Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta4621.11.20193

11836-2019 (02 05 00)

Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2020 alkaen

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle esitetään ehdotus jätetaksaksi 1.1.2020 alkaen Lounais-Suomen alueelle. Jätetaksa sisältää voimassa olevat kunnan jätemaksut ja niiden perusteet sekä euromääräiset jätemaksut. Taksan mukaisilla jätemaksuilla katetaan jätehuoltopalveluiden aiheuttamat kustannukset yhteistyökuntien alueella.

Lsjhlk § 46

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 15.11.2019:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy toteuttaa kunnilta saamiaan jätehuollon palvelutehtäviä pääosin varoilla, jotka kertyvät jätehuoltolautakunnan määräämillä jätemaksuilla. Jätemaksujen on vastattava tarjottua palvelutasoa ja mahdollisuuksien mukaan kannustettava jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseen sekä etusijajärjestyksen mukaiseen jätehuoltoon.

Jätehuollon palveluista laaditaan vuosittain taksan yhteyteen palvelutasokuvaus, jossa kerrotaan millaisia ja minkä tasoisia palveluita kuntalaisille ja kiinteistöille tarjotaan Lounais-Suomessa. Tavoitteena on taso, jossa palvelu on mahdollisimman hyvää, mutta kustannukset pysyvät kohtuullisina ja hyväksyttävinä.

Jätehuollon palvelutarjontaan ei ole tulossa merkittäviä muutoksia ensi vuonna. Palvelutasokuvaus vuodelle 2020 on esityslistan liitteenä 1.

Muutokset taksaan1.1.2020 alkaen

Muutokset jätemaksuihin johtuvat pääasiassa kuljetuskustannusten muutoksesta. Jätteiden vastaanotto- ja käsittelymaksut säilyvät pääosin ennallaan.

Koko Lounais-Suomen alueen kattavia sako- ja umpikaivolietteen vastaanotto- ja käsittelymaksuja ei esitetä taksaan vielä 1.1.2020 alkaen. Niiden osalta jatketaan valmistelua ja maksut tuodaan jätehuoltolautakunnan hyväksyttäväksi myöhemmin. Kemiönsaarta koskevat lietteen vastaanotto ja käsittelymaksut säilyvät ennallaan.

Toissijaisen jätehuoltovastuun maksuja on tarkennettu ja ne ovat nyt taksan liitteenä erilisissä maksutaulukoissa aiemmin käytössä olleen maksuhaarukan lisäksi.

Muut muutokset koskevat taksan liitteenä olevien maksutaulukoiden sekä määritelmien täydennystä mm. tiettyjen harvinaisempien jätteiden ja jäte-esineiden sekä vieraslajien hävittämisessä syntyvien jätteiden osalta.

Ehdotetut muutokset jätetaksaan 1.1.2020 alkaen ovat merkittynä punaisella värillä oheismateriaaliin 1. Saman sisältöinen päätösehdotus jätetaksaksi 1.1.2020 alkaen ilman muutosmerkintöjä on liitteenä 2.

Kuuleminen

Taksaan ja jätemaksuihin on varattu hallintolain 41 §:n mukainen vaikutusmahdollisuus 4. - 18.11.2019 ajan. Luonnosta on pidetty yleisesti nähtävänä ja nähtävillä olosta on ilmoitettu alueen lehdissä, kuntien ja kaupunkien ilmoitustauluilla ja nettisivuilla.

Yleisesti nähtävillä olleessa taksaluonnoksessa oli mukana sako- ja umpikaivolietteen vastaanotto ja käsittelymaksut koko alueelle. Nämä on otettu pois päätösehdotuksen mukaisesta taksasta (liite 2) ja Kemiönsaarelle on palautettu oma lietteenkäsittelyn maksutaulukko.

Vaikutusmahdollisuus on varattu 18.11. klo 15 saakka. Siihen mennessä saapuneet kannanotot esitetään jätehuoltolautakunnalle viimeistään kokouksessa.

Esityslistan laatimiseen mennessä on saapunut yksi kannanotto koskien palvelumaksua laskun jakamisesta ja perusmaksua (oheismateriaali 2). Palvelumaksu laskun jakamisesta koskee tilanteita, joissa kiinteistöön tai jäteastiaan kohdistunut jätemaksu halutaan jaettavaksi eri laskuille usealle vastaanottajalle. Kannanoton mukaan maksu (5,25 €/vuosi/osakas) tästä palvelusta on liian korkea. Se ei kannanoton mukaan kannusta kimppa-astioiden käyttöön. Kannanotossa ehdotetaan yhteisastiaa käyttäviä kohdeltavan jätemaksujen määräämisessä samoin kuin useamman asunnon taloyhtiöitä. Maksua ei kuitenkaan ole kannanoton johdosta muutettu taksaan. Jätehuoltokimpoilla on mahdollisuus hoitaa laskun jakaminen myös omatoimisesti. Palvelumaksua sovelletaan jäteastian tyhjennysmaksujen lisäksi aluekeräys- ja perusmaksuihin, joita jaetaan pyynnöstä usean kiinteistönhaltijan kesken eri laskuille. Laskun jakamisesta syntyvät kustannukset katetaan palvelumaksulla, sillä tämän lisäpalvelun ei ole tarkoitus nostaa muita jätemaksuja. Taksan mukaisia jätemaksuja on mahdollisuus kohtuullistaa hakemuksen tai maksumuistutuksen perusteella tapauskohtaisesti. Kannanotossa huomautetaan lisäksi vapaa-ajan asukkaiden maksavan kahta perusmaksua, jos vakituinenkin asunto sijaitsee samalla alueella.

Liite 1Palvelutasokuvaus vuodelle 2020

Liite 2Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2020 alkaen

Oheismateriaali 1Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2020 alkaen, muutokset punaisella

Oheismateriaali 2Kannanotto Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan luonnoksesta jätetaksaksi vuodelle 2020

Oheismateriaali 3Mielipide Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan luonnoksesta jätetaksaksi vuodelle 2020

Oheismateriaali 4Salon kaupunginhallituksen päätös 18.11.2019 § 449, lausunto Lounais-Suomen jätetaksasta 1.1.2020 lähtien

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen Jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 2 mukaisen jätetaksan. Taksa ja sen mukaiset jätemaksut tulevat voimaan 1.1.2020 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että taksasta poistettiin sähköpolkupyörien ja sähköpotkulautojen litiumakuista perittävä maksu.

Päätös asiassa tehtiin tältä osin Kallion Ratilaisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Liite 3Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2020 alkaen, muutettu 21.11.2019 (Lsjhlk § 46)

Päätöksenteko

Ennen päätöksentekoa äänestettiin päätösehdotuksen lisäysehdotuksesta.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-7 puheenjohtajan äänen ratkaistessa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen, lisättynä Kallion ehdotuksen mukaisella muutoksella, puolesta äänestivät Jormakka, Kallio, Kälviäinen, Ratilainen, Rautanen, Salminen ja Salovius-Laurén.

Havian lisäysehdotuksen puolesta äänestivät hänen lisäkseen Kivelä, Seikola, Suominen, Tammi, Tuovinen ja Vähä-Rahka.

Ylhäinen oli poissa kokouksesta.

Havian ehdotus oli seuraava:

Nyt hyväksyttävän taksan lisäksi lautakunta pyytää umpi- sakokaivolietteiden taksan valmistelun osalta kiireellisesti lausuntoa Salon kaupunginhallitukselta sen valmiudesta hyväksyä kiistanalainen sopimus (LSJH Oy - Liikelaitos Salon Vesi) lietteiden vastaanotosta ja käsittelystä, mikäli lautakunta päättäisi määräajaksi voimassa olevan taksan näiden jätejakeiden osalta ns. Puhdistamokohtaiseen hinnoitteluperusteeseen pohjautuen. Lautakunta ottaa Salon kaupunginhallituksen lausunnon huomioon taksan valmistelussa näiden jätejakeiden osalta.

Ensisijaisena perusteluna esitykselle on löytää sellainen kompromissi osapuolten kesken, jolla estettäisiin sellaisen tilanteen syntyminen, jossa Salossa syntyvien viemäriverkoston ulkopuolisten kiinteistöjen sako- ja umpikaivolietteitä kuljetettaisiin maantiekuljetuksin esim. Turkuun.

 

Jakelu

tpvAuran kunta
tpvKaarinan kaupunki
tpvKemiönsaaren kunta
tpvLiedon kunta
tpvLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvMarttilan kunta
tpvMaskun kunta
tpvMynämäen kunta
tpvNaantalin kaupunki
tpvNousiaisten kunta
tpvPaimion kaupunki
tpvParaisten kaupunki
tpvPöytyän kunta
tpvRaision kaupunki
tpvRuskon kunta
tpvSalon kaupunki
tpvSauvon kunta
tpvKaupunginhallitus
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Lsjhlk § 46
Liite 1:Palvelutasokuvaus vuodelle 2020
Liite 2:Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2020 alkaen
Liite 3:Jätetaksa Lounais-Suomessa 1.1.2020 alkaen, muutettu 21.11.2019 (Lsjhlk § 46)