Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 8 12.02.2009 8

265-2008 (010, 041)

Kestävän kehityksen suunnitelman toteuttaminen nuorisotoimessa v. 2008

Tiivistelmä: -

Nlk § 8

Kehittämissuunnittelija Virpi Sandvik:

 

Kestävän kehityksen toimintasuunnitelmaa toteutettiin kattavasti nuorisoasiainkeskuksessa. Henkilökunta toteutti kestävää kehitystä oman työnsä kautta, minkä lisäksi järjestettiin erikseen kestävän kehityksen koulutusta ja osallistuttiin muiden järjestämiin tilaisuuksiin.

 

Toteuma on koottu alla olevan v. 2008 suunnitelmataulukon sisälle:

 

Tavoite: Kasvihuonekaasujen vähentäminen

 

Keino

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

Noudatetaan Turun kaupungin ympäristöopasta (päivitetty lokakuussa 2007). Opas on kestävän kehityksen työkalu, joka pohjautuu kaupungin kestävän kehityksen ohjelmaan ja vuosittain laadittavaan kestävän kehityksen raporttiin.

 

2008 alkuvuodesta.

 

Järjestetään koko henkilökuntaa koskeva koulutustilaisuus, jossa kerrotaan oppaan sisällöstä.

Koko henkilökunta

 

Kestävän kehityksen työryhmä

Taloissa ja tiloissa jatketaan sisälämpötilojen seurantaa ja kirjaamista päivittäin lämmityskuukausien aikana. Lämpötilat säädetään siten, että sisälämpötila pysyy 21 asteessa. Nuoret ovat seurannassa mukana.

 

Jatkuvasti, seurantaraportit tiloilta kuukausittain.

Talojen ja tilojen työntekijät

 

 

Huomioidaan valtakunnallinen energiansäästöviikko.

 

Viikko 41

(6.10.–12.10.2008)

 

Suunnittelu keke-työryhmä, toteutus kaikki työntekijät

Selvitetään, onko kannattavaa kiertää työpajojen autolla keräämässä säännöllisesti keräyspaperi-, lasi- ja metallijäte niistä taloista ja tiloista, joilla ei ole lajittelumahdollisuutta. Toteutetaan, jos todetaan kannattavaksi.

 

2008

Pajaesimies, keke-ryhmä sekä talojen ja tilojen työntekijät, jos toteutetaan.

 

Toteutuminen:

·Lämpötilaseurantaa jatkettiin osassa tiloja.

·Energiansäästöviikolla (7.10.) järjestettiin koko henkilökunnalle suunnattu koulutustilaisuus. Kouluttajat olivat Valoniasta, aiheina energiansäästö, kulkutapojen merkitys sekä kulutustottumukset. Osallistujia oli n. 90. Tilaisuudesta saatiin positiivista palautetta, se oli koettu tarpeelliseksi. Tilaisuuden yhteydessä kerrottiin kaupungin ympäristöoppaan olemassaolosta ja mistä se on löydettävissä.

·Selvitys tilojen kierrätysmahdollisuuksista ja – tarpeista on tehty, mahdollisista jatkotoimenpiteistä päätetään alkuvuodesta 2009.

 

Tavoite: Kuntalaisten osallistumisen, omaehtoisen toiminnan ja kumppanuuden sekä aluetyön vahvistaminen

 

 

Keino

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

13-17-vuotiaiden nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia ylläpidetään yhteistyössä muiden hallintokuntien ja aluekumppanuuden kanssa.

Syyskausittain alkava projekti.

Nuorten osallisuusasioiden koordinaattori nuorisotoimessa sekä koordinointityöryhmä.

Toteutetaan 12-18-vuotiaille suunnattu ympäristöseikkailu yhteistyössä Yrkeshögskolan Sydvästin kanssa.

 

Kevät 2008

Markku Kuittinen, henkilökunnasta koottu työryhmä 5-7 henkilöä

 

 

Toteutuminen:

·Nuortenturku Foorumi toteutettiin suunnitelmienmukaisesti. Hankkeista päättävä kokous järjestettiin12.11.2008. Puolet hankkeista oli toiminnallisia, puolet liittyi erilaisiin kalustohankintoihin

·Vihreä Seikkailu toteutui suunnitelmien mukaisesti. Seikkailuun osallistui 60 kahdeksasluokkalaista Aurajoen koulusta ja St. Olofsskolanista. Tapahtuma järjestettiin Kuralan kylämäessä ja Kohmon ympäristössä.

Tavoite: Kokonaisvaltainen elämänhallinnan tukeminen

 

 

Keino

 

 

Nuorisotoimi tarjoaa turvallista ja virikkeellistä toimintaa 7 -12-vuotiaille ja kehittää nuorten 13-25-vuotiaiden sosiaalisia valmiuksia kuin myös heidän opiskelu- ja työelämävalmiuksiaan harraste- ja työtoiminnan sekä nuorisotiedotuksen kautta.

 

Jatkuva toiminta

Resurssi-, alue- ja projektitoiminnan tulosalueiden k.o. toiminnasta vastaavat työntekijät.

·Toteutui suunnitelmien mukaisesti.

Tavoite: Asuinalueiden monipuolisuuden, esteettömyyden ja viihtyvyyden parantaminen

 

 

Keino

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

Jatketaan esteettömän liikkumisen mahdollistamista nuorisotiloissa ja – alueilla, mikäli havaitaan puutteita.

