Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5014.05.20199

6007-2019 (10 03 01)

Ulkoliikuntapaikkojen investoinnit 2020-2023

Tiivistelmä:

Ulkoliikuntapaikkojen peruskorjauksiin on käytettävissä 700 000 € / vuosijaksolla 2020-2023. Suurimpia kokonaisuuksia tällä aikavälillä ovat Urheilupuiston tenniskentät ja Skanssin uusi lähiliikuntapaikka. Näiden lisäksi peruskorjataan myös muita ulkoliikuntakohteita sekä kuntoratoja.

Liiklk § 50

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Turun kaupungin liikuntapaikkaverkosto on laaja ja niistä suurin osa on ulkoliikuntapaikkoja joita on yli 300, kuntoratoja ja ulkoilureittejä on yhteensä yli 150k kilometriä. Tämän olemassa olevan verkoston peruskorjauksiin ja kehittämiseen on vuosittain varattu noin 700 000 euroa. Käytännössä varat ovat liikunnan kohteisiin osoitettu kaupunkiympäristötoimialan hallinnoimasta budjetista Turun kaupungin ulkoalueiden investointiohjelmassa. Liikuntapalvelut lyhentävät investoinnit korotetuissa sisäisissä maanvuokrissa 20 vuoden kuoletusajalla. Tämän lisäksi maksetaan ulkoliikuntapaikoista maanvuokran perusosaa neliöihin perustuen. Liikuntapalvelukeskus vastaa haltijana myös ulkoliikuntapaikkojen ylläpidosta, ja ylläpidon resurssit mitoitetaan liikuntapalvelujen talousarviossa. Investointitaso vaikuttaa siis myös liikuntapalvelujen käyttötalouteen vuokrien ja ylläpidon muodoissa.

Valmistelu vuorovaikutteisesti ja toteutus toimialojen yhteistyönä

Ulkoliikuntapaikkoihin kohdistuu enemmän kehittämis- ja peruskorjaamispaineita, kun olemassa olevalla budjetoinnilla voidaan vuosittain toteuttaa. Käytännössä liikuntapalveluilla on laaja tietokanta tarpeista, joita tulisi liikuntapaikkaverkostossa toteuttaa lähiaikoina tai pidemmällä aikavälillä. Näitä tarpeita tuo esiin asukkaat, sidosryhmien toimijat, muiden toimialojen virkamiehet ja liikuntapalveluiden henkilöstö. Tarpeita syntyy myös kaupungin kasvaessa ja kehittyessä sekä nykyisten palveluiden ja liikuntapaikkaverkoston muuttuessa.

Liikuntaverkoston suunnittelussa osallistetaan myös aina mahdollisuuksien mukaan asukkaita, seuratoimijoita, muita toimialoja ja olosuhteen liittyviä sidosryhmiä. Isoimmissa kokonaisuuksissa kaupunki tekee laajaa yhteistyötä valmistellessa näitä investointeja.

Määräraha riittää vain osaan korjauspaineista, joten kohteet joudutaan valitsemaan tarkkaan ja usein heikompikuntoisimpia ja vähiten käytettyjä liikuntapaikkoja joudutaan myös samalla karsimaan, jos niiden peruskorjaamiseen ei riitä resurssit. Priorisoimisessa sovelletaan liikuntapaikkasuunnitelmassa läpinäkyviksi tehtyjä periaatteita painottaen liikuntakeskuksia, aluekeskuksia, kuntoratoja, uimarantoja ja koulujen liikuntapaikkoja sekä kaupungin yhteisiä kehityshankkeita. Kaavoituksen suuntaukset ja väestöennusteet huomioidaan myös.

Liikuntalautakunta päättää ja priorisoi kohteet, joihin määräraha sidotaan. Kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentaminen tilaa yleis- ja detaljisuunnittelun toimialan toteutussuunnittelusta ja rakennuttaa urakat kilpailuttamalla. Toteutussuunnitteluyksikkö koordinoi suurten suunnitelmien hankinnat konsulttitoimistoilta, mutta pienempiä detaljisuunnitelmia yksikössä tehdään myös omana työnä. Kaikki vaiheet työstetään tiiviissä yhteistyössä toimialojen kesken.

 

Vuosille 2020–2023 isompia kokonaisuuksia ovat Urheilupuiston tenniskenttäalue sekä Skanssin uusi asuinalue.

Urheilupuistoon on satsattu tasaisesti peruskorjaten tasokasta ja monipuolista urheilukeskittymää, joka muodostuu monien erilaisten lajien ja toimintojen kokonaisuudesta. Seuraavana peruskorjausvuorossa on tenniskenttien alue, joka alueen keskellä on näkyvä osa kesäistä liikunnallista keskusta-aluetta.

Skanssiin rakentuvan uuden kaupunginosan uusi suuri yhtenäiskoulu tarvitsee myös ulkoliikuntapaikkansa. Haastavat maaperäolosuhteet nostavat kyseisen perustasoisen ulkoliikuntapaikan rakentamiskustannuksia ja siellä joudutaan tarkasti miettimään mitä rakenteita voidaan rakentaa kustannustehokkaasti.

Liite 1Taulukko investoinneista ulkoliikuntapaikkoihin 2020-2023

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää kaupunkiympäristötoimialalle liitteessä 1 kuvattujen ulkoliikuntapaikkakohteiden toteuttamista kaupungin vahvistetun investointiohjelman puitteissa vuosina 2020-2023. Vuoden 2020 osalta kohteet esitetään myös tärkeysjärjestyksessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian kokouksessa esitteli Markus Kalmari.

Jakelu

esiKaupunkiympäristötoimiala
tiedMäenpää Jukka
tiedSalonen Matti
tiedVento Kaija
tiedVirtanen Heikki


Liitteet:

Liiklk § 50
Liite 1:Taulukko investoinneista ulkoliikuntapaikkoihin 2020-2023