Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1418.01.20181

8796-2017 (032, 231)

Turun hallinto-oikeuden lausuntopyyntö jätemaksupäätöstä koskevaan valitukseen

Tiivistelmä: -

Lsjhlk § 14

Seudullinen jätehuolto, jätehuoltoasiamies Satu Ojala 16.1.2018:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päätti 30.11.2017 (§ 72) jättää käsittelemättä hakemuksen, joka koski kiinteistön vapauttamista jätehuollon järjestämisestä.  

Hakija jätti päätöksestä valituksen Turun hallinto-oikeuteen, joka pyytää valituksesta lausuntoa 6.2.2018 mennessä.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Kiinteistönhaltija on hakenut 1.8.2017 päivätyllä kirjeellä vapautusta velvollisuudesta liittyä jätteenkuljetukseen, sillä kiinteistöllä ei hakijan mukaan tarvetta sille hyötyjätteiden lajittelun, paperien polton ja biojätteen kompostoinnin ansiosta.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on päättänyt kokouksessaan 30.11.2017 jättää hakemuksen tutkimatta, sillä viranomainen ei voi myöntää vapautusta lainsäädännössä (JL 40 §) määrätystä velvollisuudesta järjestää kiinteistölle vastaanottopaikka jätteiden keräystä varten. Jätteen haltija on velvollinen luovuttamaan kunnan vastuulle kuuluvan jätteen (JL 32 §) kiinteistöittäiseen jätteenkeräykseen tai alueelliseen vastaanottopaikkaan (JL 41 §).

Kyseinen kiinteistö sijaitsee Paraisten kaupungin alueella saaressa, eli alueella, jolle on lähtökohtaisesti järjestetty jätehuolto aluekeräyksen avulla. Aluekeräyksen piiriin kuuluvien kiinteistöjen haltijoilta laskutetaan jätetaksan mukainen vuosimaksu, joka perustuu aluekeräyksen ylläpitoon, ei kiinteistö- tai talouskohtaiseen käytön määrään. Hakija on kuitenkin järjestänyt kiinteistön käyttöön jäteauton reitille jäteastian, jonka avulla kiinteistö on liitetty jätteenkuljetukseen jätelaissa ja jätehuoltomääräyksissä tarkoitetulla tavalla. Hakijalta ei ole näin ollen laskutettu aluekeräysmaksua. Jos jäteastian ylläpito ei ole tarkoituksenmukaista, voi hakija luopua siitä, jolloin kiinteistö katsotaan kuuluvaksi jälleen aluekeräyksen piiriin.

Aluekeräyksen vuosimaksu laskutetaan kulloinkin voimassa olevan jätetaksan mukaan. Maksuvelvollisen on mahdollista hakea jätemaksuun muutosta Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalta jätelain 81 § ja 82 § mukaisesti.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden lausuntopyyntö jätemaksupäätöstä koskevaan valitukseen

Va. valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus