Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta4422.10.20204

10631-2020 (11 03 02)

Vastaus jäsen Hannu Rautasen selvityspyyntöön

Tiivistelmä: -

Lsjhlk § 44

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 12.10.2020:

Jäsen Hannu Rautanen pyysi edellisessä Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan kokouksessa 24.09.2020 selvitystä siitä, mihin toimiin lautakunnan viranhaltijat ovat ryhtymässä ja/tai ryhtyneet sen osalta, että Salon alueella syntyviä sako- ja umpikaivolietteitä otetaan vastaan Salon Vesi Oy:n keskusjätevedenpuhdistamolla, vaikka se ei ole kunnan määräämä vastaanottopaikka sako- ja umpikaivolietteille.

Vastaus Hannu Rautasen selvityspyyntöön

Jätehuoltoviranomainen ei ole jätelain mukainen valvontaviranomainen, joten se ei voi itse ryhtyä jätelain mukaisiin valvontatoimenpiteisiin jätelain taikka jätehuoltomääräysten laiminlyöntien oikaisemiseksi. Laiminlyönnin havaitessaan jätehuoltoviranomainen tai sen alaisuudessa toimivat viranhaltijat voivat ainoastaan kehottaa laiminlyöjää korjaamaan toimintansa. Vain valvontaviranomaisella on oikeus puuttua laiminlyönteihin antamalla kieltoja tai määräyksiä toiminnan oikaisemiseksi.

Jätehuoltoviranomaisen tehtävänä on ylläpitää jätteenkuljetusrekisteriä, jonka tarkoituksena on jätelain perustelujen mukaisesti ”tehostaa kuljetusten seurantaa ja valvontaa sekä varmistaa nykyistä paremmin kiinteistöjen jätehuollon ja jätteenkuljetusten toteutuminen lain edellyttämällä tavalla ”. Rekisterin ylläpitäjänä jätehuoltoviranomaisella onkin useissa tapauksissa parhaat mahdollisuudet havaita jätehuoltojärjestelmän toiminnan puutteet ja laiminlyönnit, joten myös valvontatoimiin ryhtyminen edellyttää useissa tapauksissa, että jätehuoltoviranomainen ilmoittaa asiasta valvontaviranomaiselle. Valvontaviranomaisella on jätelain mukaisesti velvollisuus tehdä tietyistä jätelain rikkomuksista myös ilmoitus poliisille mahdollisen rikosasian selvittämiseksi.

Koska jätehuoltoviranomaisen alaisten viranhaltijoiden päivittäisessä työssä tulee jatkuvasti ilmi erilaisia puutteita ja laiminlyöntejä ja koska viranhaltijat ovat tiiviisti yhteydessä valvontaviranomaisten edustajiin, on käytännöksi muodostunut menettely, jossa viranhaltijat huomauttavat oman tapauskohtaisen harkintansa perusteella jätehuollon toimijoita laiminlyönneistä tai ilmoittavat niistä valvontaviranomaisille. Näin toimitaan jatkuvasti esim. puuttuvien kuljetusrekisteritietojen saamiseksi, ns. vapaamatkustajien liittämiseksi kunnan jätehuoltojärjestelmään ja kunnan vastuulle kuuluvien jätteiden toimittamiseksi kunnan määräämiin vastaanottopaikkoihin. Suurin osa laiminlyönneistä saadaankin oikaistua asiasta huomauttamalla.

Yksi keskeinen syy selvityspyynnössä esitettyyn lainvastaiseen tilanteeseen on se, että LSJH ei ole osoittanut Salossa syntyville kunnan vastuulle kuuluville sako- ja umpikaivolietteille vastaanottopaikkaa jätehuoltomääräysten mukaisesti. Se ei siis tällä hetkellä huolehdi jätelain ja kuntien sille siirtämien tehtävien mukaisesti Salossa syntyvien lietteiden vastaanoton ja käsittelyn järjestämisestä. Tämän seurauksena Salon alueen lietteiden käsittelystä ei myöskään peritä jätehuoltolautakunnan taksapäätöksen mukaisia jätemaksuja. LSJH:lta on saatu asiassa selvitys, joka on oheismateriaalina.

Toistaiseksi Salon lietehuollon järjestämistä koskevan ongelman on toivottu ratkeavan LSJH:n ja Salon Vesi Oy:n välisellä sopimuksella siten, että Salossa syntyvät lietteet voitaisiin määrätä toimitettavaksi Salon Vesi Oy:n puhdistamolle käsiteltäviksi. Sopimusasian lukuisat käsittelykerrat ja ratkaisun jatkuva lykkääntyminen on johtanut tilanteeseen, jossa Salossa syntyvien lietteiden jätehuollon lain- ja määräystenvastainen tilanne on kestänyt jo useita kuukausia. Asiasta on myös oltu yhteydessä valvontaviranomaisten edustajiin.

Mikäli Salon lietteiden jätehuoltoa ei saada jätehuoltolautakunnalle esitetyssä aikataulussa järjestettyä kuntoon lain edellyttämällä tavalla, voidaan valvontaviranomaisia vielä erikseen pyytää ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin lainvastaisen tilanteen oikaisemiseksi.

Oheismateriaali 1LSJH:n selvitys saostus- ja umpisäiliölietteiden vastaanottopaikoista

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä jäsen Hannu Rautasen selvityspyyntöön annetun vastauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.