Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta1617.03.20164

2780-2016 (746, 231)

Asumisessa syntyneiden jätevesilietteiden kuljetus Långön ja Apelholmin saarilta

Tiivistelmä:

Långön ja Apelholmin saaret sijaitsevat Taalintehtaan eteläpuolella Kemiönsaaren kunnassa. Saarille johtava silta on todettu olevan liian heikkorakenteinen lietteenkuljetuskalustolle. Jätehuoltolautakunnalla on mahdollisuus jättää alue järjestetyn lietteenkuljetuksen ulkopuolelle. Tällöin alueen n. 20 asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöä järjestäisivät jätevesilietteelleen kuljetuksen itsenäisesti, kuten toimitaan niillä saarilla, joihin ei ole tieyhteyttä

Lsjhlk § 16

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 10.3.2016:

Asumisessa syntyneiden lietteiden kuljetus Kemiönsaarella on järjestetty 1.1.2013 lähtien kunnan järjestämänä (Kemiönsaaren tekninen lautakunta 21.2.2012 § 48). Järjestetyn lietteidenkuljetuksen piiriin kuuluu yli 2000 kotitaloutta ja vapaa-ajan asuntoa Kemiönsaaren pääsarella, Rosala-Hiittisissä ja Högsåran saarella. Alue on jaettu eteläiseen ja pohjoiseen urakka-alueeseen. Urakoiden jako myötäilee entisten Dragsfjärdin ja Västanfjärdin kuntien pohjoisia rajoja entisen Kemiön kuntaa vasten. Kilpailutus tapahtui syksyllä 2012 ja urakoitsijoiksi valikoitui kaksi paikallista yrittäjää. Urakat alkoivat vuoden 2013 alusta jatkuen vuoden 2016 loppuun, jonka jälkeen on vielä mahdollisuus kahteen optiovuoteen. Sako- ja umpikaivoliete kuljetetaan Kemiönsaaressa kunnan jätevedenpuhdistamolle.

Saaret, joille ei ole tieyhteyttä, eivät kuuluu kunnan järjestämän lietteenkuljetuksen piiriin. Näillä saarilla sijaitsevien kiinteistöjenhaltijat ovat velvollisia järjestämään itse jätevesien saostussäiliöiden ja umpitankkien tyhjennykset. Rajausta on perusteltu sillä, että laivan kyydillä matkaava lieteauto tai proomutyhjennykset saarilla sijaitseville kiinteistöille olisivat nostaneet enemmistön kuntalaisista tyhjennysmaksuja kohtuuttomasti. 

Lietteenkuljetukset ovat sujuneet hyvin. Vastaanotetun lietteen määrä jätevedenpuhdistamolla on noussut yli kaksinkertaiseksi keskitetyn kuljetuksen alkamisen jälkeen. Vuoden 2015 aikana suoritettiin 2681 lietetyhjennystä. Jätehuoltoviranomaiselle jätettiin vuoden 2015 aikana yhteensä 27 maksumuistutusta tai kiinteistön lietehuoltoa koskevaa hakemusta tai ilmoitusta. Näistä seitsemän koskivat Långön ja Apelholmin saarten alueella olevia kiinteistöjä ja näiden lietteenkuljetusmaksuja. Kaikki jätehuoltoviranomaiselle saapuneet lietehuoltoa koskevat muistutukset ja hakemukset vuonna 2015 olivat Kemiönsaaren kunnasta.

Långö-Apelholm

Eteläisessä osassa Kemiönsaaren kuntaa Taalintehtaan edustalla sijaitsee asuttuja saaria, joille on yksityistieyhteys siltojen kautta. Tieyhteyden viimeisinä ovat Långön ja Apelholmin saaret, joilla on yhteensä noin 20 kunnan lietteenkuljetuksen piiriin kuuluvaa kiinteistöä.

Långötä edeltävälle asumattomalle Högholmenin saarelle johtavalla puusillalla on paikalle pystytetyn liikennemerkin mukaan 15 t painorajoitus. Merkintä painorajoituksesta sillan pielessä oli Rouskis Oy:n (nyk. Lounais-Suomen jätehuolto Oy) tiedossa, kun se laati lietekuljetusten kilpailutusta. Samoin Rouskis Oy:n tiedossa oli, että sillan yli ajettiin painavia huoltoajoja, kuten lietekuljetuksia tavanomaisella kalustolla. Kunnan järjestämän lietekuljetusten jo käynnistyttyä Rouskis Oy sai yhteydenottoja saaren asukkailta. Ilmeni, etteivät lietekuljetukset sillan yli ole sallittuja normaalilla kalustolla. Långön ja Apelholmin asukkaat ovat joutuneet maksamaan jätetaksan mukaisia lisämaksuja kevyemmän kaluston paikalle järjestämisestä.

Långö-Apelholm Seura ry on hakenut jätehuoltolautakunnalta 3.11.2014 saapuneella kirjeellä saarille vapautusta ensisijaisesti erityiskaluston aiheuttamista lisämaksuista ja toissijaisesti vapautusta kunnan järjestämästä lietteenkuljetuksesta. Asianosaisten kesken on pidetty suunnittelukokous, jonka jälkeen Långö-Apelholm -tietohoitokunnan toimitsija tarkisti sillan kestävyyden sillan rakennusasiakirjoista. Toimitsijan mukaan kantokyky on maksimissaan 15 t. tai jopa hieman alempi. Rouskis Oy selvitti eri tyhjennysvaihtoehtoja. Kirje ja asian selvittelyssä syntynyt muu materiaali on kokouksessa saatavilla ja esitellään tarvittaessa.

Käytössä oleva kevyin tyhjennysauto ei ole riittävän kevyt sillan 15 t rajoitukselle. Asian selvittämisessä on ilmennyt, ettei soveltuvaa muuta kevyttä kuljetuskalustoa ole tarjolla kohtuullisin kustannuksin. Tähän asti tehdyissä selvityksissä on vaihtoehdoksi jäänyt saarten irrottaminen kunnan järjestämästä lietteenkuljetuksesta. Tällöin alue olisi lietteenkuljetusten osalta ulkosaariston asemassa ja kiinteistönhaltijat olisivat velvollisia järjestämään itse saostussäiliöiden ja umpitankkien tyhjennykset ja lietteenkuljetuksen. 

Kemiönsaaren jätevedenpuhdistamo sijaitsee myös Taalintehtaan edustalla, Tyskaholmenin saarella. Linnuntietä etäisyys Tyskaholmenilta Långölle on alle kilometri, Apelholmille hieman enemmän. Alueen viemäröinti tulevaisuudessa lienee mahdollista.

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää pyytää Kemiönsaaren kunnalta lausuntoa Långön ja Apelholmin saarten irrottamisesta kunnan järjestämästä lietteenkuljetuksesta Högholmenille johtavan sillan painorajoituksen vuoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että lausuntoa pyydetään myös kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa muuttamasta ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

laupKemiönsaaren kunta
laupKemiönsaaren kunta/ ympäristönsuojeluviranomainen