Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 74 17.06.2009 6

7892-2009 (011, 525, 532)

Ilpoisten nuorisotilan siirto Ilpoisten kirjaston yhteyteen

Tiivistelmä:

Turun kaupungin talousohjelma 2008-2010 velvoittaa, että kulttuuritoimen lähipalveluverkko käydään läpi yhteistyössä nuorisotoimen kanssa palvelupisteiden kattavuuden ja kustannustehokkuuden näkökulmista. Kirjasto on yhdessä nuorisoasiainkeskuksen kanssa valmistellut Ilpoisten nuorisotilan siirtämistä Ilpoisten kirjaston yhteyteen.

Nlk § 74

Kirjastosuunnittelija Sanna Hernelahti ja nuorisotoimen osastopäällikkö Kerstin Paananen 8.6.2009:

 

Ilpoisten kirjasto toimii vuonna 1976 valmistuneessa koulurakennuksessa aivan asumalähiön laidassa, jossa sillä on käytössään 704 m2 yhtenäistä tilaa. Ilpoisten nuorisotila on noin 100 m² ja se toimii ostoskeskuksessa baarin vieressä.

 

Ilpoisten kirjastossa ei ole tehty perus- eikä muutakaan suurempaa korjausta. Myös kirjaston toimintamallit vaativat uudistamista. Lainat ovat vähentyneet kuluvan vuosituhannen aikana noin 20 % ja käynnit 23 %. Vuonna 2008 kirjattiin kävijöitä vajaat 56.000, lainoja runsaat 112.000. Lisäksi järjestettiin noin sata erilaista tapahtumaa, osallistujia oli noin 900. Kirjaston henkilökuntaa ja aukioloaikaa on jouduttu supistamaan vuonna 2008. Tavoitteena on parantaa kirjaston toimintaedellytyksiä uudella palvelukonseptilla ja sen mukaisilla tiloilla.

 

Skanssi-Uittamo -suuralueen väkiluku oli vuoden 2007 lopussa 23 759 henkilöä. Väestöennusteen mukaan vuonna 2016 alueella on 24 135 asukasta. Väestörakenteen katsotaan pysyvän samankaltaisena kuin nykyään eli varsin heterogeenisena. Ilpoisten lähiöskirjaston välittömässä läheisyydessä on noin 3000 asukasta.

 

Kirjasto pystyy luovuttamaan osan tilasta nuorisotoimen käyttöön, kun sen toiminta järjestetään uudelleen. Yksittäisen kirjaston ei tarvitse enää pitää yhtä suuria kokoelmia kuin ennen, sillä tehokas logistiikka takaa aineiston sujuvan liikkuvuuden ja parantaa aineiston saatavuutta ja käyttöä. Kirjahyllyiltä saadaan tilaa muulle toiminnalle kuten tieto- ja kulttuurisisältöjä esitteleville tapahtumille ja näyttelyille.

 

Uusi toimintamalli

 

Kirjastotoimi

 

Suunnitelman mukaan Ilpoisten kirjasto ja nuorisotalo tulevat toimimaan saman katon alla ja muodostamaan yhtenäisen palvelukokonaisuuden. Samassa rakennuksessa toimii lisäksi alakoulu. Tarkoituksena on tiivistää yhteistyötä, luoda uusia toimintamalleja vanhojen rinnalle sekä hyödyntää molempien toimijoiden resursseja yhteisessä palvelutuotannossa (tilat, kalusteet, asiakastyöasemat, lehdet, kirjat ja muut tallenteet jne). Näin palvelu muuttuu ajanmukaisemmaksi ja joustavammaksi ja tilojen yhteiskäyttö tuo synergiaetua.

                                                                  

Kirjaston palveluihin sisältyvät kirjat, lehdet ja asiakastyöasemat sekä yhteisesti järjestettävä toiminta esim. teematilaisuudet kehittävät ja parantavat myös nuorisotalon asiakkaiden palveluja. Tilasta tehdään viihtyisä ja toimiva niin, että se houkuttelee talossa kävijöitä palvelujen käyttöön ja viihtymiseen kirjojen, lehtien ja työasemien äärellä.

 

Henkilökunnalla on omat vastuualueet, mutta asiakkaille tila ja toiminnot näyttäytyvät yhtenä kokonaisuutena. Osittain yhteiset aukioloajat ja samanaikaiset toiminnot tukevat tätä ajatusta. Kirjaston aukioloajat pyritään suunnittelemaan niin, että sekä koulun että nuorisotoimen kanssa toiminta on mahdollisimman joustavaa ja tarkoituksenmukaista.

