Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3916.04.201911

783-2019 (02 05 01)

Urheiluseurojen toiminta-avustukset v. 2019

Tiivistelmä: -

Liiklk § 39

Liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Liikuntalautakunta on hyväksynyt 13.11.2018 § 110 toiminta-avustuksen jakoperiaatteet vuodelle 2019 sekä 29.1.2019 § 5 534.000€ suuruisen määrärahan.Toiminta-avustuksella tuetaan seurojen harraste-, valmennus- ja kilpailutoimintaa. Määrärahasta noin 70% kohdistetaan alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten toimintaan (v. 2019 69,24%). Avustus edellyttää säännöllistä liikuntaa vähintään kerran (1) viikossa ainakin kolmen (3) kuukauden ajan edellisellä toimintakaudella, mikäli kaupungin ylläpitämistä liikuntapaikkaolosuhteista ei muuta johdu. Liikunnaksi lasketaan valmennettu kilpailuun tähtäävä urheilu- sekä harraste- ja kuntoliikunta. Vuonna 2019 toiminta-avustuksen myöntämisessä ei ole alarajaa.

Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustushaku oli ajalla 16.1.-28.2.2019. Haku on päättynyt 28.2.2019 klo 23.59. Hakemuksia saapui 155 kpl (v.2018 161 kpl). Kaikki saapuneet hakemukset on luettu läpi teknisessä tarkastuksessa ja niiltä seuroilta pyydetty lisätietoa, joiden hakemuksissa on havaittu puutteita (esim. rivi-ilmoituksessa tyhjiä ruutuja) ja joilla on vaikutusta avustuslaskentaan.

Seuratoiminnan tarkemmassa (esim. ryhmien toiminta, harrastajamäärä, ikäryhmä tai toimintakuukausien määrä) oli 46 urheiluseuraa, joiden toiminnan muutoksessa havaittiin poikkeamia (15% tai enemmän) edelliseen vuoteen tai joilta liikuntapalvelut hankkii ostopalveluja erilaisten liikuntatuotteiden muodossa ja jotka voivat näin ollen aiheuttaa virheilmoituksia hakemuksissa. Lisäksi avustusperiaatteiden mukaisesti kuusi (6) varsinaista ja lisäksi kaksi (2) varaseuraa arvottiin tarkempaan tarkasteluun: Turun Kisa-Veikot ry, Turun Cheerleadingseura Smash ry, Budokwai ry, Saaristomeren sukeltajat ry, Nations United ry, Turun Nappulaliiga ry, Turun Baseball Kerho ry ja Turun Miekkailijat ry.

Em. seurojen ilmoituksissa ei ollut huomautettavaa paitsi Turun Kisa-Veikot ry:n anomusta täydennettiin muutamilla lisätiedoilla edellä mainitussa teknisessä tarkastuksessa. Turun Latu ry:n ja Turun Työpaikkaurheilu ry:n avustuskertymä muodostuu säännöllisen liikuntatoiminnan harjoittamisesta lukuina ja rinnastetaan suoritearvoina laskennassa muiden urheiluseurojen käytettyyn nk. pisteen hintaan.

Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustusta 2019 ovat muiden ohella hakeneet: PadelPark ry, M-Club ry, Turun Adventuregolf ry ja Turun Pyrkivän Veteraanit ry.

-       PadelPark ry on padel-pelin erikoisseura, jossa on n. 30 jäsentä. Yhdistyksen kotipaikka on Raisio

-       M-Club ry on turkulainen voimailun erikoisseura, jossa jäseniä on yli 300.

Seura on lähettänyt anomuksensa Kulta-palvelussa 27.2.2019 ja avustuksen valmistelun teknisessä luvussa huomattiin anomuksen säännöllisen liikuntatoiminta -kohdan olevan kokonaan tyhjä. Liikuntapalvelukeskus on kysynyt anomuksen tekijältä 8.3.2019 selitystä, mutta tähän ei seuralta saatu vastausta

-       Turun Adventuregolf ry on turkulainen ratagolfseura, joka on rekisteröity PRH:ssa 20.11.2018

-       Turun Pyrkivän Veteraanit ry on turkulainen senioriurheiluseura, joka on rekisteröity PRH:ssa 26.11.2018.

Liikuntapalvelukeskus toteaa em. anojista/anomuksista seuraavaa:

-       PadelPark ry ei täytä liikuntalautakunnan avustusperiaatteen anojan kelpoisuusehtoa ja anomus tulee hylätä

-       M-Club ry:n anomus on puutteellinen, jonka takia avustuslaskentaa ei pystytä tekemään ja anomus tulee hylätä

-       Turun Adventuregolf ry ja Turun Pyrkivän Veteraanit ry ovat käynnistäneet toimintansa v. 2018, minkä perusteella molemmille yhdistykselle voidaan myöntää toiminta-avustusta starttiavustuksena 200€.

Liikuntalautakunta on lisännyt avustusperiaatteisiin (liiklk 13.11.2018 § 110) seuraavan kohdan:

”Lasten ja nuorten liikuntaan liittyvien avustusten myöntämisen edellytyksenä on seuran sitoutuminen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.”

Liikuntalautakunnan myöntämistä avustusmuodoista lapset ja nuoret liittyvät suoraan seuraavissa avustuksissa: liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus, muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus, vammaisavustaja-avustus, tapahtuma-avustus, harjoitustilavuokra-avustus, uuden liikuntapaikan rakentamisavustus, koulutusavustus ja stipendit. Välillisesti em. ehto liittyy: alueuimahalliavustukseen, suunnistuskartta-avustukseen sekä Paavo Nurmi-keskuksen vuosiavustukseen.

Liikuntapalvelukeskus puoltaa em. ehdon käyttöönottoa avustuksen myönnöissä, mutta vasta vuoden 2020 alusta lukien. Seuroille ja yhdistyksille on annettava aikaa kirjauttaa sitoumuksensa toimintasuunnitelmiin ja -kertomuksiin ja kertoa näissä, miten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyä on suunniteltu toteutettavaksi tai miten toiminta on jo toteutettu.

Liite 1Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustuksen jakoehdotus v. 2019

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:                    

EhdotusLiikuntalautakunta päättää edellä esitetyin perustein myöntää liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustukset liitteen 1 mukaan ja hylätä PadelPark ry:n ja M-Club ry:n anomukset. Tämän jälkeen ko. määräraha on käytetty kokonaisuudessaan.

Lisäksi liikuntalautakunta päättää myöhentää avustusperiaatteisiin tehdyn em. lisäyksen vuodelle 2019 käyttöönottoa siten, että ko. avustusperiaate tulee voimaan v. 2020 alkaen ja että liikunta- ja urheiluseurat sekä muut säännöllistä liikuntatoimintaa järjestävät yhdistykset ohjeistetaan kirjaamaan sitoutumisensa em. ehtoon omiin toimintasuunnitelmiinsa ja -kertomuksiin.

Liikuntalautakunta antaa liikuntapalvelukeskuksen tehtäväksi jatkossa tarkistaa anojatahojen sitoutuminen em. tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn avustusten valmistelua tehtäessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAnojaseurat
tiedLinnovaara Timo
tpvMatilainen Päivi
tiedSotnik Kristiina


Liitteet:

Liiklk § 39
Liite 1:Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustuksen jakoehdotus v. 2019