Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta2206.06.20193

6887-2019 (11 03 02)

Jätteenkuljetukseen liittymättömät kiinteistöt kunnan järjestämän kuljetuksen alueilla

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan on seurattava kiinteistöjen liittymistä kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Tiedot liittymisvelvollisuuksien laiminlyönneistä ilmoitetaan jätelain mukaisille valvontaviranomaisille, joilla on mahdollisuudet puuttua niihin jätelain mukaisin valvontakeinoin.

Lsjhlk § 22

Jätelain (646/2011) 41 §:n mukaisesti kiinteistön haltijan on luovutettava 32 §:n mukaisesti kunnan vastuulle kuuluva jäte alueella järjestettyyn kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Jätehuoltomääräysten 13 §:n mukaisesti kaikilla kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen piiriin kuuluvilla kiinteistöillä tulee olla käytettävissään polttokelpoiselle jätteelle tarkoitettu jäteastia, joka tyhjennetään vähintään jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Kunnan jätehuoltoviranomaisen on seurattava kiinteistöjen liittymistä kunnan järjestämään jätehuoltoon sekä kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen järjestämistä. Jos seurannassa ilmenee tarve puuttua havaittuun laiminlyöntiin, asiassa tarvittavat valvontatoimet, kuten hallintopakon käyttö kuuluvat valvontaviranomaisen tehtäväksi.

Jätelain 24 §:n mukaisia yleisiä valvontaviranomaisia ovat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Valvontaviranomaiset valvovat lain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamista. Valvonta kuuluu yleensä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, kun valvonnan kohteena oleva toiminta tapahtuu pääosin tai kokonaan kyseisen ympäristönsuojeluviranomaisen toimialueella (esimerkiksi yhden kunnan alueella).

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on toimittanut jätehuoltolautakunnalle tiedot kunnan järjestämän kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen alueella sijaitsevista kiinteistöistä, jotka eivät ole liittyneet kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen alueella. Tiedot koskevat vain kiinteiden jätteiden kuljetuksia, Kiinteistöjen määrät kunnittain on koottu alla olevaan taulukkoon.

Taulukko 1. Kuntakohtainen kooste kiinteistöistä, jotka eivät ole liittyneet kunnan järjestämän kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen (8.5.2019 tilanne).

Kemiönsaari 27
Masku 2
Mynämäki 29
Naantali 1
Nousiainen 21
Paraisten saaristo (Nauvo, Korppoo, Houtskari) 60
Raisio 6
Ruskon Vahdon kunnanosa10

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää toimittaa tiedot kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen liittymättömistä kiinteistöistä kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille valvontaa varten.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä jätehuoltoasiamies Satu Ojala.

Jakelu

tpvOjala Satu