Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3516.04.20197

4506-2019 (10 03 02)

Liikuntalautakunnan lausunto Ammatillisen koulutuksen kampuksen tarveselvitykseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 35

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Kaupunginhallitus pyysi 8.4.2019 § 151 muiden ohessa liikuntalautakuntaa antamaan 26.4.2019 mennessä lausuntonsa ammatillisen koulutuksen kampuksen tarveselvitykseen.

Turun kaupungin liikuntaolosuhteista merkittävä osa sijoittuu eri puolilla kaupunkia sijaitseviin sivistystoimialan hallinnoimiin koulurakennuksiin. Kouluissa sijaitsevien liikuntasalien ilta- ja viikonloppukäyttöä hallinnoi puolestaan kaupungin Liikuntapalvelukeskus.

Koulujen liikuntasalit ovat käytössä erittäin hyvin ja niitä käyttävät pääsääntöisesti erilaiset yhdistykset alle 20v toimintoihin, mutta myös yksityiset henkilöt ja muut toimijat. Liikuntasalit muodostavat sisäliikuntatilojen tärkeimmän kokonaisuuden mahdollistaen turkulaisille mahdollisuuden monipuolisen liikunnan harrastamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä vapaa-ajan viettoon lähellä omaa kotia. Tämän tyyppisiä kaikkien käytettäviä sisäliikuntatiloja ei ole käytännössä lainkaan muualla, sillä yksityisten toimijoiden ylläpitämät liikuntatilat keskittyvät yleensä jonkin kilpaurheiluun tähtäävän lajin harrastamiseen tai sitten kyseessä on kuntosali tai liikuntakeskus, jonka pääasiallinen asiakas on aikuinen.

Ammatti-instituutti on päättänyt luopua useista koulurakennuksistaan ja niiden yhteydessä on lähes 1700 neliötä liikuntatilaa ja näiden lisäksi liikuntatilojen yhteydessä tarvittavat puku- ja pesuhuoneet sekä varastotilat. Yhteensä puhutaan siis lähes 3000 neliön kokonaistilasta, joka liittyy liikuntakäyttöön.

Ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelma mahdollistaa sen, ettei uuteen suureen kampukseen tarvitse rakentaa ammatti-instituutin opiskelijoille omaa liikuntasalia, vaan he voivat tarvittaessa järjestää tätä toimintaa muissa liikuntatiloissa. Näin ollen uuteen noin 3000 opiskelijan suureen kampukseen ei ole tulossa lainkaan liikuntatiloja.

Liikuntapalvelut esittivät tarveselvitysprosessin aikana, että myös uuteen TAITO-kampukseen sijoitettaisiin liikuntasali. Liikuntasalin kooksi esitettiin 1056 neliötä. Tämä liikuntasali olisi näin osittain korvannut poistuvia liikuntakäyttöön tarkoitettuja tiloja.

Tarveselvityksessä päädyttiin kuitenkin esittämään, että uuteen kampukseen ei esitetä liikuntasalia vaan tätä tilatarvetta tulee käsitellä kaupungissa erillisenä kokonaisuutena.

TAITO-kampuksen valmistuminen ja liikuntatilojen poistuminen osuu myös samaan aikaikkunaan liikuntakeskus Alfan nykyisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymisen kanssa. Alfan vuokrasopimus on päättymässä vuoden 2024 lopussa. Alfan liikuntakeskus ei ole kaupungin omistama tila, vaan kaupungin Liikuntapalvelut on kiinteistössä vuokralla. Tila käsittää tilat, jotka tarjoavat kaupungin ainoat lajiharrastuspaikat seuraaville lajeille: telinevoimistelu, paini, tatamilajit, nyrkkeily, painonnosto ja pöytätennis. Tilakokonaisuudessa on yhteensä noin 4700 neliötä, joista liikuntatilaa on yli 3000 neliötä.

Lisäksi keskeneräisiä liikuntatilojen tarveselvityksiä ovat: Samppalinnan palloiluhalli, Petreliuksen uimahalli sekä Impivaaran jalkapallohalli ja jäähalli. Näiden tarveselvitysten lisäksi kaupungin liikuntapalvelut valmistelee parhaillaan Kupittaan liikuntakeskuksen kokonaisselvitystä (Kupittaan sportin master plan). Tämä selvitys kartoittaa Tiedepuiston kärkihankkeen vieressä sijaitsevan merkittävän vapaa-aika- ja urheilutoimintoihin keskittyvän alueen kehittämistä osana Tiedepuistoa. Kupittaan alueelle kohdistuu paine kehittää alueen palveluita.

Liikuntapalvelut esittää, että TAITO-kampus hankkeeseen liitetään tulevalle tontille laajentumismahdollisuus erillisille liikuntatiloille, jotka korvaisivat supistuvaa liikuntaolosuhdetarjontaa. Kampuksen todennäköinen sijoittuminen on lähellä Kupittaan puistoa, joten tämä liikuntatila voisi olla osa kehittyvää liikuntainfraa Tiedepuiston läheisyydessä. Kampushankkeeseen esitetty 1056 neliön liikuntatila tulee korvaamaan vain pienen osan poistumassa olevasta nykyisestä liikuntatilasta. Näin ollen tulevaisuudessa tulee liikuntaolosuhteita kehittää siten, että Turun kaupungin kasvaessa myös liikuntaolosuhdetarjonta pysyy riittävän kattavana ja monipuolisena. Asukkaiden hyvinvoinnista huolehtiminen edellyttää lähitulevaisuudessa useiden liikuntatilojen rakentamista.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että viimeisen kappaleen toiseksi viimeinen virke kuuluu seuraavasti: Näin ollen tulevaisuudessa tulee liikuntaolosuhteita kehittää siten, että Turun kaupungin kasvaessa myös liikuntaolosuhdetarjonta pysyy riittävän kattavana, monipuolisena ja vähintään nykyisellä tasolla.

Päätös tehtiin Niemen Tommolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian kokouksessa esitteli Annina Lehtiö-Vainio

Jakelu

lausKaupunginhallitus