Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3716.04.20199

4807-2019 (02 05 00)

Aikuisten liikunnan kertamaksuilmoitusten korvaaminen tilakohtaisella kausimaksulla

Tiivistelmä: -

Liiklk § 37

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, asiakaspalveluesimies Annakaisa Ahtiainen:

Tällä hetkellä Kupittaan urheiluhallin sisäampumaradalla, Turun kaupungin miekkailutilassa, Lintulan voimistelu- ja sirkussalissa, Impivaaran jousiammuntaradalla sekä Soutu- ja melontakeskuksessa on käytössä yli 20-vuotiaiden kertamaksuperusteinen veloitus, jonka Turun kaupungin Liikuntapalvelut laskuttavat toimintaa järjestäviltä seuroilta kerran vuodessa. Veloitus on 2€ / henkilö ja se perustuu toiminnan järjestäjien ilmoittamiin kävijämääriin. Lisäksi toiminnan järjestäjiltä laskutetaan vuosittain tilavuokra, joka sisältää mm. toimisto- ja varastotilojen käytön Kupittaan urheiluhallin sisäampumaradan sekä Turun kaupungin miekkailutilan osalta. Tilavuokra on 9€/m²/kk.

Paavo Nurmen stadionin käyttömaksuista on sovittu Liikuntapalvelukeskuksen ja yleisurheiluseurojen edustajien kanssa keväällä 2015. Tällöin sovittiin, että turkulaiset yleisurheiluseurat maksavat yli 20-vuotiaiden urheilijoiden harjoittelusta 80€/hlö/kausi ja ulkopaikkakuntalaiset yleisurheiluseurat 2€ / käyntikerta.

Kertakäyntiperusteiset tai henkilölukumäärään perustuvat veloitukset ovat käytännössä työläitä toteuttaa niin toimintaa järjestävien seurojen kuin liikuntapalveluiden näkökulmasta. Todellisuudessa kaupungilla ei juuri ole keinoja tarkistaa tai valvoa aikuiskäyttäjien todellisia käyttökertoja näissä paikoissa. Osa ilmoitetuista käyttäjämääristä on ristiriidassa esimerkiksi samojen toimijoiden avustushakemuksissa ilmoittamien aikuisharrastajamäärien kanssa.

Viimeksi liikuntakeskus Alfassa toteutettiin tähän käyttötarkoitukseen liikuntarannekkeille toteutettavat kulkuportit, joiden avulla nyt voidaan erotella aikuiskäyttäjät alle 20-vuotiaista käyttäjistä. Portteja ei voida kaikkiin tiloihin kuitenkaan asentaa, vaan on luotava muita maksukäytäntöjä tilojen käytöstä aikuiskäyttäjille. Lisäksi on perusteltua korvata toimimaton ilmoituksiin perustuva laskutuskäytäntö helpommin valvottavilla ja etukäteen sovitun suuruisilla tilamaksuilla. Uusien maksukäytäntöjen ei ole tarkoitus nostaa tilojen käyttöhintoja kohtuuttomasti vaan tavoitteena on luoda taso, joka huomioi aikuiskäytön laajuuden sekä tilojen varustelutason ja laadun.

Esitettävät muutokset

Esitämme, että Kupittaan urheiluhallin sisäampumaradan ja Turun kaupungin miekkailutilan kertamaksuluonteinen veloitus poistetaan ja korvataan tilan kuukausivuokralla, joka pitää sisällään nykyisten varastotilojen lisäksi myös kuukausittaisen tilojen aikuiskäyttömaksun. Tilojen käyttömaksuehdotus valmistellaan ja tilavuokran neliöhinta kohtuullistetaan virkamiesjohtoisesti sekä esitetään liikuntalautakunnalle päätöksentekoa varten heti sen valmistuttua. Vuokran määrittelyssä otetaan tilojen pääkäyttäjäryhmät mukaan neuvotteluihin ja vuokrataso määritellään siten, että se on linjassa toisaalta markkinahintojen, mutta myös toimintojen aikuiskäytön osuuden mukaisesti.

