Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4016.04.201912

784-2019 (02 05 01)

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2019

Tiivistelmä: -

Liiklk § 40

Liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustuksen piiriin kuuluvat vammais- ja kansanterveystyötä tekevät yhdistykset sekä eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistykset, jotka järjestävät säännöllistä liikuntatoimintaa. Säännöllisen liikuntatoiminnan järjestämisen kriteeri on (liiklk 13.11.2018 § 110): ”Avustus edellyttää säännöllistä liikuntatoimintaa vähintään kerran (1) viikossa ainakin kolmen (3) kuukauden ajan.”

Liikuntalautakunta on hyväksynyt 13.11.2018 § 110 toiminta-avustuksen jakoperiaatteet vuodelle 2019 ja 29.1.2019 § 5 määrärahan 40.000€ (v. 2018 40.000€) sekä hakuajan, joka on päättynyt 28.2.2019 klo 23.59.

Hakuajan päättymiseen mennessä saapui 35 anomusta (v.2018 40 anomusta).

Avustuksella tuetaan yhdistysten järjestämää vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien säännöllistä liikuntatoimintaa. Avustus määräytyy vuoden 2018 toiminnan perusteella. Avustuslaskennassa aikuisten sekä lasten ja nuorten liikuntasuoritteet ovat samanarvoisia.

Avustusperiaatteissa on kannustettu vuodesta 2015 lähtien yhdistysten väliseen yhteistyöhön esim. yhdistetyillä toimintaryhmillä, harjoitustiloilla, sopimushinnoilla jne. Tuloksia on saatu parhaiten vammais- ja kansanterveystyötä tekevien yhdistysten sektorilla. Kyseisen yhdistyskentän toimijat ovat muun muassa avanneet toisten yhdistysten jäsenille mahdollisuuden osallistua omiin toimintaryhmiinsä. Yhteistyöpareja oli v. 2017 kahdeksan (8) ja v. 2018 sama määrä. Vaikka lukumäärä ei ole kasvanut, niin liikuntapalvelut katsoo yhteistoimintatyön kannustimen olleen toimiva järjestelmä ja myös jatkossa, kun nykyisen yhteistoiminnan taso pyritään säilyttämään.

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustusta ovat muiden ohella hakeneet:

Kansainvälinen kehittämis- ja yhteistyöyhdistys Baltic Region ry ja Varissuon Työ ja Toiminta VT ry

Liikuntapalvelut toteaa kyseistä anojista/anomuksista seuraavaa:

- Kv. kehittämis- ja yhteistyöjärjestö Baltic Region ry anoo avustusta vuonna 2019 aloitetun Silta-projektiin kuuluvien kahden (2) liikuntaryhmän osalta. Yhdistys on saanut mittavan avustuksen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) juuri tähän projektiin vuosille 2019-21. Yhdistys ei ilmoittanut liikuntatoimintaansa vuodelta 2018, jonka takia anomus tulee hylätä.

- Varissuon Työ ja Toiminta VT ry on sosiaali- ja terveysalan yhdistys, jonka kotipaikka on Turku. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia paikallisesti työttömyydestä ja vähävaraisuudesta aiheutuvien haittojen vähentämiseksi, heikompiosaisten toimeentulon parantamiseksi sekä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kohottamiseksi.

Liikuntapalvelut katsoo, että Varissuon Työ ja Toiminta VT ry ei täytä liikunnan avustusperiaatteissa esitettyjä anojan kelpoisuusehtoja ja esittää em. yhdistyksen anomuksen hylkäämistä.

Liikuntalautakunta on lisännyt avustusperiaatteisiin (liiklk 13.11.2018 § 110) seuraavan kohdan:

”Lasten ja nuorten liikuntaan liittyvien avustusten myöntämisen edellytyksenä on seuran sitoutuminen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.”

Liikuntalautakunnan myöntämistä avustusmuodoista lapset ja nuoret ovat suoraan kohderyhmänä seuraavissa avustuksissa: liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-toiminta-avustus, muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus, vammaisavustaja-avustus, tapahtuma-avustus, harjoitustilavuokra-avustus, uuden liikuntapaikan rakentamisavustus, koulutusavustus ja stipendit.

Välillisesti ehto liittyy: alueuimahalliavustukseen, suunnistuskartta-avustukseen sekä Paavo Nurmi-keskuksen vuosiavustukseen.

Liikuntapalvelut puoltaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn sitoutumista koskevan ehdon käyttöönottoa avustuksen myönnöissä, mutta vasta vuoden 2020 alusta lukien. Seuroille ja yhdistyksille on annettava aikaa kirjauttaa sitoumuksensa toimintasuunnitelmiin ja –kertomuksiin ja kertoa näissä, miten tupakka- ja   nikotiinituotteiden käytön ehkäisyä on suunniteltu toteutettavaksi tai miten toiminta on jo toteutettu.

Liite 1Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2019

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä, että avustusmääräraha jaetaan liitteen 1 mukaisesti ja hylkää Kv. kehittämis- ja yhteistyöyhdistys Baltic Region ry:n ja Varissuon Työ ja toiminta VT ry:n anomukset edellä esitetyin perustein. Tämän jälkeen ko. määräraha on käytetty kokonaisuudessaan.

Lisäksi liikuntalautakunta päättää siirtää avustusperiaatteisiin tehdyn tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn sitoutumista koskevan ehdon käyttöönottoa siten, että avustusperiaate tulee voimaan v. 2020 alkaen ja että liikunta- ja urheiluseurat sekä muut säännöllistä liikuntatoimintaa järjestävät yhdistykset ohjeistetaan kirjaamaan sitoutumisensa ehtoon omiin toimintasuunnitelmiinsa ja -kertomuksiinsa. Liikuntalautakunta antaa liikuntapalveluiden tehtäväksi jatkossa tarkistaa anojatahojen sitoutuminen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn avustusten valmistelussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lehtonen ja Saajala ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoAnojayhdistykset
tiedLinnovaara Timo
tpvMatilainen Päivi
tiedSotnik Kristiina


Liitteet:

Liiklk § 40
Liite 1:Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus v. 2019