Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 118 29.10.2009 4

6670-2007 (001)

Turun seutukunnan nuorisotoimialojen hankkeet

Tiivistelmä: -

Nlk § 118

Nuorisosihteeri Leena Aho/projektikoordinaattori Asta Väänänen-Kohonen:

Turun alueen kuntien nuorisotoimialojen (TURBO) verkosto on toiminut vuodesta 2005.

Verkostoon kuuluvat: 1.1.2009 alkaen Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku. Toiminta on ollut epävirallista ja verkostokokouksiin on kutsuttu seutukunnan kuntien nuorisotoimien edustajat. Verkoston kokoonkutsujana/puheenjohtajana toimii Turun kaupungin nuorisoasiainkeskuksen nimeämä nuorisosihteeri Leena Aho ja sihteerinä on toiminut Ursula Roslöf Naantalin kaupungin sivistystoimesta. Toiminta on todettu erittäin tarpeelliseksi ja useita kehittämishankkeita on toteutettu. TURBO- verkosto on kirjattu mm. Paras- hankkeessa nuorisotoimialojen seudulliseksi kehittäjäksi ja toteuttajaksi.

TURBO- hanke kehittää erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seudullista verkostotyötä. Kehittämisalueita ovat nuorisotiedotus ja vaikuttamismahdollisuudet (Pointti- seutuportaali. Vertti- vertaistiedottaminen ja Valtti), kansainvälinen toiminta(Kantti), kulttuuritoiminta (Kultti), työpajatoiminta (Typpi), ja kädentaidot (Kätsy) sekä tilat ja henkilöstö (Tilkku).

Turbo- hankkeessa on kartoitettu nuorisopalvelut Turun seutukunnassa. Seutukuntaan on kehitetty lain edellyttämät nuorten tieto- ja neuvontapalvelut. Nuorten verkkopalveluhanke oli jatkoa hankkeelle, jossa kartoitettiin Turun seutukunnan kuntien nuorisotiedotus- ja nuorten tieto- ja neuvontapalveluja. Hankkeen aikana suunniteltiin koko seutukunnan nuorille yhteisen verkkopalvelun sisältö ja rakenne sekä hankittiin verkkopalvelulle soveltuva tekninen ratkaisu Poutapilvi Web Designilta. Verkkopalvelun nimeksi valittiin Pointti. Lisäksi Pointtiin hankitaan valtakunnallisten nuorisotiedotussuositusten mukainen nuorten vaikuttamiskanava Aloitekanava.fi koko seutukunnan nuorten käyttöön sekä toteutetaan Pointtiin liittyvää markkinointi-, tiedotus- ja koulutustyötä. Pointti-palvelu on julkaistu osoitteessa www.pointti.info.

Opetusministeriö on myöntänyt hankkeelle vuonna 2008 30.000 €. Avustuksen käyttöajalle on saatu jatkoaikaa vuoden 2009 loppuun. Tällä avustuksella katetaan Aloitekanavan kulut.

Opetusministeriö on myöntänyt vuonna 2009 30.000 € käytettäväksi Turbo- Pointti – nuorten verkkopalveluhankkeen kehittämisestä aiheutuviin kustannuksiin vuosille 2009–2010  

Turun seutukunta vastaa ja toteuttaa saamillaan avustuksillaan nuorisolain mukaisesti nuorten osallistumismahdollisuuksia ja kuulemista nuoria koskevissa asioissa. Opetusministeriö on myöntänyt 7.4.2009 nuorten seutukunnalliseen kuulemiseen ja vaikuttavuuden lisäämisen kokeiluhankkeeseen 30.000 €. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa koko Turun seutukunnan nuorisolle suunnatut vaikuttamiskanavat ja foorumit. Toiminnan tavoitteena on nuorten aktivoiminen vaikuttamaan nuorten omiin asioihin kunta- ja seutukuntatasolla, demokratiakasvatus ja seutukunnallisen yhteistyön tiivistäminen. Toiminta liitetään Verttitoimintaan ja toteutetaan kevään 2010 aikana.

Vertaisnuorisotiedotuksen kehittämishanke 2008–2010

Vertti-toiminta on toiminut hankerahoituksella jo vuodesta 2007 ja sitä hallinnoi Turun nuorisoasiainkeskus.

Vertti-toiminnan lähtökohtana on nuorten syrjäytymisen ehkäisy, nuorten oikeus saada tietoa asuinpaikasta riippumatta ja nuorten osallisuuden vahvistaminen.

Vertti-toiminta kouluttaa Turun seutukunnan yläkouluista 2-5 oppilasta toimimaan oman koulun vertaistiedottajana. Tiedotustoimintaa kehitetään yhdessä alueen nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Oppilaat saavat päivän mittaisen vertaistiedotus-koulutuksen, jonka yhteydessä he laativat oman alueensa nuorisotyöntekijöiden kanssa heille sopivan tiedotus- ja toimintasuunnitelman. Vertti-toiminnassa pyritään hyödyntämään jo valmiina kouluissa olevia tiedotuskanavia, kuten koulujen omat netti-sivut, ilmoitustaulut, koulun oma lehti sekä kokeillaan uusia nuorien itse ideoimia tapoja tavoittaa oman ikäiset nuoret.

Nuoret tiedottavat kouluillaan koulun omista tapahtumista, kunnan ja järjestöjen nuorille tarjoamista palveluista, tapahtumista, retkistä ja harrastusmahdollisuuksista. Nuoret ovat kampanjoineet myös hyväntekeväisyyden puolesta ja tiedottaneet kotibileiden vaaroista tiedottavasta kampanjasta.

Toiminnan lähtökohtana on, että tiedotustoiminta on nuorten itsensä näköistä toimintaa.

Vertti-nuorille tarjotaan toimintakauden aikana myös mahdollisuutta osallistua lisäkoulutuksiin, joita esimerkiksi tänä vuonna on Turun Tyttöjen Talon tarjoama esiintymiskoulutus sekä Turun Sanomien koululinkin järjestämä Toimittajakoulu. Tämän lisäksi nuoret voivat osallistua toimintakauden aikana järjestettävien tapahtumien tiedottamiseen ja markkinointiin.

Viime vuonna kauden päätapahtuma oli Liedon verttien ideoima ja järjestämä hyväntekeväisyyskonsertti, jolla kerättiin rahaa Sykerön eli lapsisyöpäpotilasperheiden vanhempain kerhon hyväksi. Pääesiintyjänä konsertissa oli rap-artisti Cheek. Verttien tiedotuskampanja toimi hyvin, sillä konserttiin myytiin yli 700 kpl lippuja.

Viime vuonna vertti-toimintaa oli yhdeksässä kunnassa ja yhdessätoista yläkoulussa.

Tällä hetkellä vertti-toiminta ottaa jälleen uusia kouluja ja kuntia mukaan kehittämään tiedotustoimintaa. Vertti-toimintaan osallistuminen on kouluille ja kunnille maksutonta.

Länsi-Suomen lääninhallitus on myöntänyt 2009 hankkeelle 22.000 € käytettäväksi vuosina 2009–2010 Vertti toiminnan vakinaistamiseksi osana nuorisotyötä Turussa ja seutukunnassa.

VarsiKas-hanke

Turbon kehittämisryhmä on laatinut ns. VarsiKas -hankkeen, joka sisältää monipuolisen seutukehittämissuunnitelman Varsinais-Suomeen. Tavoitteena on kehittää useita seutuhankkeita vuosina 2008–2010. Varsinais-Suomessa toimii viisi nuorisotoimialojen seutukuntaa: Loimaan, Salon, Vakka-Suomen, Turunmaan ja Turun seutukunta. Varsinais-Suomen kehittämishanketta rakennetaan toisaalta maakunnalliseen koordinointiin ja toisaalta seudulliseen osaamiseen. Maakuntaan nimetään asiantuntijaelin, joka kehittää ja ohjaa maakunnallista verkostotyötä.

Seutuhankkeet:

Tiedotushankkeet Turun seutu (Turku)

Kansainvälinen toiminta Turun seutu (Naantali)

Työpajatoiminta Turun seutu (Turku ja Naantali)

Terveyskasvatus Loimaan seutu (Loimaa)

Kansalaistoiminta Turunmaa (Länsi -Turunmaa)

Vaikuttamisjärjestelmät Vakka-Suomi (Uusikaupunki)

Nuorisotilojen kehittäminen Salon seutu (Salo)

Länsi-Suomen lääninhallitus on myöntänyt avustusta 35.000 euroa vuosille 2008–2009 käytettäväksi myös VarsiKas -hankkeeseen. Avustuksella laajennetaan seudullinen tiedotus Turunmaan seutukuntaan ja kehitetään kansainvälistä toimintaa maakunnalliseksi.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä asian tietoonsa saatetuksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.