Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta5305.12.20194

14244-2018 (11 03 02)

Sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa kuljetettujen jätteiden määrät vuonna 2018

Tiivistelmä:

Jätehuoltoviranomaisen on seurattava kunnan vastuulle kuuluvassa sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa kuljetettavien jätteiden määriä ja toimituspaikkoja. Kokouksessa esitellään yhteenveto kuljetustiedoista vuodelta 2018.

Lsjhlk § 53

Suunnittelija Pirjo Rinne, 29.11.2019

Kunnan jätehuoltoviranomaisen tehtävänä on seurata kiiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen toimintaa ja toteutumista lain edellyttämällä tavalla. Jätteenkuljettajien on annettava jätehuoltoviranomaiselle seurantaa ja kuljetusrekisteriin merkitsemistä varten tiedot kiinteistöistä, joilta jätettä on noudettu sekä jäteastioiden tyhjennyskerroista kiinteistöittäin ja jätelajeittain. Kuljettajien on lisäksi annettava viranomaiselle tiivistelmä kiinteistöiltä kerätyn jätteen kokonaismääristä ja toimituspaikoista jätelajeittain. Viranomainen voi seurata jätteiden päätymistä hyväksyttyihin vastaanottopaikkoihin mm. vertaamalla kuljettajien ilmoittamia kuljetettujen jätteiden kokonaismääriä vastaanottopaikoissa vastaanotetuiksi ilmoitettujen jätteiden kokonaismääriin.

Kuljetusten seurannan haasteena ovat kuljetustietojen saamisen viiveet ja puutteet. Jätehuoltoviranomainen joutuu edelleen säännöllisesti turvautumaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen valvonta-apuun tarvittavien tietojen saamiseksi eikä esimerkiksi vuoden 2018 kuljetustietoja ei ole edelleenkään saatu kaikilta kuljettajilta.

Merkittäviä puutteita esiintyy erityisesti Salon seudulta saaduissa kuljetustiedoissa. Salon Korvenmäen jäteasemalle vuonna 2018 kuljetuiksi ilmoitettujen polttokelpoisten jätteiden osuus asemalla vastaanotetuista polttokelpoisista jätteistä on noin 34 %. Vastaavasti asemalle kuljetetuiksi ilmoitettujen biojätteiden osuus vastaanotetuista biojätteistä on noin 24 %. Turun Topinojalle vastaanotettujen polttokelpoisten jätteiden ja biojätteiden määrät sen sijaan vastaavat hyvin kuljettajien ilmoittamia tietoja kuljetettujen jätteiden määristä.

Tuottajanvastuulle kuuluvien pakkausjätteiden osalta kiinteistöittäisessä kuljetuksessa kuljetettujen jätteiden määrien seurantaa vaikeuttaa se, että pakkausjätteet kuljetetaan pääosin suoraan tuottajien terminaaleihin yhdessä alueellisissa vastaanottopaikoissa kerättyjen jätteiden kanssa. Vastaanottoterminaalissa ei välttämättä pystytä erottelemaan, mitkä kuormat tulevat kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen tai sopimusperusteisen jätteenkuljetuksen alueilta tai LSJH:n Rinki-ekopisteitä täydentävistä alueellisista kierrätyspisteistä.

Kooste sopimusperusteisessa kuljetuksessa kuljetettujen jätteiden määristä ja toimituspaikoista vuodelta 2018 esitetään kokouksessa.

Valvontajohtaja Leena Salmelainen

PäätösLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.