Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta9823.10.20189
Liikuntalautakunta10713.11.20187

12095-2018 (12 04 02)

Kupittaa 1 kentän maanvuokra-alueesta ja hallinnasta luopuminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 98

Liikuntasuunnittelija Kristina Karppi:

Jalkapalloseura FC Inter esittää, että se ottaisi Kupittaa 1 -luonnonnurmikentän hallintaansa ja toteuttaisi siihen kustannuksellaan täysimittaisen tekonurmipintaisen seurakentän. Liite 1.

Liikuntapalvelujen näkökulmasta seuran yksityinen hanke on hyvä. Luonnonnurmipintaisen kentän nykytila on nimittäin heikko ja käyttötunnit vähäiset. Kentällä on vakavia vettymisongelmia ja nurmi on elinkaarensa päässä. Kenttää joudutaan hoitamaan muita Kupittaan luonnonnurmikenttiä enemmän ja silti se kestää aktiivikäyttöä muita vähemmän (keskimäärin 16h/viikko luonnonnurmikentillä). Kausi kentällä alkaa keväällä myöhemmin ja loppuu syksyllä aikaisemmin kuin muilla luonnonnurmikentillä. Vaikka Kupittaa 1 -kentästä luovutaan, jää kaupungin hallintaan Kupittaalla yhä 8 täysimittaista luonnonnurmikenttää, 1 vajaamittainen, 2 täysimittaista tekonurmikenttää ja yksi kivituhkapintainen pallokenttä. Kartta kaikista Kupittaan liikuntakeskuksen suorituspaikoista liitteessä 2.

Kupittaa 1 -kentälle teetettiin perusparannussuunnitelmat tekonurmikentäksi 2015 kaupungin toimesta. Kustannusarvio nousi noin 660 000 euroon (alv 0%). Kulut ovat niin korkeat, että kaupunki ei ole priorisoinut hanketta omissa ulkoliikuntapaikkainvestoinneissaan. Summa on lähes yhtä suuri kuin koko budjetti kaikkiin ulkoliikuntapaikkaverkoston peruskorjauksiin ja kehittämiseen vuodessa. Edelleen kunnallisen tekonurmiverkoston varausaste kesäkaudella ei ole ihan niin tehokas kuin ylläpitäjän puolelta toivottaisiin. Vuosina 2013-2017 kaikkien tekonurmikenttien varausaste on ollut keskiarvoltaan 42-56%. Tehokkaimmassa käytössä ovat olleet sijainniltaan suosituimmat Kupittaan tekonurmikentät 2 ja 5 (noin 50-80%). Varausasteella tarkoitetaan tässä varattuja tunteja varattavissa olevista vapaa-ajan käytössä.

Verovaroin ei ole kuitenkaan ollut perusteltua resursoida sellaisen palveluverkoston laajentamista, joka ei nykytilassaan ole vielä aivan optimaalisessa käytössä. Tämän takia onkin erinomaista myös kuntaresurssien kannalta, että FC Inter ottaa merkittävää omaa vastuuta harjoitteluolosuhteidensa parantamisesta. Tekonurmipintaisena kentän mahdolliset käyttötunnit kasvavat rajattomiksi, ja tämä on myönteinen lisäys koko kaupungin jalkapalloinfran tarjontaan.

Hankkeen eteneminen mahdollistetaan liikuntapalvelujen osalta luopumalla kentästä sisäisenä maanvuokra-alueena sekä sen hallinnasta kaupungin pallokenttänä. Seuraavana askeleena FC Inter työstää oman maanvuokrasopimuksensa kaupunkiympäristötoimialan tonttipalvelujen kanssa. Mikäli myös maanvuokrasopimus hyväksytään, vastaa seura hankkeen seuraavista vaiheista: suunnittelemisesta, rakennuttamisesta ja ylläpidosta vaadittavine lupamenettelyineen mukaan lukien mahdollisten julkisten tukien hakeminen.

Liite 1FC Inter Turku ry:n ehdotus

Liite 2Kartta Kupittaan liikuntakeskuksen toiminnoista

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää luopua Kupittaa 1 -luonnonnurmikentän maanvuokra-alueesta ja kentän hallinnasta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Häkkisen Lahden kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen pöydällepanoa esittelijä muutti päätösehdotuksensa seuraavaksi: Liikuntalautakunta päättää luopua Kupittaa 1-luonnonnurmikentän maavuokra-alueesta ja kentän hallinnasta. Samalla liikuntalautakunta edellyttää, että uuden maanvuokrasopimuksen ehdoissa määritellään, että kenttä on edelleen käytettävissä myös liikuntapalveluiden osoittamissa suurissa liikuntatapahtumissa ja turnauksissa.

Liiklk § 107

Pöydältä 23.10.2018 § 98.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Kallion ehdotuksesta Lahden kannattamana yksimielisesti.

Asiassa pyydetään Palloliitolta asiantuntijalausuntona kannanotto, miten Turun Kupittaan aluetta olisi järkevää seurahankkeiden kannalta kokonaisvaltaisesti kehittää sekä kesä- että talviharjoitteluolosuhteet huomioiden. Valmistelussa tulee ottaa huomioon alueella toimivien seurojen harjoitusolosuhteiden ylläpitäminen ja kehittäminen. Asia tulee tuoda uudelleen valmisteltuna liikuntalautakunnan seuraavaan kokoukseen.

Jakelu

laupSuomen Palloliitto
tpvNummi Oskari


Liitteet:

Liiklk § 98
Liite 1:FC Inter Turku ry:n ehdotus
Liite 2:Kartta Kupittaan liikuntakeskuksen toiminnoista