Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 15 12.02.2009 15

926-2009 (010)

Talousarvion noudattamista koskevat määräykset vuodelle 2009 ja nuorisotoimen käyttösuunnitelma vuodelle 2009

Tiivistelmä:

Valtuusto on hyväksynyt talousarvion noudattamista koskevat tarkemmat määräykset, joita hallintokunnan tulee noudattaa talousarviota toteuttaessaan talousarviovuoden aikana. Lautakunnan tulee käsitellä nämä määräykset erikseen omana asiakohtanaan. Vuoden 2009 määräykset pohjautuvat pääosin aiempiin määräyksiin. Taloussäännön mukaan lautakunta hyväksyy talousarvioon perustuvan käyttösuunnitelman, jolla asetetaan yksiköille tavoitteet ja määrärahat. Käyttösuunnitelman pohjana tulee olla valtuuston hyväksymät päätökset ja lautakunnan strategia.

Nlk § 15

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Turun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 17.11.2008 § 254 Talousarvion noudattamista koskevat määräykset vuodelle 2009. Määräykset ovat tiivistettynä seuraavat:

 

Sitovuus

 

Kaupunginvaltuustoon nähden sitovia ovat rasteroinnilla ilmaistut määrärahat ja tuloarviot, nuorisotoimen kriittiset menestystekijät, niiden arviointikriteerit/mittarit ja mittareiden tavoitearvot sekä muut mahdollisesti kaupunginvaltuuston erikseen (KV) –merkinnällä sitoviksi hyväksymät tavoitteet. Talousarviovuoden aikana esille tulevat määrärahan ylitykset katetaan toimielimen omien määrärahojen siirroilla tai toiminnasta kertyvien tulojen kasvulla. Toimielimen käyttötalousosan määrärahat ja investointiosan määrärahat ovat erikseen sitovia.

 

Lautakunnan on määriteltävä, minkä tasoisia tavoitteita, mittareita sekä määrärahoja ja tuloarvioita koskevat asiat on tuotava toimielimen päätettäväksi. Nuorisolautakunta on määritellyt tasot ja asiat 17.12.2008 § 146.

 

Määrärahan, tuloarvion ja tavoitteiden toteutumisen seuranta

 

Nuorisolautakunnan on talousarviovuoden aikana jatkuvasti seurattava alaistensa tulosalueiden ja toimintayksiköiden tuottamien palveluiden kysyntää, tavoitteiden toteutumista, toimintaa sekä taloudenpitoa, annettava niille tarvittavia ohjeita ja määräyksiä sekä huolehdittava seurannan järjestämisestä niiden alaisessa organisaatiossa.

 

Raportointi

 

Toteutumisraportit tehdään maaliskuun ja heinäkuun lopun tilanteen mukaan. Marraskuussa annetaan ylimääräinen talouden toteutumisennuste. Nuorisoasiainkeskus raportoi nuorisolautakunnalle talouden ja toiminnan kehittymisestä sekä työvoiman käytöstä kuukausittain.

 

Uuden vakinaisen henkilökunnan tai määräaikaisen henkilökunnan palkkaaminen

 

Vakinaista henkilökuntaa palkattaessa, on virastopäällikön aina selvitettävä tehtävien tarkoituksenmukaisuus ja välttämättömyys kaupungin palvelutoiminnan kannalta, vaihtoehtoinen tapa hoitaa tehtävät ja kustannukset. Vakinaiseen työsopimussuhteeseen palkattaessa on lisäksi selvitettävä, onko kaupungin palveluksessa uudelleensijoitusta tarvitseva sopiva henkilö.

 

Määräaikaisen henkilökunnan palkkaamisessa tulee ottaa huomioon mm. lakien mukaiset perusteet ja palkkaamispäätöksen kestoaika.

 

Muut määräykset

 

Kaupunki voi liittyä jäseneksi yhdistykseen tai yhteisöön vain kaupunginhallituksen päätöksellä.

