksi. Sen tavoitteena on, että jokainen suomalainen lapsi tulee nähdyksi ja kuulluksi juhlavuoden aikana. Kampanja on avoin kaikille suomalaisille aikuisille ja lapsille.

Kampanjassa lapsi saa tehdä oman sopimuksen aikuisen kanssa; äidin, isän, opettajan, lastenhoitajan, rehtorin, kummisedän, kerhon vetäjän tai nuoriso-ohjaajan kanssa. Sopimuksen sisältö on täysin vapaa; se voi olla tekemistä tai vain olemista. Tärkeintä on, että lapsi saa äänensä kuuluviin ja sopimus pitää.

Sopimuksia voivat tehdä myös aikuiset keskenään lasten hyväksi. Tavoitteena on tuhansia - jopa miljoona - lapsen lähtökohdista tehtyä Kättä päälle -sopimusta!

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kasvatusasiain johtokunta haastaa nuorisolautakunnan mukaan tekemään Kättä päälle – sopimuksia omassa lähipiirissä läheisten lasten kanssa ja erityisesti päätöksiä aikuisten kesken lasten hyväksi.

Ensimmäiset viralliset Kättä päälle -sopimukset tehneet arkkipiispa Paarma ja puhemies Niinistö julkistavat omat lapsiystävälliset tekonsa Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2009.

Turussa ja Kaarinassa tehdyt sopimukset, pienet ja isot, julkaistaan tiedotustilaisuudessa Perhetalo Heidekenillä Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2009.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää ottaa vastaan haasteen ja solmii oman Kättä päälle – sopimuksensa lapsiystävällisemmän Turun rakentamiseksi ja lasten hyvän elämän edistämiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi nuorisolautakunta sitoutuu käyttämään Aloitekanavaa nuorten kuulemiseksi ja lisäksi nuorisolautakunnan yksittäiset jäsenet voivat ideoida lisää keinoja lapsiystävällisemmän Turun rakentamiseksi ja lasten hyvän elämän edistämiseksi.