Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7517.09.20197

10726-2019 (02 02 02)

Osavuosikatsaus 2/2019 - Toiminnan ja talouden seuranta- ja ennustetietojen kerääminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 75

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Päivi Ahvenainen ja Kehittämispäällikkö Heini Parkkunen 10.9.2019:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2019 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–30.6.2019. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta.

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan strategisissa sopimuksissa vahvistettujen strategisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen ja taloudellisen tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti. Strategisiin sopimuksiin sisältyvät kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle tiedoksi annettavat tunnusluvut raportoidaan tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä erikseen (strategisten sopimusten seurantaraportti). Kaupungin yhteiset henkilöstön hyvinvointi ja työelämän laatuun liittyvät tavoitteet raportoidaan Henkilöstö voimavarana -ohjelman seurannan yhteydessä.

Toimialat raportoivat lautakunnille operatiivisten sopimusten toteutumisesta strategisten sopimusten raportoinnin yhteydessä kahdesti vuodessa, 2. osavuosikatsauksen sekä tilinpäätöksen yhteydessä.

Toimintatulojen ja -menojen toteutumisennuste

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovia ovat toimielinten määrärahat.

Toimintamenojen ja -tulojen ennustetta laadittaessa on huomioitu. Kunta-alan palkankorotusten sopimuskauden 1.2.2018 - 31.3.2020 kustannusvaikutus vuodelle 2019 on keskimäärin 2,36 prosenttia. Talousarvio sisältää osana kilpailukykysopimusta toteutetun lomarahaleikkauksen palauttamisen. Lomapalkkavelan muutoksen arvioitu vaikutus on varattu kaupunginhallituksen talousarvioon, josta se puretaan nyt toisen osavuosikatsauksen yhteydessä. Ennusteessa on huomioitu lomapalkkajaksotukset.

Ennusteessa on käytetty keskimääräistä palkkaperusteista eläkemaksuprosenttia 17,3. Vuoden 2019 eläkemenoperusteisten eläkemaksujen ennakoista on käytetty konsernihallinnon laatimaa ennustetta.

Vapaa-aikatoimialan taloudelliset tavoitteet ovat toteutuneet alkuvuoden aikana suunniteltua paremmin. Toimintakate on ennusteen mukaan 997 000 euroa (1,5%) suunniteltua parempi.  Hyvä tulos johtuu suunniteltua 0,7 M€ suuremmista toimintatuloista. Ulkopuolista hankerahoitusta on saatu 0,6 M€. Myös suunnitellut menot alittuvat, kun toteutuvista menoista vähennetään budjetoimattomat hankerahoitusta vastaavat kulut.

Toimintakatteen muutoksen ennustetaan olevan vuoden 2018 tilinpäätökseen verrattuna 3 M€ (+4,8%). Kustannustason kasvua suuremman kasvun 1,65 M€ ovat aiheuttaneet:

·         sisäisten vuokrien kasvu 0,8 milj.€ ilman tilojen määrän tai taso nousua.

·         lomapalkkavelan muutos 0,3 milj.€.

·         työvoiman käytön lisääntyminen 0,4 milj.€

·         avustusten siirto kaupunginhallitukselta toimialan lautakunnille 0,15 milj.€

Tarkemmat lautakunta- ja palvelualuekohtaiset ennusteet liitteissä.

Toiminnallisten tavoitteiden ja strategisten sopimusten seuranta

Vapaa-aikatoimialla on neljä yhteistä strategista tavoitetta: aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi, kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti, mahdollistetaan digitaalisuuden kautta monikanavaiset ja vuorovaikutteiset palvelut ja edistetään asukkaiden kansalaistaitoja.

Tavoitteita seurataan strategiseen sopimukseen kirjattujen tavoitteiden ja tunnuslukujen avulla. Toiminnalliset tavoitteet toteutuvat pääasiassa suunnitellusti. Tavoitteista näyttäisi ennusteen perusteella jäävän vain Liikkuva koulu -toimintaan osallistuneiden ja kirjaston käyttäjäkoulutuksiin osallistuneiden määrät. Syynä näihin ovat, että Liikkuva koulu -harrastetoiminta käynnistyi kouluissa vaihtelevalla aikataululla johtuen osittain seurojen ja ohjaajien kilpailutusprosessista. Tämä viivästytti toiminnan käynnistämistä noin kahdella kuukaudella sekä vaikeutti toiminnan markkinointia ja viestintää oppilaille ja heidän huoltajilleen. Kirjaston käyttäjäkoulutuksen osanottajamäärä on arvioitu tälle vuodelle liian korkeaksi. Toteuma tulee noudattamaan suunnilleen vuoden 2018 tilinpäätöksen toteumaa.

Henkilötyövoiman käyttö

Koko vapaa-aikatoimialan henkilötyövuosien määrän ennustetaan jäävän alle kuluvan vuoden talousarvioon määritellyn tason. Toimialan htv-ennuste on 612,7 (TA19: 618,5) ja kesäkuun lopun toteumatilanne 603,3.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 2Hallinnon toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 3Kirjastopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 4Museopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 5Kaupunginorkesterin toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 6Liikuntapalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 7Nuorisopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee vuoden 2/2019 osavuosikatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa tehtiin korjaus liitteeseen 1 (korvaava liite) talousosa siirretään operatiivisesta sopimuksesta.

 


Liitteet:

Liiklk § 75
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta (OVK2)
Liite 2:Hallinnon toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 3:Kirjastopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 4:Museopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 5:Kaupunginorkesterin toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 6:Liikuntapalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 7:Nuorisopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2