Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta518.01.20185

474-2018 (00 01 01)

Jätehuoltoasiamiehille delegoitujen päätösten linja

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta siirtää päätösvaltaansa jätehuoltoasiamiehille (muutos 18.1.2018). Delegoitava päätösvalta koskee rutiininomaisia ja toistuvia tehtäviä, joita ovat mm. jätemaksujen määrääminen joko taksanmukaisesti tai siitä poiketen sekä jätemaksuista jätettyjen muistutusten käsittely. Tasapuolisuuden ja kohtuullisuuden takaamiseksi jätehuoltolautakunta voi määritellä linjan, jota jätehuoltoasiamiehet noudattavat päätöksiä tehdessään.

Lsjhlk § 5

Seudullinen jätehuolto, vs. jätehuoltoasiamies Pirjo Rinne 10.1.2018:

Jätemaksut määrätään jätehuoltolautakunnan hyväksymän jätetaksan mukaisesti. Maksuvelvollisella on oikeus jättää maksusta muistutus 14 vuorokauden sisällä jätemaksulaskun vastaanottamisesta. Muutosta voi hakea myös ennen laskutusta.

Jätelain 81 §:n mukaan jätemaksu voidaan maksuvelvollisen hakemuksesta tai viranomaisen aloitteesta määrätä jätetaksasta poiketen tai jättää perimättä, jos jätetaksan mukaista jätemaksua on pidettävä kohtuuttoman suurena tai pienenä. Kohtuullisuutta arvioitaessa perusteena voidaan käyttää jätteen määrää, palvelutasoa tai jätteen omatoimista hyödyntämistä, joka voi olla käytännössä vain biojätteen tai jätevesilietteen kompostointia. Jätteen omatoiminen hävittäminen esimerkiksi polttamalla on jätehuoltomääräyksissä kielletty.

Maksumuistutukset koskevat tavanomaisesti vuosimaksuja, jotka perustuvat jätehuoltopalveluiden ylläpidon kustannuksiin. Esimerkiksi saaristossa aluekeräyspisteiden vuosimaksu ei lähtökohtaisesti perustu asuntokohtaiseen käytön määrään, sillä käyttöä olisi mahdoton valvoa tai todentaa luotettavasti ja oikeudenmukaisesti. Jos jätemaksu määrätään jätetaksasta poiketen, maksuperusteiden on oltava tasapuolisia ja kohtuullisia.

Jätehuoltoasiamiehet ovat valmistelleet jätehuoltolautakunnalle tarkistettavaksi ja hyväksyttäväksi linjauksen, jota noudattaisivat maksupäätöksiä tehdessään. Linjauksen valmistelu perustui hakemuskäsittelystä tähän asti saatuihin kokemuksiin ja hallinto-oikeuden ratkaisuihin.

Delegoinnin piiriin kuuluvat viranhaltijapäätökset tuodaan jätehuoltolautakunnan tietoon kokouksissa.

Liite 1Ohje jätemaksuja koskevien hakemusten käsittelyyn

Va. valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä esitetyn linjauksen jätemaksuja koskevien päätösten käsittelyssä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

noudOjala Satu
noudRinne Pirjo
noudSuhonen Veli-Matti


Liitteet:

Lsjhlk § 5
Liite 1:Ohje jätemaksuja koskevien hakemusten käsittelyyn