Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 119 29.10.2009 5

7602-2009 (042, 011)

Lausunto It-rahoitusmallista

Tiivistelmä: -

Nlk § 119

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Hallintokuntien tietohallinto- ja tietohuoltoyksiköiden toiminta keskitettiin keskushallintoon 1.1.2009. Tällöin loppui Tietotekniikan palvelukeskuksen toiminta nettoyksikkönä ja se yhdistettiin it –toiminnan organisaatioon.

 

Uusi It –rahoitusmalli

 

Kaikki perus-it:stä aiheutuvat menot maksetaan it –toiminnasta ja jaetaan asiakasyksiköille työasemien lukumäärän suhteessa ns. suoraveloituksena kerran kuukaudessa. Hallintokuntiin jaetaan myös it –palveluiden menot, jotka aikaisemmin on maksettu keskushallinnosta. Tällaisia menoja ovat mm. sähköposti, tietoliikenne, asianhallintajärjestelmä ja julkaisujärjestelmä (internet, Netku). Lisäksi taloushallinnon (Hansa, Rondo) ja henkilöstöhallinnon järjestelmien (Personec F.K., HR, Titania, ESS, Populus ym.) menot jaetaan kaikille yksiköille työasemien suhteessa.

 

Vuoden 2009 perus-It:n veloitus

 

Koska vuoden 2009 It –menot on budjetoitu hallintokuntiin entisen mallin mukaan, veloituksia ei toteuteta uuden mallin mukaan. Marraskuussa toteutettava veloitus on kultakin hallintokunnalta sen suuruinen kuin perus- It –menot olivat vuonna 2008. Nuorisotoimelta tullaan veloittamaan 148 613 €.

 

It –määrärahat vuoden 2010 budjetissa

 

Hallintokunnat eivät budjetoi itse perus-It:n menoja vuodelle 2010 vaan sen tekee It –toiminta. Hallintokuntien ohjeluvuista on poistettu vuoden 2008 (=2009) perus-It:tä vastaava summa. Kunkin hallintokunnan vuoden 2010 talousarvioehdotukseen lisätään It –määrärahat ennen kaupunginhallituksen käsittelyä. Vastaava summa lisätään It –toiminnan talousarvioon sisäisenä tulona. Jakoperusteena on heinäkuun 2009 tilanteen mukainen työasemien määrä (nuorisotoimessa 87 työasemaa). Jatkossa työasemien lukumäärä tarkistetaan kerran vuodessa. Laskennallinen summa/työasema on opetustoimen osalta 38 €, ammatti-instituutin osalta 78 € ja muiden hallintokuntien osalta 203 €.

 

Hallintokunnat budjetoivat muut, toimialasovelluksiinsa liittyvät, it –menot omiin talousarvioihinsa.

 

Puhelinmenojen veloitus 2009 ja budjetointi 2010

 

Kaupunginhallituksen hallintojaosto on 13.1.2009 päättänyt, että kaupungin puhelinpalvelut ovat It –toiminnan vastuulla. Puhelinliittymämenot veloitetaan hallintokunnilta ns. suoraveloituksella kerran kuukaudessa kunkin liittymän toteutuneen käytön mukaan. Erittelemättömät, puhelinasioihin liittyvät kulut mm. vaihteiden laitekulut, tuntityöt ja puhelinyhdyshenkilön palkkakulut veloitetaan hallintokunnilta kerran vuodessa jaettuna liittymien lukumäärän suhteessa. Vuoden 2009 puhelinkulut veloitetaan marraskuussa. Hallintokunnat budjetoivat puhelinmenot vuoden 2010 talousarvioon sisäisinä menoina.

 

Lausunto

 

Uusi järjestelmä on selkeä. Kuluvan vuoden ja vuoden 2010 osalta määrärahavaraukset eivät aiheuta hallintokunnalle ongelmia. Nuorisotoimen näkemyksen mukaan tulevinakin vuosina budjetointi on hoidettava It-toiminnassa niin, että hallintokunnalle tulee lisäkustannuksia vain lisättäessä työpisteiden ja puhelinliittymien määrää.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää antaa keskushallinnon talouden vastuualueelle yllä olevan lausunnon.

PäätösNuorisolautakunta päätti yksimielisesti esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti antaa keskushallinnon talouden vastuualueelle seuraavan lausunnon:

Uusi järjestelmä on selkeä. Kuluvan vuoden ja vuoden 2010 osalta määrärahavaraukset eivät aiheuta hallintokunnalle ongelmia. Nuorisotoimen näkemyksen mukaan tulevinakin vuosina budjetointi on hoidettava It-toiminnassa niin, että hallintokunnalle tulee lisäkustannuksia vain lisättäessä työpisteiden ja puhelinliittymien määrää.

Lisäksi todetaan, että asiakaspalvelupäätteiden kustannuksien laskennallinen summa pitäisi olla sama kuin opetustoimessa, koska kyseessä on nuorten käytössä olevat koneet.

Jakelu

lausKeskushallinto, talousasiat