Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta4721.11.20194

12367-2019 (11 01 06)

Vaatimus jätteenkeräyspisteestä Taivassalon Hakkenpäähän

Tiivistelmä: -

Lsjhlk § 47

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 11.11.2019:

Jätehuoltolautakunnalle on toimitettu vaatimus jätteiden alueellisen vastaanottopaikan sijoittamisesta Taivassalossa sijaitsevaan Hakkenpään venesatamaan. Toissijaisesti on esitetty vaatimus kiinteistön jätemaksujen poistamiseksi. Vaatimus on oheismateriaalina.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on kunnan jätehuoltoviranomainen, jonka tehtäviin ei kuulu jätehuollon käytännön järjestämiseen liittyvät tehtävät kuten esimerkiksi jätteiden vastaanoton ja keräyksen järjestäminen ja keräysjärjestelmien ylläpito. Kuntien vastuulle jätelain mukaan kuuluvien jätehuollon palvelutehtävien hoitamisesta vastaa kuntien omistama jäteyhtiö Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, jolle vaatimus on toimitettu tiedoksi. Taivassalon kunta ei kuulu Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimialueeseen eikä se ole velvollinen järjestämään jätehuoltoa Taivassalon kunnan alueelle.

Vaatimuksen esittäjä on kesällä 2019 tehnyt jätehuoltoviranomaiselle muistutuksen vapaa-ajanasuntonsa jätemaksusta. Jätehuoltoasiamies on toimivaltansa (Lounais-Suomen Jätehuoltolautakunnan päätös 18.1.2018, §4) perusteella tehnyt muistutuksesta päätöksen 10.06.2019 § 110, johon on voinut hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta päätöksen liitteenä olevan valitusosoituksen mukaisesti. Valitusaika on kulunut umpeen. Vaatimus jätemaksun muuttamisesta on näin ollen jo käsitelty eikä lautakunnalle nyt toimitetussa vaatimuksessa ei ole esitetty mitään sellaista uutta, jonka perusteella tehtyä päätöstä olisi syytä arvioida toisin. Päätösehdotuksen mukaan lautakunnalle esitetty vaatimus jätetään tutkimatta, koska vaatimus jätteiden aluekeräyspisteen järjestämisestä ei kuulu lautakunnan toimivaltaan ja koska toissijainen vaatimus jätemaksun muuttamisesta on jo ratkaistu jätehuoltoasiamiehen valituskelpoisella päätöksellä.

Verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetun lain (706/2007) 9 §:n mukaisesti se, joka katsoo, että julkinen saatava on määrätty tai maksuunpantu virheellisesti, voi tehdä maksusta Turun hallinto-oikeudelle myös perustevalituksen. Perustevalitus mahdollistaa muutoksenhaun siihen saakka, kunnes julkinen saatava on vanhentunut. Hallinto-oikeus voi periä perustevalituksen tekijältä tuomioistuinlain (1455/2015) 2 §:n mukaisen käsittelymaksun. Käsittelymaksun suuruus vahvistetaan oikeusministeriön antamalla asetuksella. Oikeudenkäyntimaksua ei peritä, jos hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi.

Oheismateriaali 1Vaatimus aluekeräyspisteestä

Valvontajohtaja Leena Salmelainen

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää, että vaatimus jätetään tutkimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
aoVahtera Juha