Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 63 20.05.2009 11

11909-2007 (003, 015)

Rapid, kulttuurisen nuorisotyön hanke

Tiivistelmä: -

Nlk § 63

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Rapid ( Regeneration Artists Partnership through Intercultural Dialogue) on kaksivuotinen yhteistoimintahanke, jonka tavoitteena on edistää eurooppalaista kulttuuri- ja nuorisovaihtoa. Hanke on saanut rahoituksen Eu:n kulttuuriohjelmasta. Nuorisolautakunta päätti 27.9.07 § 107 kokouksessaan hankkeessa mukanaolosta vuosina 2008 -2009. Hanketta koordinoi SeachangeArts Englannista, Turun kaupungin nuorisoasiainkeskus ja Avisin kaupunki Portugalista. Hankkeen keskiössä ovat eri maista kotoisin olevat nuoret taideopiskelijat ja taiteesta kiinnostuneet nuoret, jotka tekevät sukupolvien ja kulttuurien välistä yhteistyötä omissa ja toistensa yhteisöissä.

 

Rapid on kansainvälinen kulttuurihanke, jossa on kyse kulttuurien välisen vuoropuhelun elvyttämisestä kansainvälisen taideyhteistyön muodossa. Sen puitteissa saatetaan yhteen eri alojen ammattitaiteilijoita ja aloittelevia taiteilijoita kehittämään uusia luovia teoksia yhdessä erilaisten yhteisöjen ja nuorisoryhmien kanssa.

 

Rapid rakentaa vuorovaikutuksellisen suhteen kohdemaidensa yhteisöihin. Yhteisöt voivat olla ryhmiä kuten koululuokkia, etnisiä yhteisöjä, lähialueen asukkaita, keskustan nuoria ym. Näiden ryhmien kanssa syntyy teoksia, joissa yhdistyvät kulttuurit ja eri taiteenlajit. Lähestymistavan avulla tuetaan yhteisöllistä luovuutta ja rakennetaan aitoa kulttuurien välistä vuoropuhelua.

 

Rapid – hanke lisää kulttuurin eloisuutta ja kansalaisten ylpeyttä omasta identiteetistään. Hankkeessa kunnioitetaan kulttuurien ainutlaatuisia ja yhteisiä piirteitä, perintöjä ja arvoja.

 

Hankkeeseen on valittu 5-6 nuorta jokaisesta maasta. Hanketta vetävät koordinaattorien lisäksi päätaiteilija ja avustava taiteilija jokaisesta maasta. Taiteen lajia ei ole rajattu, tärkeää sen sijaan on taiteilijoiden kyky ohjata ja opastaa nuoria projektin aikana.

 

Hankkeen tavoitteena on kansainvälisen yhteistyön lisäksi nuorten aseman edistäminen sekä elävän ja luovan kulttuurikaupungin rakentaminen. Rapid tarjoaa nuorille haasteellisen ja innostavan tilaisuuden toteuttaa ideoitaan ammattimaisessa ohjauksessa. Hankkeella halutaan korostaa yhteisöllisyyttä ja osoittaa kaupunkilaisille miten he voivat vaikuttaa oman alueensa hyvinvointiin ja viihtyisyyteen.

 

Hankkeessa on jo toteutettu yksi suunnittelu- ja työjakso maaliskuussa 2008 Great Yarmouthissa Englannissa, taideleiri Avisissa Portugalissa heinä- elokuussa 2008. Taidefestivaali järjestettiin loka- marraskuussa 2008 Great Yarmouthissa. Tänä vuonna on Turussa järjestettävän taideleirin vuoro heinä-elokuussa.

 

Hankkeessa piti alun alkaen olla myös mukana Ranska, mutta se jäi pois jo suunnittelun alkuvaiheessa. Rahoitus oli rakennettu meno- ja tulobudjetin mukaan ranskalaisten mukanaololle. Koska Ranska vetäytyi hankkeesta, järjestettiin Englannissa kaksi tapahtumaa. Yhden maan poissaolo muuttaa talousarviota siten, että kaikkien maiden tulisi nostaa oma-rahoitusosuutta ja jakaa näin Ranskan osuutta kolmelle.

 

Turussa on tämän vuoden talousarvioon varattu 13.000 € Rapid hankkeelle. Turun sijoittama lisäosuus tämän vuoden taideleiriin Turussa on noin 6000€. Samalla saamme lisää Eu rahoitusta kuluille. Koko Turun leirin budjetti on 88.000 €, josta maksamme ensin kuluja noin 56.000 €, jonka saamme Eu rahoituksesta takaisin vähennettynä meidän omarahoitusosuudella. Meidän kuluista lisähyödyksi tulopuolelle tulee myös projektissa käytettyjen Vimman ja Seikkailupuiston tilojen vuokrien osuus sekä henkilökuntakuluja. Tapahtumalla tulee todennäköisesti olemaan muuta tuloa Turussa järjestettävälle ohjelmalle. Projektitoiminnan tulosalueen talousarvioon on tälle vuodelle varattu määrärahaa kulttuuripääkaupunkihankkeille 28.520 €. Näitä määrärahoja ei tulla käyttämään siihen tarkoitukseen, koska 2011 säätiö ei ottanut hankkeitamme mukaan suunnitelmiin. Tästä määrärahasta voidaan siirtää Rapidin tilille tarvittava osuus 6000 €. Tulojen korotus Eu rahasta tuo positiivisen lisän tulotavoitteisiin nuorisotoimen talousarvioon.

Turussa taideleiri ajalla 19.7.- 5.8.2009 tulee näkymään kaduilla, toreilla, lähiöissä sekä Tall Ships race tapahtumassa, joka on yksi hankkeen yhteistyökumppaneista. Tapahtumasta pääsee osalliseksi lukuisa joukko turkulaisia nuoria ja jokainen kaupunkilainen niin halutessaan.

 

Rapid hankkeen saavutuksia ja edistymistä voi seurata hankkeen omilla sivustoilla www.rapidarts.eu

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää hyväksyä Rapid -hankkeen Turussa järjestettävän taideleirin suunnitelman ja toteutuksen esityksen mukaisesti. Kulut maksetaan Rapidin tililtä 1541411.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedEkroos Toni
tiedMäki-Salminen Miia
tiedTakomo Terhi