Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1717.03.20165

10437-2012 (231, 021)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös Turun kaupunkiseudun jätteenkuljetuksia koskevassa asiassa

Tiivistelmä:

Korkein hallinto-oikeus on tehnyt päätöksensä Turun kaupunkiseudun jätteenkuljetusjärjestelmä-asiassa. Päätöksessään KHO on hylännyt Turun hallinto-oikeuden päätöksestä tehdyt valitukset. KHO:n mukaan jätehuoltolautakunnan päätökset jatkaa kiinteistönhaltijan järjestämää jätteenkuljetusta eivät ole perustuneet hallintolain riittäviin selvityksiin. Ehdotuksen mukaan lautakunta merkitsee KHO:n päätöksen tiedokseen.

Lsjhlk § 17

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 10.3.2016:

Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta on 29.5.2013 (§ 31) päättänyt että sen toimialueen sako- ja umpikaivolietteiden kuljetus järjestetään ns. kiinteistön haltijan järjestämässä kuljetuksessa. Lisäksi päätettiin, että muiden kunnan vastuulle kuuluvien yhdyskuntajätteiden kuljetus järjestetään kiinteistön haltijan järjestämänä Auran, Kaarinan, Liedon, Marttilan, Paraisten pääsaarten, Pöytyän lukuun ottamatta entisen Yläneen kunnan aluetta, Ruskon kunnanosan, Tarvasjoen sekä Turun alueilla.

Lautakunnan päätöksestä valitettiin Turun hallinto-oikeuteen, joka kumosi lautakunnan päätöksen siltä osin kuin siinä oli päätetty kuljetusten järjestämisestä kiinteistön haltijan järjestämänä. Turun hallinto-oikeuden päätöksestä valitettiin edelleen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Asian käsittely Korkeimmassa hallinto-oikeudessa

Korkein hallinto-oikeus on tutkinut asian ja hylännyt Turun hallinto-oikeuden päätöksestä tehdyt valitukset. Perusteluissaan hallinto-oikeus on esittänyt mm. seuraavaa:

Päätös jätteenkuljetuksen järjestämisestä kiinteistön haltijan järjestämänä jätteenkuljetuksena voidaan tehdä vain silloin, kun jätelaissa sille säädetyt edellytykset täyttyvät. Näiden edellytysten ja samalla kunnan päätöksen lainmukaisuuden arvioimiseksi on voitava varmistua siitä, että päätöstä tehdessä on ollut olemassa asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset. Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan päätöksen ja sen liitteenä olleen aineiston perusteella ei ole mahdollista arvioida, täyttyvätkö kiinteistön haltijan järjestämälle jätteenkuljetuksen käyttöönotolle uudessa jätelaissa asetetut edellytykset. Näin ollen jätehuoltolautakunnan päätös ei ole perustunut kohtien riittäviin selvityksiin.

Jätehuoltolautakunnan päätöksenteon perusteena olleeseen arviointiin ei sisälly tarkastelun kohteena olleista alueista yksityiskohtaista selvitystä, jossa olisi kiinnitetty huomiota kysymyksessä oleviin jätelajeihin liittyviin erityispiirteisiin tai niihin edellä lueteltuihin alueiden ominaisuuksiin, joilla on merkitystä jätteenkuljetuksen toimivuuden kannalta.

Jätehuoltolautakuntaa koskevan sopimuksen määräyksillä ei voida syrjäyttää hallintolain mukaista selvitysvelvollisuutta ja niitä jätelain säännöksiä, joiden perusteella päätöksen lainmukaisuutta on arvioitava. Pelkästään kuntien lausunnoissaan esittämiä kantoja ei voida pitää riittävänä selvityksenä siitä, että kunnan alueella täyttyisivät laissa asetetut edellytykset kiinteistön haltijan järjestämälle jätteenkuljetukselle.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 18.2.2016

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää merkitä Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.