 

Nuorisotoimi

 

Nykyinen Ilpoisten nuorisotila toimii ostoskeskuksen yhteydessä ja on otettu tilapäisesti käyttöön vuonna 1971. Tilat ovat osakeomistuksessa.

 

Mikäli nuorisotoimi siirtyy kirjaston yhteyteen, nuorille saadaan isommat ja käytännöllisemmät tilat. Lisäksi saadaan toiminnallista synergiaetua, kun samassa rakennuksessa toimii koulu, kirjasto ja nuorisotoimi. Tilan käyttö monipuolistuu niin, että myös järjestöt voivat paremmin käyttää tiloja. Osa nuorisotoimen tiloista pitää osa olla äänieristettyjä toiminnan takia. Nuorisotoimella on oma sisäänkäynti sekä piha-alue, jossa voi esim. pitää kahvilatoimintaa kesällä.

 

Nuorisotalo ja kirjasto vastaavat tahoillaan omista tiloistaan ja toiminnoistaan.

 

Yhteistyö konkretisoituu yhteiseen alueeseen, johon on suunniteltu kirjaston nuortenosastoa ja jolle sijoitetaan nuorten kirjat ja lehdet, osa musiikki- ja elokuva-aineistosta sekä pelikonsolit. Tästä tilasta vastaavat molemmat toimijat yhdessä.

 

Tilakustannukset jaetaan yhteisellä sopimuksella sen mukaan, miosuus tilasta varataan kummankin palvelun tarpeisiin. Kustannuksia tulee tilasuunnittelusta ja tilamuutoksista. Tilat voidaan kalustaa suureksi osaksi vanhoilla kalusteilla. Vuokran jakautumisesta nuorisoasiainkeskuksen ja kirjaston kesken neuvotellaan erikseen.

 

Lähtökohtana on, että palvelujen käyttäjien tarpeita ja toiveita kuullaan ja heidät otetaan mukaan tilan ja toiminnan suunnitteluun nuorisolain hengen mukaisesti. Tämä koskee nuorten lisäksi myös muita käyttäjäryhmiä.

 

Tavoitteena on, että uusi toiminta suunnitellaan ja muutostyöt toteutetaan vuoden 2010 aikana siten, että yhteinen palvelu voidaan avata yleisölle vuoden 2011 alusta.

 

Muutoksen kustannusarvio selviää hankesuunnitteluvaiheessa, joka tapahtuu yhteistyössä tilaliikelaitoksen kanssa.

 

Opetuspalvelukeskusta on kuultu nuorisotoimen muuttamisesta kirjaston yhteyteen, koska Ilpoisten kirjasto toimii samassa rakennuksessa kuin alueen koulu.

 

Ehdotus: Ilpoisten nuorisotila siirtyy kirjaston tiloihin ja nuorisotoimi saisi käyttöön noin 170 m2, minkä lisäksi tulee yhteiskäyttöistä tilaa. Tilaan muodostetaan nuorisoasiainkeskuksen ja kirjaston yhteinen palvelupiste, joka tukee myös koulua. Ilpoisten kirjaston ja nuorisotalon tarveselvitys hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi ja valtuutetaan nuorisoasiainkeskus aloittamaan tilan hankesuunnittelu yhteistyössä kirjastotoimen ja tilaliikelaitoksen kanssa.

 

Liite 1                                 Ilpoisten kirjaston ja nuorisotalon tarveselvitys / kirjasto 9.6.2009

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää, että Ilpoisten nuorisotila siirretään Ilpoisten kirjastoon, jossa nuorisotoimi saa käyttöönsä noin 170 m2, jonka lisäksi tulee yhteiskäyttöistä tilaa. Tilaan muodostetaan nuorisotoimen ja kirjaston yhteinen palvelupiste, joka tukee myös koulua. Lisäksi lautakunta päättää, että Ilpoisten kirjaston ja nuorisotalon tarveselvitys hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi ja valtuutetaan nuorisoasiainkeskus aloittamaan tilan hankesuunnittelu yhteistyössä kirjastotoimen ja tilaliikelaitoksen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKulttuuriasiainkeskus
mtpvTilaliikelaitos


Liitteet:

Nlk § 74
Liite 1:Ilpoisten kirjasto ja nuorisotila