Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta3824.10.20193

11836-2019 (02 05 00)

Muutokset Lounais-Suomen jätetaksaan 1.1.2020 alkaen

Tiivistelmä:

Kunnan on perittävä järjestämästään jätehuollosta maksuja, joilla katetaan tehtävien hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Jätemaksujen perusteista määrätään jätelaissa ja kunnan jätetaksassa, jonka jätehuoltolautakunta hyväksyy. Jätehuoltolautakunnalle esitellään kokouksessa taksan päivitystarvetta vuodelle 2020.

Lsjhlk § 38

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 9.10.2019:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n edustajat esittelevät kokouksessa jätehuoltolautakunnalle valmisteilla olevien taksamuutosten taustaa.

Taksan päivitystarpeeseen vaikuttaa pääasiassa muutokset kunnan jätehuoltovastuussa. Jätelaki muuttui 1.1.2019 alkaen siten, että jätelain 32 §:n mukainen kunnan jätehuoltovastuu rajattiin koskemaan vain asumisessa syntyvää jätettä ja kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvää yhdyskuntajätettä. Kunnan vastuulla säilyvät myös ne liikehuoneistoissa syntyvät jätteet, jotka kerätään yhdessä muiden kiinteistöllä syntyvien kunnan järjestämisvastuulle kuuluvien jätteiden kanssa sekä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen liittyvien putkikeräysjärjestelmien ja muiden vastaavien järjestelmien avulla kerätyt jätteet.

Kuntavastuun ulkopuolelle jäivät yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden ja yksityisen koulutustoiminnan yhdyskuntajäte sekä muiden julkisten toimijoiden kuin kuntien, kuten valtion ja seurakuntien hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvä yhdyskuntajäte. Näiden jätteiden jätehuollon järjestämisestä vastaa jatkossa jätteen haltija itse jätelain 28 §:n mukaisesti.

Kunnalla säilyi jätelain muutoksessa edelleen velvollisuus kapasiteettinsa puitteissa järjestää jätehuolto toissijaisesti myös muille kuin jätelain 32 §:ssä määritellyille toiminnoille, mikäli yksityisessä palveluntarjonnassa ilmenee puutteita (TSV).

Jätelain muutoksen myötä jätetaksassa on nyt syytä huomioida kunnan toissijaisen vastuunalainen jätehuolto tarkemmin. Lakisääteisen vastuun kaventuessa TSV palvelutarve mahdollisesti laajenee. On tärkeää, että TSV palveluiden kustannukset tulevat katetuksi täysin TSV palveluista perityillä jätemaksuilla, eikä asukkailta kerättyjä jätemaksuja käytetä näihin.

Muut valmisteilla olevat muutokset koskevat taksan liitteenä olevien maksutaulukoiden sekä määritelmien täydennystä mm. tiettyjen harvinaisempien jätteiden ja jäte-esineiden sekä vieraslajien hävittämisessä syntyvien jätteiden osalta.

Taksa-asian vireilläolosta ja vaikuttamismahdollisuuksien varaamisesta on ilmoitetaan erikseen ennen päätöksentekoa.

Valvontajohtaja Leena Salmelainen

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä taksan valmistelun vaiheen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n palvelupäällikkö Jaana Turpeinen ja käyttöpäällikkö Jyri Metsänranta esittelivät asiaa kokouksessa.