Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 64 20.05.2009 12

6458-2009 (002)

Nuorisotoimen osallistuminen MAST-hankkeeseen

Tiivistelmä: -

Nlk § 64

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Projektin aihe

 

MASTI:in tavoitteena on maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittämisen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa. Toteutettavat toimenpiteet jakaantuvat kolmeen eri teemakokonaisuuden alle: 1) koulujen ja nuorten työpajojen välinen yhteistyö, 2) ensimmäinen nivelvaihe ja keskeyttämisen ehkäisy ja 3) läpäisyn tehostaminen toisella asteella.

 

Kehitettävä malli perustuu oppilaitosten ja työpajojen sekä perusopetuksen ja toisen asteen väliseen yhteistyöhön, maakunnallisen nuorten seurantajärjestelmän kehittämiseen ja uusien pedagogisten ohjausmallien käyttöönottoon, toisen asteen koulutusten keskeyttämisten vähentämiseen ja läpäisyn tehostamiseen, nuorten koulusta työelämään siirtymisen edistämiseen sekä eri toimijoiden välisen yhteistyön lisäämiseen.

 

Projektin rahoitus

 

MASTI:n toteuttamisaika on 1.1.2009-31.8.2011 ja hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto, Länsi-Suomen lääninhallitus ja hankkeen toteuttajaorganisaatiot. Turun ammatti-instituutti hallinnoi projektia.

 

Turun kaupungin nuorisotoimi/nuorten työpaja Fendari on projektissa osatoteuttaja ja sai projektirahoitusta yhteensä 51 600 €. Projektirahoitus jakaantuu kolmelle vuodelle: 2009/16 600 €, 2010/21 000 € ja 2011/14 000 €. Nuorisotoimen omavastuuosuus on vuonna 2009 15 % ja seuraavana kahtena vuonna 25 %.

 

Projektin suunnittelutyö aloitettiin syksyllä 2007 ja ESR-projektihakemus toimitettiin viranomaisille 9.5.2008. MAST hanke kuuluu Manner-Suomen ESR-ohjelmaan ja toimintalinja 2:seen: työllistymisen ja työmarkkinoilla pysymisen edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen

 

Projektin resurssit

 

Turun kaupungin nuorisotoimi on projektin osatoteuttaja, joka osallistuu oppilaitosten ja työpajojen välisen yhteistyön kehittämiseen sekä koulutuksen keskeyttämisen ehkäisemiseen liittyvien toimenpiteiden suunnitteluun, toteuttamiseen, kehittämiseen, mallintamiseen ja levittämiseen. Lisäksi Turun kaupungin nuorisotoimi osallistuu uusien yhteistyöverkostojen rakentamiseen ja projektin järjestämien koulutusten suunnitteluun ja toteuttamiseen.

 

Nuorten työpaja Fendarin urasuunnittelija Taina Laaksonen tekee 50%:sesti projektityötä työpajakoordinaattorina. Urasuunnittelijan pajatyötehtäviä siirtyy Fendarin nuorisotyöntekijöiden hoidettaviksi.

 

Projektin organisaatio

 

Projektia hallinnoi Turun ammatti-instituutti ja projektipäällikkönä toimii Matti Mäkelä. Projektilla on nimetty ohjaus- ja suunnitteluryhmät sekä toiminnan käytännöistä vastaavat tiimit. Nuorisotoimenjohtaja Anniina Lehtiö-Vainio on ohjausryhmän jäsen ja Taina Laaksonen osallistuu suunnitteluryhmän ja työpajatiimin toimintaan.

 

 

Hankkeen toteuttajat

 

Hanke toteutetaan alueen koulutusorganisaatioiden ja muiden toimijoiden laaja-alaisena yhteistyönä. Kumppanuudessa ovat mukana seuraavat toimijat: Turun ammatti-instituutti, Turun kaupungin opetuspalvelukeskus, Turun kaupungin nuorisotoimi, Salon seudun koulutuskuntayhtymä, Bovallius-ammattiopisto (Turku), Uudenkaupungin ammattiopisto Novida, Raision seudun koulutuskuntayhtymä RASEKO, Loimaan koulutuskuntayhtymä, Raina-säätiö, Kaarinan nuoret Pajamestarit ry, Laitilan Nuorisoverstas ry, Naantalin kaupunki (Multipaja), Liedon kunta (Kisällikellari), Salon kaupungin pajatoiminta sekä Åbo Kringlan.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää merkitä asian tietoonsa saatetuksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.