 

Taloussuunnitelmassa toteutettavaksi hyväksyttyjen, tiloihin liittyvien investointihankkeiden valtionosuuden anomisesta, budjetoinnista ja toteutumisen seurannasta vastaa nuorisotoimi yhdessä tilalaitoksen kanssa. Muiden valtionosuuksien ja avustuksien, joita saadaan eri tehtävien hoitamisesta ja jotka budjetoidaan toimielinten käyttötalousosan tulotileille, vastaa yksin nuorisotoimi.

 

Talousasiat

 

Talousarviopäällikkö Heikki Silpola ja apulaissuunnittelija Liisa Fossi ovat 26.11.2008 lähettäneet virastoille kirjeen vuoden 2009 talousarvioon ja vuosien 2009-2011 taloussuunnitelmaan sisältyvien käyttösuunnitelmien tarkistamisesta vastaamaan kaupunginvaltuuston päätöksiä.

 

Voimassa olevan taloussäännön (kv 22.1.2007 § 22) mukaan talousarvion täytäntöönpanon yhteydessä lautakunta hyväksyy talousarvioon perustuvan käyttösuunnitelman. Toiminnasta päättävä viranomainen vastaa siitä, että toiminta on taloudellista, sekä lain ja asetettujen tavoitteiden mukaista.

 

Käyttösuunnitelman perustana on kaupunginvaltuuston vahvistama vuoden 2009 talousarvio ja vuosien 2009-2011 taloussuunnitelma, johon sisältyvät kriittiset menestystekijät arviointikriteereineen ja tavoitetasoineen vuodelle 2009 sekä muut kaupunginvaltuuston mahdollisesti sitoviksi hyväksymät tekstit, joilla kaupunginvaltuusto haluaa ohjata lautakuntien määrärahojen käyttöä ja/tai lautakunnan palvelutoimintaan liittyvää valmistelua.

 

Käyttösuunnitelmalla toimielimet asettavat seuraavan tason yksiköille valtuuston hyväksymiä tavoitteita tarkentavat tavoitteet sekä jakavat määrärahat ja tuloarviot seuraavan tason yksiköille (käyttötalousosa) ja kohteille (investointiosa). Tulosyksiköille osoitetaan kokonaismäärärahat ja –tuloarviot, joiden puitteissa niiden tulee suoriutua käytössään olevilla resursseilla mahdollisimman tuloksellisesti ja taloudellisesti kaupungin kokonaistaloudellinen tilanne huomioon ottaen.

 

Käyttösuunnitelman pohjana tulee olla valtuuston hyväksymät päätökset toimielimelle ja lautakunnan oma strategia.

 

Nuorisotoimen käyttösuunnitelma –ehdotukseen sisältyvät:

 

- Vuosikalenteri 2009

- Koulutussuunnitelma vuodelle 2009

- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuosille 2008-2009

- Yhteistoimintajärjestelmä

- Yhteistoimintaelimet 2006-2009

- Viestintä- ja markkinointisuunnitelma

- Kotouttamisohjelma vuodelle 2009

- Kestävän kehityksen ohjelma vuodelle 2009

- Nuorisolautakunnan visio, toiminta-ajatus ja talousarvio

- Nuorisotoimen organisaatio

- Palvelukokonaisuus –kortit

* tuotekortit

* vastuuhenkilöt

- Strategia

- Tilikartta 2009

- Käyttöomaisuusmäärärahat

 

Liite 1                                 Nuorisolautakunnan käyttösuunnitelma vuodelle 2009 –ehdotus

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus      Nuorisolautakunta päättää merkitä tietoonsa saatetuksi talousarvion noudattamista koskevat määräykset vuodelle 2009 sekä hyväksyä liitteen mukaisen nuorisotoimen käyttösuunnitelman vuodelle 2009.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Nlk § 15
Liite 1:Nuorisolautakunnan käyttösuunnitelma vuodelle 2009 -ehdotus