Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 89 26.08.2009 4

7721-2009 (641)

Lausunto Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelmasta 2009-2013

Tiivistelmä: -

Nlk § 89

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen johtama työryhmä on päivittänyt kaupunginvaltuuston 10.4.2006 § 66 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman. Kaupunginhallitus on 16.6.2009 § 376 käynyt luonnoksesta lähetekeskustelun ja lähettänyt sen lausunnolle lauta- ja johtokunnille, valtuustoryhmille, Rakennusteollisuus RT:lle ja Rakennusliitolle siten, että lausunnot tulee antaa viimeistään 30.8.2009.

 

Lähtökohdat

 

Asunto- ja maankäyttöohjelman painopisteet ja toiminnalliset tavoitteet ovat yleisellä tasolla johdettavissa valtuustoryhmien välisestä sopimuksesta, sen toteuttamiseksi laadittavasta Turku-strategian ohjelmakokonaisuudesta ja yleiskaavassa hyväksytyistä tavoitteista. Ohjelma on laadittu viidelle vuodelle siten, että kaksi ensimmäistä vuotta toteutetaan sitovalla ohjelmatasolla ja kolme viimeistä esitetään ohjeellisella tasolla. Lisäksi ohjelmassa on pitkän aikavälin kaavoitussuunnitelma. Ohjelman yhtenä tavoitteena on ollut, että sosiaali-terveystoimen ja opetustoimen palvelurakennemallit integroidaan ohjelmaan entistä paremmin.

 

Asunto- ja elinkeinopolitiikka

 

Suunnittelun ja rakentamisen laadullisten tavoitteiden painopisteissä ja toiminnallisissa tavoitteissa on mm., että

- turvataan hyvä elinympäristö maankäytön ja rakennusten suunnittelulla, asuin- ja elinympäristön monipuolisuudella sekä palvelujen saavutettavuudella,

- alueiden toteutuksessa kiinnitetään lasten ja nuorten kannalta huomiota etenkin liikkumisvapauteen lähiympäristössä, ympäristön monipuolisuuteen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen mahdollisuuksiin,

- uusia opiskelija-asuntoja rakennetaan edelleen Nummenrannan alueelle.

 

Asuntotuotanto ja palveluverkot

 

Uudisasuntotuotannon sijoittumisessa ja palveluissa painopisteiksi ja toiminnallisiksi tavoitteiksi on valittu mm., että

- palvelukonsepteissa huomioidaan alueittain ainakin päivähoidon, terveydenhoidon, koulutoimen ja vapaa-ajan palvelujen järjestäminen. Koulujen pihoista muodostetaan asuinalueen toiminnallisia olohuoneita, lähiliikuntapaikkoja, joita voidaan iltaisin käyttää leikkiin, liikuntaan ja kokoontumiseen.

 

Uusien alueiden palvelukuvauksissa todetaan, että Yli-Maarian koulun yhteyteen on suunnitteilla päivähoitotiloja, terveystoimen tiloja, kirjastotiloja ja mahdollisesti nuorisotiloja. Hirvensalon pohjoisille alueille rakennettaneen koulutiloja vuoteen 2014 mennessä. Hankkeen yhteyteen voidaan sijoittaa mm. nuorisotiloja ja päivähoitotiloja.

 

Ohjelma sisältää lisäksi painopisteitä ja toiminnallisia tavoitteita maankäytölle, kaavoituspolitiikalle ja investoinneille.

 

Lausunto

 

Asunto- ja maankäyttöohjelma 2009-2013 nostaa esille sekä asunto- ja elinkeinopolitiikassa että asuntotuotanto- ja palveluverkoissa lasten ja nuorten tarpeita. Ohjelmassa ei ole ristiriitaisuuksia nuorisotoimen omiin tavoitteisiin.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää antaa yllä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle asunto- ja maankäyttösuunnitelmasta 2009-2013.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus