Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 79 17.06.2009 11

15891-2003 (015, 33)

Lausunto mielenterveystyön kokonaissuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Nlk § 79

Kh 4.5.2009 § 262

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 29.4.2009:

Turun kaupunginhallitus hyväksyi edellisen kerran 7.6.2004 § 558 Turun kaupungin mielenterveystyön kokonaissuunnitelman. Päätöksessään kaupunginhallitus edellytti, että mielenterveystyön kokonaissuunnitelman toteutumisen seuranta tehdään vuosittain hallintokunnissa ja että se päivitetään neljän vuoden välein, seuraavan kerran vuonna 2008.

Päivittäminen viivästyi tarkoituksellisesti, koska työryhmä odotti valtakunnallisen mielenterveys- ja päihdesuunnitelman valmistumista ottaakseen sen linjaukset huomioon työskentelyssään. Suunnitelma julkaistiin 10.2.2009 nimellä Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma.

Päivitystyössään työryhmä ei ole muuttanut mielenterveystyön kokonaissuunnitelmaa mielenterveys- ja päihdesuunnitelmaksi, koska Turussa on erillinen, voimassa oleva Turun kaupungin päihdeohjelma 2005 – 2010. Päihteisiin liittyvät valtakunnalliset suositukset on kuitenkin otettu huomioon päivitystyössä.

Suunnitelma esitellään kaupunginhallitukselle 4.5.2009 seminaarissa, jonka jälkeen se lähetetään lausunnoille lautakunnille ja muille asiaan kuuluville tahoille. Suunnitelman on tarkoitus muodostaa osa valtuuston hyväksymään uutta Turku-strategiaa/Turku-sopimusta ja asukkaiden hyvinvointi -teemaa poikkihallinnollisena kaikki ohjelmat läpikäyvänä ohjelmana.

Esitän, että mielenterveystyön kokonaissuunnitelma lähetetään lautakunnille lausunnon antamista varten. Lisäksi strategia lähetetään lausunnolle seurakuntayhtymälle, sairaanhoitopiirille ja erityishuoltopiirille. Myös muilla toimijoilla on mahdollisuus esittää lausuntonsa strategian johdosta.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin mielenterveystyön kokonaissuunnitelma 2009       

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää mielenterveystyön kokonaissuunnitelman lautakunnille lausunnon antamista varten. Lisäksi strategia lähetetään lausunnolle seurakuntayhtymälle, sairaanhoitopiirille ja erityishuoltopiirille.

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää mielenterveystyön kokonaissuunnitelman lautakunnille ja valtuustoryhmille lausunnon antamista varten. Lisäksi strategia päätettiin lähettää lausunnolle seurakuntayhtymälle, sairaanhoitopiirille ja erityishuoltopiirille.

Päätös tehtiin yksimielisesti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

- - -

Kehittämissuunnittelija Virpi Sandvik:

Lausunnossa käytetään mielenterveyslainmukaista määritelmää mielenterveystyöstä.  Määritelmän mukaan mielenterveystyöllä tarkoitetaan yksilön psyykkisen hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja persoonallisuuden kasvun edistämistä sekä mielisairauksien ja mielenterveyshäiriöiden ehkäisemistä, parantamista ja lievittämistä.

Nuorisotoimen palvelut on asetettu ns. perustasolle.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin mielenterveystyön kokonaissuunnitelma 2009

Mitä tulee nuorisotoimen tehtäväpiiriin kuuluviin asioihin, on suunnitelma yhdenmukainen sekä pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen ohjelman että valtioneuvoston 13.12.2007 hyväksymän lapsi- ja nuorisopoliittisen kehittämisohjelman vuosille 2007 – 2011 mukainen.  Ohjelmassa todetaan, että lasten ja perheiden ongelmiin tulee puuttua nykyistä aikaisemmassa vaiheessa. Tavoitteena on vähentää korjaavien erityispalveluiden tarvetta. Varhainen puuttuminen ja ehkäisevä työ nostetaan hallituksen painopisteeksi.

Nuorisotoimen kannalta seuraavat kohdat vaativat erityshuomiota:

s.23 Arvio mielenterveystyön kokonaissuunnitelman 2003 tavoitteiden toteutumisesta

Perustason kohta 2, tavoite:

”Selvitetään ennaltaehkäisevän mielenterveystyön kannalta riittävä määrällinen ja laadullinen resurssointi peruspalveluissa. Painopisteenä ovat erityisesti lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä tukevat palvelut.” Suunnitelma ei ole toteutunut.

·         Vastuutaho selvityksen tekijäksi olisi täytynyt nimetä suunnitelmassa.

Perustason kohta 5, tavoite:

”Selvitetään perustason työntekijöiden valmiudet tunnistaa mielenterveyden ongelmia ja antaa tarvittaessa tukea. Kehitetään erikoissairaanhoidon johdolla kattavat mallit riskiryhmien tunnistamisesta ja

psykososiaalisesta tuesta ja opetetaan ne perustason työntekijöille. Perusterveydenhuollon lääkäreiden valmiuksia parannetaan koulutuksella, joka kohdistuu psykiatristen häiriöiden tunnistamiseen ja

komplisoitumattomien tapauksien hoitoon sekä potilaiden kohtaamisessa tarvittaviin taitoihin.” Suunnitelma on toteutunut osittain.

·        Nuorisotoimen henkilöstöä ei ole koulutettu aihepiiriin liittyen.

s.31 Ehdotus mielenterveystyön kokonaissuunnitelmaksi

Kohta 6, Kehitetään matalan kynnyksen palvelupisteitä

” -nuorille: matalan kynnyksen nuorisovastaanoton perustaminen yhteistyössä sosiaalitoimen, TYPY:n , nuorisotoimen ja lasten ja nuorten pkl:n (päihdepkl, nuorten ehkäisyneuvonta) kanssa. Turun alueen pilottihankkeena osana KASTE-ohjelmaa on tarkoitus kokeilla ”open access”-periaatteella toimivaa matalan kynnyksen palvelua, ja luoda hankkeen pohjalta pysyvä toimintamalli, mikäli kokemukset ovat myönteisiä. Nuori voi tulla palveluyksikköön (työnimenä Nuortentalo Union) ilman lähetettä. Hän saa ensiapuluonteista apua, tulee kuulluksi sekä voi pysähtyä arvioimaan ja kartoittamaan omaa tilannettaan sekä etsiä soveltuvia ratkaisuja nuorisoikään liittyvissä pulmatilanteissa yhdessä eri alojen ammattilaisten kanssa. Suunnitelmaan kuuluu myös nuorten virtuaalitalo nettiin.” Vastuutaho: sosiaali- ja teveystoimi

·        Palvelupisteen kehittämisessä tulisi varoa päällekkäisyyksien luomista ja huomioida mitä projektia sivuavia palveluja nuorille on jo olemassa. Nuorisotoimella on jo nuorten tiedotus- ja neuvontapiste NuortenTurku (kaikille alle 29-vuotiaille nuorille tarkoitettu tietoa, neuvontaa ja ohjausta tarjoava palvelupiste), Ohjaamo (tukee ja auttaa 15–20 -vuotiaita nuoria, jotka ovat peruskoulun jälkeen jääneet ilman opiskelupaikkaa), nuorten työpajat (nuori voi tehdä työtä, kartuttaa työkokemusta sekä oppia uusia taitoja ja nuorta autetaan mm. opiskelu- ja työasioiden kanssa), virtuaalinen nuorisotalo Netari, Etsivät-projekti sekä sosiaalinen nuorisotyö.

Kohta 18, Tarjotaan harrastusmahdollisuuksia tasapuolisesti lapsen ja nuoren asuinpaikasta ja vanhempien sosioekonomisesta asemasta riippumatta. Vastuutaho: liikuntatoimi, nuorisotoimi. Aikataulu: 2010 - Edellytykset: Uudenlainen toiminnan priorisointi.

·        Nuorisotoimen lähtökohta on aina ollut harrastusmahdollisuuksien tarjoaminen 1) lähipalveluna ja 2) perheen sosioekonomisesta asemasta riippumatta kaikille nuorille. Palvelut on pyritty järjestämään maksuttomina tai mahdollisimman alhaista maksua vastaan.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle yllä olevan lausunnon kaupungin mielenterveystyön kokonaissuunnitelmasta 2009.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus