Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8422.10.20198

10634-2019 (02 08 00)

Lausteen koulun tilatarveselvitys

Tiivistelmä: -

Liiklk § 84

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Tilapalvelukeskuksen valmistelema Lausteen koulun tilatarveselvitys on valmistunut ja tilapalvelukeskus pyytää lausuntoa muiden ohella liikuntalautakunnalta. Lausuntopyynnön mukaan lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun tarveselvityksen ja mitä tarveselvityksen mukaista vaihtoehtoa toimielin esittää toteutettavaksi. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen tilapalvelukeskus saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

Turun kaupungin asukasmäärä kasvaa ja uusia asuinalueita rakennetaan. Koulurakennuksissa sijaitsevien liikuntasalien ilta- ja viikonloppukäytön hallinnointia ja tilavaraustoimintaa hoitaa Turun kaupungin liikuntapalvelut. Koululaisten ja päiväkotilasten toimipisteitä toteutetaan yhä enenevissä määrin suurempina yksiköinä. Erityisesti kouluverkoston supistuessa supistuu myös liikuntasaliverkosto. Liikuntasalit ovat erittäin käytettyjä tiloja ja niillä on paljon kysyntää. Ne myös mahdollistavat lähellä asukkaiden kotia järjestettävän liikuntatoimintatarjonnan. Tulevaisuudessa tehdään isoja ratkaisuja mm ammatti-instituutin tiloihin, joka tulee tarkoittamaan, että taas neljä liikuntasalia poistuu käytöstä ja uuteen isoon kampukseen ei liikuntatiloja rakenneta. Kouluverkoston muuttuessa ratkotaan samalla myös liikuntapaikkatarjonnan tasoa alueellisesti ja erilaisille liikuntamuodoille.

Vaihtoehtoja on esitetty yhteensä 5 erilaista (A-E), joista vaihtoehto D (nykyisen rakennuksen peruskorjaus) on todettu olevan, ei toteuttamiskelpoinen. Näin ollen vaihtoehtoja on jäljellä neljä erilaista.

Vaihtoehto A (tilaohjelma 1) tarkoittaa, että nykyinen rakennus korvataan kokonaan uudisrakennuksella, joka pitää sisällään laajimman käyttäjäryhmän. Tässä vaihtoehdossa rakennuksessa sijaitsisi myös nykyisen kokoinen liikuntasali 420m2. Yhteisaulatiloja 100m2 olisi 4 kpl eli yht. 400m2.

Vaihtoehto B (tilaohjelma 2) on muuten sama kuin A, mutta tästä vaihtoehdossa on kirjasto ja nuorisotilat siirretty toteutettavaksi Skanssin monitoimitaloon. Rakennus pitää sisällään nykyisen kokoisen liikuntasalin 420m2. Tässä tilaohjelmassa yhteisaulatila on supistunut kahdeksi 80m2 kokoiseksi tilaksi (yht. 160m2).

Vaihtoehto C (tilaohjelma 3) pitäisi sisällään ns pienten talon, johon sijoittuisi 1-2.luokkalaiset, perhetupa ja muut niiden oheistilat, mutta ei lainkaan liikuntasalia. 3-6.luokkalaiset sijoitettaisiin Skanssin monitoimitaloon.

Vaihtoehto E sijoittaisi kaikki toiminnot Lausteelta uuteen Skanssin asuinalueelle rakennettavaan monitoimitaloon.

Liikunnallisen palvelun tuottamisen näkökulmasta vaihtoehdot C ja E tarjoavat vaihtoehdon, joka vähentää liikuntatilojen kappalemäärää ja Lausteen asuinalueelta katoaisi kokonaan liikuntatilat. Skanssin monitoimitaloon rakentuisi kyllä liikuntasali, mutta kaupungin laajentuessa liikuntasalien määrä vähenisi, vaikka Skanssin liikuntasalin koko kasvaisikin. Näin ollen nämä vaihtoehdot eivät ole niin hyviä liikuntatoiminnan järjestämisen kannalta.

Vaihtoehdoiksi jää toteutusvaihtoehdot A ja B. Molemmissa vaihtoehdoissa on yhtä iso liikuntasali (420 m2), mutta vaihtoehto A pitää sisällään isommat yhteisaulatilat. Miksi yhteisaulatilat tarjoaisivat paremman vaihtoehdon liikuntatoiminnan järjestämisen näkökulmasta? Liikuntatilojen ilta- ja viikonloppukäyttö on erittäin aktiivista ja tilojen varaus/käyttöasteet kohoavat reilusti yli 80 %, joka tarkoittaa, että toimintaa järjestetään jokaisena päivän lähes aamun ensimmäiset tunnista illan viimeiseen tuntiin asti. Liikuntatoimintaan syntyy häiriötä säännöllisesti järjestettävien muiden kun liikuntatilaisuuksien vuoksi. Riittävän isot yhteisaulatilat tarjoavat vaihtoehtoisen järjestämispaikan näille tilaisuuksille, jolloin liikuntasalin käyttö ei häiriintyisi. Koulun neliöt olisivat entistä paremmin käytössä ja käyttöaste kokonaisuuden näkökulmasta olisi tehokkaampi.

Liite 1Tarveselvitys, Lausteen koulu

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä osaltaan Lausteen koulusta tehdyn tilatarveselvityksen ja antaa seuraavan lausunnon tilahankkeen toteuttamisvaihtoehdoksi:

Liikunnan näkökulmasta Lausteen koulun tilahanketta tulisi lähteä toteuttamaan tilatarveselvityksen vaihtoehto A:n pohjalta, sillä se tarjoaa kaupungin kasvaessa liikuntatilakysyntään ja palveluiden tuottamiseen parhaat tilat, joiden varaan voidaan rakentaa liikunnalliseen elämäntapaan kannustavaa ympäristöä. Jos kuitenkin päädytään toteuttamaan vaihtoehtoa C tai E tulee näissä vaihtoehdoissa muuttaa tilaohjelmia siten, että liikuntatilojen määrä ja kapasiteetti eivät pienene kokonaisuudessaan vaan kasvavat kaupungin kasvun edellyttämällä tavalla.

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus


Liitteet:

Liiklk § 84
Liite 1:Tarveselvitys,Lausteen koulu