Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 120 29.10.2009 6

10506-2009 (100)

Lausunto henkilöstöohjelmasta 2010-2012

Tiivistelmä: -

Nlk § 120

Kehittämissuunnittelija Virpi Sandvik:

 

Kaupunginvaltuusto edellytti päätöksessään 9.3.2009 henkilöstöohjelman tekemistä yhdeksi kaupungin toimintaa ohjaavista ohjelmista.

 

Henkilöstöohjelma 2010–2012 on valmisteltu yhteistyössä virastojen edustajien (henkilöstöfoorumi ja henkilöstötyöryhmä), sekä pääluottamusmiesten kanssa. Ohjelmassa on kolme päätavoitetta:

 

1. Oikeudenmukainen ja osallistava johtaminen, jolla tavoitellaan:

a.tarkoituksenmukaista henkilöstörakennetta ja – määrää

b. henkilöstökustannusten hallintaa

c. henkilöstöjohtamisen laadun parantamista

d. parempaa työnantajakuvaa

 

2. Henkilöstön osaamisen varmistaminen ja tukeminen, jolla tavoitellaan.

a. asiantuntevaa ja osaavaa henkilöstöä

 

3. Työssään viihtyvä, motivoitunut henkilöstö ja hyvinvoiva työyhteisö, jolla tavoitellaan:

a. hyvinvoivaa ja työssään viihtyvää, motivoitunutta henkilöstöä

b. turvallista työympäristöä

c. toimivia työyhteisöjä ja yhteistoimintaa

 

Ohjelmassa päätavoitteet on konkretisoitu; niillä tavoiteltavat vaikutukset on yksilöity, samoin keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi on asetettu mittarit, joiden avulla halutaan seurata tavoitteiden saavuttamisen tasoa.

 

Hallintojaosto päätti 13.10.2009 § 263, että henkilöstöohjelmasta pyydetään lausunnot 28.10.2009 mennessä lauta- ja johtokunnilta sekä valtuustoryhmiltä.

 

Liite 1           Henkilöstöohjelma 2010–2012

 

Lausunto

 

Kaupunginhallituksen hallintojaoston esitystekstissä viitataan henkilöstöohjelman liitteeseen 1, johon ”on koottu kaikki tiedossa olevat organisaatiomuutokset ja toimenpiteet, joilla on vaikutusta Turun kaupungin työvoiman käyttöön”. Samaan liitteeseen viitataan ohjelman tavoitteen 1 mittareissa koskien työvoiman käyttöä; ”alenema konkretisoitu liitteessä 1”. Liite ei ollut lausuntopyynnön mukana, joten siihen koottuihin asioihin hallintokuntien on mahdotonta ottaa kantaa.

 

Ohjelman päätavoitteet ovat hyvät. Suurimman haasteen toteutumiselle asettaa resurssien vähyys sekä osittain keskenään ristiriitaiset tavoitteet, joita päätavoitteilla halutaan. Oikeudenmukaisella ja osallistavalla johtamisella haetaan tarkoituksenmukaista henkilöstörakennetta ja –määrää, mutta niitä mitataan sillä, kuinka palkkamenot ja henkilöstömäärä ovat alentuneet. Toisaalta työhyvinvointia mitataan mm. työn hallinnalla. Henkilöstövähennykset tulevat hyvin todennäköisesti ennen pitkää heijastumaan työn hallinnassa, joten säästöt ja työn hallinta sopinevat huonosti yhteen. Sama koskee sairauspoissaolojen yhdistämistä entistä pienempään henkilöstömäärään; tehostamisella on rajansa, joka näkyy sairastumisalttiutena ja uupumisena. Ohjelmassa todetaan: ”Tutkimustulosten mukaan tuloksellisen ja tehokkaan palvelutoiminnan perusedellytys on tasapaino kustannustehokkuuden, henkilöstövoimavarojen ja asiakkaiden palvelutyytyväisyyden välillä.” Tämä ohjenuora alkaa nykyresursseilla olla koetuksella.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää antaa yllä olevan lausunnon kaupunginhallituksen hallintojaostolle.

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Nlk § 120
Liite 1:Henkilöstöohjelma 2010-2012