Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta6422.11.20183

12602-2018 (02 05 00)

Jätetaksan 2019 taustan esittely

Tiivistelmä:

Kunnan on perittävä järjestämästään jätehuollosta maksuja, joilla katetaan tehtävien hoitamisesta aiheutuvat kustannukset. Jätemaksujen perusteista määrätään jätelaissa ja kunnan jätetaksassa, jonka jätehuoltolautakunta hyväksyy. Jätehuoltolautakunnalle esitellään kokouksessa valmisteilla olevan taksan 2019 taustoja ja perusteita.

Lsjhlk § 64

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 14.11.2018:

Taksan valmistelun lähtökohta on voimassa oleva jätetaksa ja luonnos jätetaksaksi 1.1.2019 alkaen onkin pääosin voimassa olevan taksan mukainen. Muutokset, jotka taksan perusteisiin on tehty, ilmenevät taksan suomenkielisestä luonnoksesta punaisella värillä.

Euromääräisiin maksuihin on tarkistettu kuljetusindeksin muutos, mikä nostaa kuljetusmaksuja vajaat 3 %. Kuljetusmaksun indeksikorotus heijastuu kuntalaisilta laskutettaviin tyhjennysmaksuihin astiakoon ja tyypin mukaan. Tyhjennysmaksut sisältävät kuljetusmaksun lisäksi jätteen käsittelymaksun astiaan kerättävän jätejakeen mukaan. Käsittelymaksut eivät muutu.

Lisäksi maksuihin on vaikuttanut kunnan kuljetusurakoiden uusimmat kilpailutukset Vahdolla ja Kemiönsaaren lietteiden kuljetuksessa, joissa maksut laskevat kuljetusindeksin noususta huolimatta 1,5 % - 3 %.

Taksaluonnos on yleisesti nähtävillä 5.11. - 19.11., jolloin kuntalaisten ja muiden tahojen on mahdollisuus jättää siitä mielipiteensä. Nähtävillä olosta on kuulutettu myös alueen lehdissä. Saapuneet kannanotot ovat kokouksessa lautakunnan käytettävissä.

Valmisteluaikataulun tavoitteena on saada uusi jätetaksa hyväksytyksi siten, että Lounais-Suomen Jätehuolto Oy voi päätöksen pohjalta vahvistaa joulukuussa talousarvionsa vuodelle 2019 ja että taksa olisi voimassa vuoden 2019 alusta lähtien.

LSJH:n edustajat saapuvat kokoukseen esittelemään lautakunnalle vuoden 2019 jätetaksaehdotuksen taustoja ja perusteita.

Ehdotus jätetaksaksi 1.1.2019 alkaen viimeistellään lautakunnan hyväksyttäväksi 4.12.2018 kokoukseen.

Sako- ja umpikaivolietteiden vastaanotto- ja käsittelymaksut

Jätetaksasta on toistaiseksi puuttunut kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvien sako- ja umpikaivolietteiden vastaanotto- ja käsittelymaksut. Myös nämä on jätelain mukaan sisällytettävä kunnan jätetaksaan.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy tulee vastaisuudessa laskuttamaan lietteitä koskevat taksanmukaiset vastaanotto- ja käsittelymaksut samalla tavalla kuin muidenkin kuntavastuulle kuuluvien jätelajien käsittelymaksut. Sopimusperusteisen kuljetuksen alueilla vastaanotto- ja käsittelymaksut laskutetaan kuljetusyrittäjiltä ja kunnan järjestämässä kuljetuksessa kotitalouksilta. Vastaanottopaikat laskuttavat kulunsa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä.

Lietteitä koskevat vastaanotto- ja käsittelymaksut on valmisteltu taksaluonnokseen jätehuoltolautakunnan 12.4.2018 tekemän linjauksen mukaisesti siten, että lietteen vastaanoton ja käsittelyn maksut ovat koko alueella samat. Sakokaivojen ja umpitankkien lietteen erilaatuisuus on suunniteltu huomioitavan maksuissa. Maksu sakokaivolietekuutiolle on luonnoksen mukaan 16,32 € ja umpisäiliön lietekuutiolle 11,93 € (alv. 0 €). Maksut tulisivat käyttöön 1.4.2019.

Vastaanottopaikat ovat jätehuoltomääräysten mukaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n osoittamat. Vastaanottopaikkoina käytännössä toimivat alueen jätevedenpuhdistamot.

Salon kaupunginhallitus on tyytymätön jätehuoltolautakunnan päätökseen 12.4.2018 koskien taksan valmistelun periaatetta, sillä ns. tasataksa tietäisi kiinteistönhaltijoiden maksamien lietetyhjennysmaksujen huomattavaa nousua Salon alueella. Salossa vuonna 2018 voimassa oleva vastaanotto- ja käsittelymaksu sakokaivolietekuutiolle on 8,82 € ja umpikaivolietekuutiolle 4,24 €. Salon kaupunginhallitus on jättänyt jätehuoltolautakunnalle 7.5.2018 kannanoton, jossa se edellyttää vastaanottopaikkakohtaisten maksujen säilyttämistä kunnallisessa jätetaksassa.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Salon Veden jätevedenpuhdistamo eivät ole päässeet toistaiseksi sopimukseen lietteen vastaanotosta avoimen taksakysymyksen vuoksi. Tämän johdosta valmistelussa selvitetään myös vaihtoehto, jossa käytössä olisi vastaanottopaikkakohtaiset lietteen vastaanotto- ja käsittelymaksut. Mikäli Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Salon Vesi eivät tee sopimusta lietteen vastaanotosta, Salon Veden jätevedenpuhdistamo ei enää jatkossa voisi olla jätehuoltomääräysten mukainen vastaanottopaikka kunnan jätehuoltovastuulla olevalle sako- ja umpikaivolietteelle.

Oheismateriaali 1Luonnos Lounais-Suomen jätetaksaksi 1.1.2019 alkaen

Oheismateriaali 2Salon kaupunginhallitus 7.5.2018, Lietteen käsittelymaksuja koskeva kannanotto

Oheismateriaali 3Liedon kunnan kannanotto

Oheismateriaali 4Pekka Leskisen kannanotto

Valvontajohtaja Leena Salmelainen

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä taksan perusteet tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti Havian ehdotuksesta, Tammen kannattamana yksimielisesti, että jätetaksan valmistelua sako- ja umpikaivolietteen osalta jatketaan siten, että Salossa taksa pohjautuu liikelaitos Salon Veden ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n välillä neuvoteltavaan puhdistamokohtaiseen kustannukseen.

Cati Huhta ja Jaana Turpeinen Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä esittelivät asiaa kokouksen alussa.