Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 60 20.05.2009 8

6403-2009 (539)

Aamu- ja iltapäivätoiminnan tilannekatsaus ja kehitysnäkymät

Tiivistelmä: -

Nlk § 60

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Nuorisotoimen koordinoimassa koko kaupungin aamu- ja iltapäivätoiminnan piirissä on 1. ja 2. luokan oppilaita sekä erityisopetukseen otettuja tai siirrettyjä oppilaita tammikuun 2009 tilanteen mukaan yhteensä 1304 lasta jokainen koulupäivä. Nuorisotoimella on 18 kerhoa, joihin on hakenut huhtikuun loppuun mennessä yhteensä 546 lasta ja muiden palvelun tuottajien kerhoja on 35, joihin lapsia on hakenut yhteensä 899. Nuorisotoimen vastuulla on toiminnan sisäinen ja ulkoinen arviointi, kehittäminen ja raportointi opetushallitukselle.

 

Aamu- ja iltapäivätoiminnassa on tarpeellista tehdä suunnitelma, jossa huomioidaan organisaation edelleen kehittäminen. Kaupungin taloudellisessa tilanteessa ei voida tähän palkata erikseen työntekijää, vaan annetaan tehtävä vastaaville ohjaajille, jotka tekevät kehittämissuunnitelmaa oman työnsä ohella. Tämä lisätehtävä tehdään siten, että vuoden 2009 aikana suunnitelma valmistuu ja siitä jätetään raportti edelleen toimenpiteitä varten.

 

Nykyisessä organisaatiomallissa aamu- ja iltapäivätoiminnan vastaavia ohjaajia on neljä. Vastaavat ohjaajat toimivat kukin neljän kerhon esimiehenä. Erityistä tukea tarvitsevien lasten määrä on kasvanut ja sosiaali- ja terveystoimi on sijoittanut avustajia nuorisotoimen kerhoihin, joissa on ollut erityislapsia. Kehittämissuunnitelmaa työstetään siten, että vastaavien ohjaajien määrää vähennetään kahdella ja kaksi vastaavaa ohjaajaa ottavat vastuulleen erityislasten kerhon, kumpikin oman kerhonsa. Näissä kerhoissa on erityislasten lisäksi yleisopetuksessa olevia lapsia, mutta toiminta painottuu erityislasten tukemiseen ja toiminnan kehittämiseen heidän tarpeitaan vastaavaksi. Toiminta on yhä vaativampaa ja huoli lasten pärjäämisestä muiden lasten kanssa iltapäivätoiminnassa vaatii erityistä panostusta ja osaamista sekä joustavuutta.

 

Kaksi vastaavaa ohjaajaa ottavat hoitaakseen 8 kerhoa kumpikin. Kaksi muuta vastaavaa ohjaajaa ottavat hoitaakseen yhden erityiskerhon kumpikin. Tämä järjestely tulee voimaan 1.8.2009 alkaen. Kevään 2009 aikana toimintaa on suunniteltu ja kehitetty siten, että toiminta voi alkaa elokuussa tänä vuonna. Syksyn aikana kerätään kokemuksia järjestelyn toimivuudesta ja raportissa esitetään kokemusten pohjalta, miten toimintaa tullaan edelleen kehittämään.

 

Aamu- ja iltapäivätoiminnan sisällön kokonaisvaltaisessa kehittämisessä tulee myös huomioida 10 vakituisen ohjaajan vakanssin perustamiset.

 

Sosiaali- ja terveystoimella on ollut neljän osa-aikaisen vakanssin palkat. Vakanssien hoitajat on sijoitettu palvelun tuottajien ja nuorisotoimen kerhoihin yleisopetuksessa olevien erityistä hoitoa tarvitsevien tai pitkäaikaissairaiden koululaisten avustajiksi. Sosiaali- ja terveystoimi lopettaa nämä vakanssit ja ehdottaa vakanssien määrärahat ja toiminnan siirrettäväksi nuorisotoimen vastuulle. Peruspalvelulautakunta on päättänyt kokouksessaan 29.4.2009 § 215 esittää sosiaali- ja terveystoimelta siirrettäväksi 18.8. -31.12.2009 varattua määrärahaa erityistä hoitoa tarvitsevien koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan avustajakustannuksiin nuorisotoimelle 30.670 €.

 

Opetustoimen kanssa on yhteistyössä suunniteltu kouluavustajien käyttöä 3,5 tunnin ajan arkipäivisin kokeiluna 3 - 4 kerhossa elokuusta 2009 alkaen. Opetustoimi laskuttaa nuorisotoimea avustajien työpanoksesta nuorisotoimen kerhoissa.

 

Lapsilukumäärän vähenemiseen ja taloudelliseen tilanteeseen perustuen nuorisotoimi palkkaa elokuusta 2009 alkaen 9 määräaikaista ohjaajaa vähemmän kuin viime vuonna.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää merkitä aamu- ja iltapäivätoiminnan tilannekatsauksen ja kehitysnäkymät tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.