Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Monikulttuurisuusneuvosto925.03.20214

3757-2021 (00 04 02, 05.11)

Yhdistysten ja kaupungin yhteistyö maahanmuuttoasioissa

Tiivistelmä: -

Monikune § 9

Kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa:

Yhteisötyöllä ja järjestöillä on suuri merkitys maahanmuuttajien kotoutumiselle. Yhteistyön mahdollisuuksia eri toimijoiden välillä on tarpeen etsiä ja vahvistaa jatkuvasti. 

Monikulttuurisuusneuvoston jäseniltä toivotaan konkreettisia aiheita järjestöjen ja kaupungin yhteiselle tekemiselle sekä ehdotuksia siitä, kuinka yhteistyötä kotoutumisen tukemisessa voidaan kehittää.

EhdotusAlustus merkitään tiedoksi. Monikulttuurisuusneuvosto keskustelee järjestöjen ja kaupungin yhteisen tekemisen aiheista ja tekee ehdotuksia yhteistyön kehittämiseksi. Jatkotoimenpiteistä sovitaan.  

PäätösAlustus merkittiin tiedoksi. Monikulttuurisuusneuvosto nosti yhteisen työn aiheiksi

-       Järjestöt tulisi ottaa laajasti mukaan suunnitteluun ja toimintaan, jotta kuntalaisten ääni kuuluu.

-       Työperäisten maahanmuuttajien tilanne ja työssäkäyvät maahanmuuttajat tarvitsevat lisää huomiota. Konkreettisena ehdotuksena järjestää suomen kielen koulutuksia viikonloppuisin sekä huomioida etäopiskelun mahdollisuudet. Erityisesti Perno-Pansion alueella on tunnistettu tarve hyvinvointia tukevalle toiminnalle, sillä yhdistystoimintaa on rajallisesti.

-       Muiden kuin maahanmuuttajajärjestöjen toiminnoista viestiminen maahanmuuttajille kaipaa vahvistamista samoin kuin järjestöjen herättely ottamaan maahanmuuttajia aktiivisemmin mukaan toimintaan.

-       Maahanmuuttajanaisten tarpeet tulisi ottaa erityistarkasteluun ja tarjota mm. vertaisryhmätoimintaa.

-       Eri väestöryhmien väliseen toimintaan kannustaminen on selkeä yhteistyön paikka.

-       Yhteistyön mahdollistaminen yhdistyksille myös avustusten kautta on tärkeää.

Palvelujohtaja Helva edistää kokouksessa tunnistettuja yhteistyömahdollisuuksia kaupungin maahanmuuttotyön kautta sekä huomioi ne erityisesti osana uutta maahanmuuttotyön toimintamallia.