 

Toimenpiteiden systemaattinen toteuttaminen resurssien puitteissa

Kunnossapitovastaava

 

 

 

Tavoite: oppimis- ja kehittämisprosessien vahvistaminen lisäämään kykyä kohdata kestävän kehityksen mukanaan tuomia muutoksia

 

 

Keino

Aikataulu ja lisähuomiot

Vastuuhenkilö/-t

Jatketaan ympäristökasvatukseen ja -tiedotukseen panostamista sekä erilaisiin tempauksiin osallistumista lasten iltapäivätoiminnassa.

 

Jatkuvasti

Iltapäivätoiminnan työntekijät.

Jatketaan kierrätysmateriaalien käyttämistä askartelussa Seikkailupuiston niksipajassa sekä Seikkailutalon avoimessa ateljeessa.

Jatketaan kierrätysmateriaalien käyttöä työpajatuotteiden ja -töiden tekemisessä.

 

Jatkuvasti

 

 

 

Jatkuvasti

Ohjaajat

 

 

 

Työpajaohjaajat

Turun kaupungin keke-seminaarin järjestäminen yhteistyössä ympäristönsuojelutoimiston kanssa 2008.

 

Kevät 2008

Kestävän kehityksen työryhmä

Henkilökunnalle järjestetään koulutusta kestävää kehitystä koskevista aiheista.

Joustavasti tarpeen mukaan

 

Kestävän kehityksen työryhmä

 

 

 

Pilottina olleen Maarian nuorisotalon toiminnasta ja kokemuksista tehdään loppuraportti. Loppuraportissa jaetaan tietoa sekä esitetään ehdotuksia muille nuorisotaloille/-tiloille kestävän kehityksen toiminnan toteuttamiseksi.

 

 

Maarian nuorisotalon työntekijät

 

 

 

Toteutuminen:

·Aamu- ja iltapäiväkerhoissa kestävä kehitys huomioitiin jo totutusti: kierrätys- ja luonnonmateriaaleja hyödynnettiin askartelutöissä, lapsia opastettiin työn suunnittelemiseen materiaalien tuhlaamisen vähentämiseksi. Lisäksi esim. Maarian kerho teki opastetun retken kaatopaikalle, jätteenpolttolaitokselle sekä ekotorille.

·Nuorisoasiainkeskus järjesti Kestävän kehityksen seminaarin 11.3.2008. Aiheina olivat mm. nuoret kuluttajina, Turun ja Helsingin Itämerihaaste, Vihreä Seikkailu, kestävä kehitys Lahden kaupungissa ja kestävän kehityksen toteuttaminen Turun nuorisotoimessa v.2007. Seminaariin osallistui 84 henkilöä eri hallintokunnista.

·Maarian nuorisotalon loppuraportti valmistuu kevään 2009 aikana.

·Seikkailupuistossa ja nuorten työpajoilla on käytetty kierrätysmateriaalia töiden valmistuksessa.

 

 

Muuta raportoitavaa:

 

- Keke-työryhmän neljä jäsentä osallistui 12.–13.2.2008 Anjalankoskella pidettyyn seminaariin ”Kokonaisvaltaisen ympäristökasvatuksen mallin kehittäminen kuntien nuorisotyön käyttöön”. Seminaarin järjesti Rantasalmen ympäristökasvatusinstituutti, joka on kehittänyt opetusministeriön nuorisoyksikön toimeksiannosta ympäristökasvatusmalleja hyödynnettäviksi kuntien nuorisotyössä ja ympäristöpolitiikassa. Nuorisoasiainkeskus on hankkinut n.40 projektin tuloksena julkaistua opasta työntekijöiden aktiiviseen käyttöön työssään lasten ja nuorten kanssa.

 

- Nuorisoasiainkeskuksessa oli harjoittelija kestävän kehityksen koulutusohjelmasta huhti-toukokuussa. Harjoitteluaika jaettiin toimiston, Vimman, Seikkailupuiston ja nuorten työpajojen kesken. Harjoittelija teki toimipisteissä ekokartoituksen ja antoi niille toimenpide-ehdotuksia kartoituksen perusteella.

 

- Maarian nuorisotilalle saatiin Turun seudun jätehuollon sponsoroima kompostori syksyllä 2008. Jätteet voidaan Maariassa lajitella siten kompostoitavaan ja erilaiseen kierrätyskelpoiseen jätteeseen. Kierrätyksen hoitamisesta huolehtivat iltapäiväkerhon lapset.

 

- Nuorten osallistuminen on mahdollistunut myös alueellisen Vertti-hankkeen kautta. Nuoret ovat hoitaneet tiedotusta kouluissa, ja tehneet useassa tapauksessa erilaisia aloitteita ja esityksiä olojen parantamiseksi.

 

- Kestävän kehityksen työryhmää laajennettiin helmikuussa siten, että edustus kattaa aiempaa paremmin eri toiminnot. Ryhmään kuuluvat: Annika Sabell (pohjoisen alueen yksikkövastaava), Joni Laine (Maarian nuorisotalo), Päivi Oikarinen (Vimma), Jyri Paajanen (kunnossapitovastaava), Sanna Punta (Seikkailupuisto), Marke Raaska (nuorten työpajat), Virpi Sandvik (toimisto, hallintokunnan yhteyshenkilö kestävän kehityksen asioissa) sekä Pihla Pennanen (aamu- ja iltapäivätoiminta).

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää merkitä asian tietoonsa saatetuksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.