Impivaaran jousiammuntaradan osalta esitetään, että neuvottelut uusien tilahinnoittelukäytänteiden osalta käynnistetään pääkäyttäjien kesken mahdollisimman pian. Kun virkamiestyönä on saatu valmisteltua tilahintakäytäntö aikuisliikunnan osalta, tuodaan se liikuntalautakuntaan päätettäväksi.

 

Soutu- ja melontakeskuksen osalta on käyttäjäryhmiltä tullut ehdotus, jossa tilojen käyttömaksu seuroille ja yhdistyksille aikuistoiminnan osalta määräytyisi veneiden säilytyspaikkojen mukaisesti. Asiaa ryhdytään valmistelemaan virkamiestyönä yhdessä käyttäjäryhmien kanssa: Tilamaksukäytäntö tuodaan hyväksyttäväksi liikuntalautakuntaan, kun asia on saatu valmisteltu ja se on linjassa muiden kaupungin liikuntatilojen aikuiskäyttö hintojen ja markkinahintojen kanssa. 

Paavo Nurmen stadionin osalta esitämme 1.5.2019 alkaen kausittaista käyttömaksua, jonka ovat velvoitettuja maksamaan kaikki tahot, jotka käyttävät kyseistä tilaa omaan järjestettyyn tai ohjattuun ryhmätoimintaansa, kun käyttäjät tai osa käyttäjistä on yli 20-vuotiaita. Käyttömaksu maksetaan kerran kaudessa ja se oikeuttaa Paavo Nurmi stadionin harjoituskäyttöön vapaasti silloin, kun siellä ei ole varattuja tapahtumavuoroja. Stadionia voi käyttää samanaikaisesti useampi taho. Käyttömaksua ei ole sidottu käyttäjien lukumäärään. Tilojen käyttömaksut laskutetaan käyttäjiltä ilmoitusvelvollisuuteen perustuen. Samalla esitämme tämänhetkisen aikuisurheilijakohtaisen kausimaksun sekä ulkopaikkakuntalaisten yleisurheiluseurojen käyntikohtaisten maksujen poistamista.

-       Käyttömaksu seuroille ja yhdistyksille: 200€ / kausi (yli 20-vuotiaat käyttäjät)

-       Käyttömaksu yksityishenkilöille, yksityisille ammatinharjoittajille ja yrityksille, jotka järjestävät ohjattua ryhmätoimintaa: 250€ / kausi (yli 20-vuotiaat käyttäjät)

-       Satunnaiset omatoimiliikkujat eivät ole velvoitettuja kyseisen liikuntapaikan käyttömaksun maksamiseen.

Lintulan voimistelu- ja sirkussalin tilavaraukset ovat jo osittain Timmi-varausjärjestelmän piirissä maksuryhmän 1 vuorojen osalta. Esitämme, että kaikki Lintulan voimistelu- ja sirkussalissa järjestettävä toiminta sisällytetään Timmi-varausjärjestelmän piiriin 1.5.2019 alkaen ja yli 20-vuotiaiden kertamaksuperusteinen veloitus poistetaan. Maksuryhmään 2 kuuluville käyttäjille esitämme sirkussalin tilavuokraksi 14€/h ja voimistelusalin tilavuokraksi 14€/h tai 7€/h/voimistelumatto (voimistelusalissa on kaksi voimistelumattoa). Tämä on linjassa Liikuntakeskus Alfan harjoitussalien tilavuokrahinnaston kanssa.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyt muutokset. Muutokset astuvat voimaan 1.5.2019 alkaen.

PäätösAsia päätettiin Lahden ehdotuksesta Jakobssonin kannattamana yksimielisesti palauttaa uudelleen valmisteltavaksi.

Palautuksen aikana asiaa tulee valmistella yhdessä seuraparlamentin kanssa ja siten, että muutokset tulevat voimaan 1.1.2020.

Jakelu

tpvNummi Oskari