Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4914.05.20198

6065-2019 (02 02 02)

Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus sekä siihen liittyvä talousarvio ja taloussuunnitelma 2020 - 2023

Tiivistelmä: -

Liiklk § 49

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, kehittämispäällikkö Heini Parkkunen ja hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Päivi Ahvenainen:

Toimialan yhteiset toiminnalliset tavoitteet

Vapaa-aikatoimialan yhteinen strateginen sopimus toimii palvelualueiden operatiivisten sopimusten raamina.

Toimialaa koskeviksi merkittäviksi toimintaympäristön muutostekijöiksi on tunnistettu väestöryhmien ja asuinalueiden eriarvoisuus, liikkumattomuus ja tiedolla johtaminen.

Vapaa-aikatoimialan strategisen sopimuksen toiminnalliset tavoitteet sisältävät lainsäädännöstä, kaupunkistrategiasta ja strategisista ohjelmista johdetut toimialan yhteiset kaupunginvaltuustoon nähden sitovat kehittämistavoitteet. Toimialan yhteisiä kehittämistavoitteita ovat; aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi, kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti, mahdollistetaan digitaalisuuden kautta monikanavaiset ja vuorovaikutteiset palvelut sekä edistetään asukkaiden kansalaistaitoja.

Strategisen sopimuksen laadintaa ohjaavat myös muut kaupunkitasoiset tavoitteet ja toimenpideohjelmat, joita ovat nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja sosiaalisesti kestävän kaupunkirakenteen edistäminen, kaupungin kärkihankkeet: Smart and Wise, keskustan kehittäminen ja Turun tiedepuisto vahvistavat, k estävän ilmaston ja energian toimintasuunnitelma sekä mm. Unicefin lapsiystävällinen kunta.

Lisäksi kaupungin hyvinvoinnin ohjausryhmä on määritellyt kaikille toimialoille yhteiset ja kaupunginhallitukseen nähden sitovat kehittämistavoitteet, joita ovat nuorisotyöttömyyden vähentäminen ja pitkäaikaistyöttömien aktivointi, terveiden elämäntapojen edistäminen, vanhemmuuden tuki sekä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden vähentäminen.

Edellä mainittuja tavoitteita toteuttavia toimialan yhteisiä kehittämishankkeita on kirjattu strategiseen sopimukseen viisi. Operatiivisiin sopimuksiin on sisällytetty palvelualueiden kehittämisprojekteja yli kaksikymmentä.

Henkilöstön hyvinvointia tukevassa koko kaupungin Henkilöstö voimavarana –ohjelmassa on kolme painopistealuetta: Työ lisää hyvinvointia, Rakentava ja hallittu muutos – muutos on mahdollisuus ja Parempi johtaminen. Sekä toimialan strategiseen sopimukseen että palvelualueiden operatiivisiin sopimuksiin on kirjattu näiden painopistealueiden mukaisia ja erityisesti vapaa-aikatoimialalle merkityksellisiä tavoitteita edistäviä toimenpiteitä. Vapaa-aikatoimialan henkilötyövuositavoite pysyy ennallaan ollen 618,5 htv.

Taloudelliset tavoitteet

Talousarviovalmistelussa ei ole varauduttu palkankorotusten vaikutuksiin. Työehtosopimusneuvotteluihin tullaan varautumaan keskitetysti (varaus kh:lle). Suunnittelussa on huomioitu vain työvoiman käytön muutokset ja muut kuin työehtosopimusneuvottelujen palkankorotuksista aiheutuvat ansiotasomuutokset.

Talousarvioehdotukseen sisältyy kustannustason noususta syntyvät lisämäärärahatarpeet, rakennusinvestointien nettovaikutukset ja talousarvioon jo vuodelle 2019 tehdyt muutokset. Ehdotukseen on lisätty myös, nykyisen talousarvion päälle, Aunelan kirjaston kasvava vuokra ja pääkirjaston aukioloaikojen laajentamisen vaatima määräraha sekä Liikkuva koulu –rahoitus ja  liikuntapalveluiden työvoiman käytön muutokset.

Toimialan talousarvioesityksen toimintakatteen muutos vuoden 2019 talousarvioon on 0,7 %. Käyttöomaisuusinvestointeihin ehdotetut määrärahat ovat taloussuunnitelman mukaiset.

Liite 1                                  Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2020

Oheismateriaali 1               Museopalvelujen operatiivinen sopimus 2020

Oheismateriaali 2               Kirjastopalvelujen operatiivinen sopimus 2020

Oheismateriaali 3               Kaupunginorkesterin operatiivinen sopimus 2020

Oheismateriaali 4               Hallintopalvelujen operatiivinen sopimus 2020

Oheismateriaali 5               Liikuntapalveluiden operatiivinen sopimus 2020

Oheismateriaali 6               Nuorisopalvelujen operatiivinen sopimus 2020

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää omalta osaltaan hyväksyä liitteenä olevan strategisen sopimuksen sekä merkitä tiedoksi liikuntalautakunnan operatiivisen sopimuksen.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian kokouksessa esitteli Markus Kalmari.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Liiklk § 49
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2020